Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamp om Ikea

- Ingen av sønnene mine er kapable til å drive IKEA. Mangemilliardæren Ingvar Kamprad har brukt enorme summer for å hindre at noen av barna skal ødelegge livsverket hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingvar Kamprad beskrives som en arbeidsom smålending som startet med to tomme hender. Nå anslås hans private formue til 270 milliarder kroner, møbelimperiet som helhet er verdt mer, skriver Expressen. Man skulle tro at hans tre sønner som alle har jobbet i konsernet var selvskrevne etterkommere - men nei.

- Jeg tror ikke noen av dem er kapable til å drive selskapet, i hvertfall ikke ennå, sier den omstridte 74-åringen til det amerikanske tidsskriftet Forbes.

Konkurranse

Ifølge avisa Independent skal den aldrende og eksentriske Kamprad ha satt opp en konkurranse mellom sine tre sønner for å avgjøre hvem som er flinkest til å lede en bedrift. Vinneren skulle ifølge avisa få ta over imperiet.

Disse opplysningene blir bestemt avvist på Ikeas internasjonale hovedkontor i København.

- Ingen av sønnene skal ta over, og en slik konkurranse har aldri funnet sted.

Arver formue

Hvordan Jonas, Matthias og Peter tar farens ærlige karakteristikker sier Expressens artikkel lite om. De er vant til farens sparsomme livsstil. Til tross for familiebakgrunnen har de fått lite gratis. De har måtte kjempe hardt for å fortjene en posisjon i selskapet.

Om ingen av dem får arve Ikea, ser deres økonomiske framtid på ingen måte mørk ut. De tre barna får arve farens personlige milliardformue.

Unngår krangel

Kamprad har brukt store summer på advokater for å hindre at Ikea skal splittes opp mellom familiemedlemmer etter hans død.

- Jeg har betalt fryktelig mange jurister for å beskytte det jeg har bygd opp. Jeg kan bare håpe at det var vel anvendte penger, sier Kamprad til Forbes.

Ikea består i dag av 137 varehus i 29 land. Konsernet har 50 000 ansatte. Ikeakatalogen er en av verdens største trykksaker og gis ut i 100 millioner eksemplarer hvert år.

BESTEMT: Ingvar Kamprad har ingen tro på sønnenes lederevner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media