Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamp om matkuponger

I Nechikuppam i delstaten Tamil Nadu i Sør-India kjemper befolkningen om de få matkupongene som deles ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I landsbyer og byer i nærheten er det så mye mat at kokt og krydret ris bare ligger slengt på bakken.

Tamil Nadu er den hardest rammede delstaten i India. Om lag 5000 mennesker er hittil omkommet, og mange er fremdeles savnet. Likbålene brenner nesten kontinuerlig.

Mangelen på koordinering er stor i Tamil Nadu, skriver nyhetsbyrået Reuters. Derfor har enkelte steder knapt fått hjelp, mens andre områder flommer over av mat og annen nødhjelp det ikke er behov for.

Nattkjoler delt ut

Mat og klær er til og med blitt sendt til landsbyer som overhodet ikke har vært berørt av flodbølgekatastrofen.

-  Hva skal jeg med alle disse rare klærne som bare folk i byer bruker? sa en enke i 60-åra til reporteren fra Reuters og pekte på en haug med nattkjoler.

Mange i Tamil Nadu har ventet på hjelp i dagevis.

Innbyggerne i den avsidesliggende landsbyen Akkaraikottai forteller at den første hjelpen først kom fem dager etter flodbølgekatastrofen.

 LETER: I Nechikuppam i India prøver overlevende å finne noen av sine eiendeler i ruinene. Foto: AP/Scanpix
LETER: I Nechikuppam i India prøver overlevende å finne noen av sine eiendeler i ruinene. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Brua som fører inn til byen, var ødelagt, og ingen var villig til å bruke båt for å komme dit, forteller overlevende. Det var først da det kom beskjed om at en lokal minister skulle besøke landsbyen, at det skjedde noe.

Også på de hardt rammede øygruppene Andamanene og Nikobarene er det store problemer med å distribuere nødhjelp. Brygger og veier er ødelagt, og mange overlevende skal fremdeles befinne seg inne i jungelområder.

Tonn med ubrukt mat

I provinshovedstaden Port Blair på øya Midt-Andaman er det mangel på mat og medisiner. På en flybase på øya Car Nikobar lå det i går flere tonn med nødhjelp som fremdeles ikke var distribuert. Indiske myndigheter har også nektet flere internasjonale hjelpeorganisasjoner adgang til Andamanene og Nikobarene.

Anup Ghatak, en overlevende fra ei øy som heter Campell Bay, kom seg i går i sikkerhet til Port Blair. Han var en av de få heldige.

-  Det fins ingenting å spise der. Det er ikke noe drikkevann. Om et par dager vil folk begynne å dø, sa Ghatak til AP.

Det har vært antydet at det kan være minst 15 000 døde på de 40 bebodde øyene i øygruppene. Men tallet kan heldigvis bli lavere.

I går ble det klart at 3000 mennesker man trodde var omkommet, likevel var i live.

FOR LITE HJELP: I enkelte katastrofeområder er kampen for å få hjelp desperat. Dette bildet ble tatt under utdelingen av matkuponger i Nechikuppam, nær Madras i Sør-India, i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media