Kamp om Jesus

Kristne og muslimske palestinere i Nasaret ligger i skyttergravene før 2000-årsfeiringen. Striden er om det skal bygges kirke eller moské i byen der Jesus vokste opp. Hundretusener av pilegrimer fra hele verden skal besøke Nasaret og hele feiringen kan bli avlyst eller ende i en voldsorgie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter planen skal paven til Nasaret i mars neste år.

Striden står om det skal bygges en plass for tilreisende pilegrimer eller en moské på stedet der engelen Gabriel fortalte jomfru Maria at hun skulle føde frelseren Jesus . En av de største og viktigste kirkene i Midtøsten, Bebudelseskirken, ligger på dette området. Men de kristne trenger mer plass før 2000-årsfeiringen.

- Nei, sier de muslimske palestinerne i Nasaret.

De har funnet ut at de akkurat nå vil bygge en gigantisk moské på stedet, med en minaret som skal være nesten ett hundre meter høy. Muslimene hevder at det har ligget en muslimsk gravplass på området. Her skal blant andre Shhab el-Din, fetter til den store hærføreren Salah el-Din (Saladin), være gravlagt.

Het påske

Urolighetene begynte ved påsketider i år. Flere titall kristne og muslimske palestinere ble skadd i sammenstøtene, og flere kristne butikker ble satt i brann.

Situasjonen er fremdeles meget spent, spesielt fordi muslimene har satt opp en provisorisk moské på den omstridte plassen.

- Ingen skal fjerne oss. Vi er forberedt på å dø for å få bygd moskeen vår, sier Mohammed Rahal, en lokal muslimsk butikkeier til den engelske avisa The Sunday Telegraph.

- Jeg er redd. Derfor gjemmer jeg korset jeg har rundt halsen når jeg går på gata, sier en kristen palestinsk jente til den samme avisa.

Byens kristne borgermester Ramez Jeraisi har mottatt en rekke drapstrusler.

Avslo kompromiss

Tradisjonelt har kristne vært i flertall i det palestinske Nasaret. På grunn av kristen fraflytting og høy muslimsk fødselsrate er i dag bare drøye 30 prosent av Nasarets 60000 palestinske innbyggere kristne.

Muslimene vant de siste valgene og har nå flertall i bystyret.

Paradoksalt nok eies det omstridte området av den israelske staten. Israelske myndigheter har foreslått et kompromiss, ved at en mindre moské blir bygd på området. Dette er avvist av den harde kjernen både blant kristne og muslimer.

Den forrige israelske turistministeren Moshe Katzav ble av Vatikanet beskyldt for å ha tatt parti for muslimene. Sentrumspolitikeren og tidligere forsvarssjef Amnon Lipkin-Shahak har akkurat overtatt denne ministerposten i Ehud Baraks nye regjering. Han får en tøff oppgave.