Kan tjente 1,5 mrd:  Men Gjelsten får kamp fra Oslo Kommune. FOTO: Erik Hattrem /Dagbladet
Kan tjente 1,5 mrd: Men Gjelsten får kamp fra Oslo Kommune. FOTO: Erik Hattrem /DagbladetVis mer

Kamp om Gjelstens kremtomt

Bjørn Rune Gjelsten planlegger boliger for 1,5 milliarder kroner på Voldsløkka i Oslo, men kommunen kan stikke kjepper i hjulene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Gjelstens heleide boligbyggerselskap Profier kjøpte ifølge Finansavisen den såkalte Heidenreich-tomta for halvannet år siden for 230 millioner kroner. Nå jobber de for å få den 10.000 kvadratmeter store tomten omregulert til boligformål, men Oslo kommune har kastet seg inn i kampen og ønsker å bygge skole i stedet.

- For oss har formålet vært bolig hele tiden, og vi ser for oss fra 350 til 400 boliger, sier prosjektleder Steinar Skui i Profier til Finansavisen.

Totalt ønsker Profier å bygge 25.000 kvadratmeter på tomten, og har i sine analyser regnet ut ifra en kvadratmeterpris på 60.000 kroner. Det innebærer salgsinntekter på 1,5 milliarder kroner. Tomten ligger inneklemt blant grøntarealer og idrettsanlegg, og må sies å være en av byens beste beliggenheter, skriver Finansavisen.

Vil bygge skole Oslo kommune har imidlertid et stort behov for flere skolebygg i dette området, og det er startet et parallelt reguleringsspor for å få tomten omregulert til skoleformål. Dette er støttet av Plan- og bygningsetaten. Det er bystyret i Oslo som skal vedta en eventuell ny regulering av tomten, etter innstilling fra byrådet.

Utfordringen for kommunen er at tomten kommer til å bli veldig dyr. Gjelsten betalte som nevnt 230 millioner kroner i 2012, og slipper neppe tomten billig til kommunen. Enten må de komme til enighet i forhandlinger, eller så må kommunen ekspropriere tomten. Det er en lang og møysommelig prosess, skriver Finansavisen.

Flere nyheter Gjelsten brukte magefølelsen før milliardsatsing
Gjelsten bygger stort i Tromsø
Gjelsten: Jeg er livredd for å miste kontroll