Kamp om plassene på A(p)-laget

LO-leder Gerd Kristiansen hjelper Jens med kabalen.

AP-KABAL: LO-leder Gerd Kristiansen sitter i Aps valgkomite for fordelingen av verv i Ap's stortingsgruppe. Jens Stoltenberg blir parlamentarisk leder, men mye er fortsatt uklart. Bildet er fra et besøk på Ringnes Bryggeri på Gjelleråsen i Nittedal i valgkampen.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
AP-KABAL: LO-leder Gerd Kristiansen sitter i Aps valgkomite for fordelingen av verv i Ap's stortingsgruppe. Jens Stoltenberg blir parlamentarisk leder, men mye er fortsatt uklart. Bildet er fra et besøk på Ringnes Bryggeri på Gjelleråsen i Nittedal i valgkampen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LO-leder Gerd Kristiansen skal ha et ord med i laget og en hånd på rattet når Jens Stoltenberg setter sammen sitt opposisjonslag i Stortinget. En valgkomite med Ap-sekretær Raymond Johansen i spissen jobber nå med kabalen som skal sikre en sterk og markant opposisjon de neste fire årene.

Jens Stoltenberg, som blir parlamentarisk leder, vil naturligvis også bli lyttet til. Stoltenberg har sagt at Ap skal være et konstruktivt og løsningsorientert opposisjonsparti.

Men målet for Ap er selvsagt å gjenerobre regjeringsmakten, i 2017 om ikke før.

LO-Gerd med På spørsmål om hvorfor LO skal være med og bestemme hvordan Ap skal jobbe i Stortinget, svarer partisekretær Raymond Johansen:
- Det er sentralstyret i Ap som velger valgkomiteen for konstituering av ny gruppe.

Det er partisekretæren som leder arbeidet. Alle er valgt ut fra sin erfaring og kunnskap, noe som er svært nyttig når vi legger fram forslaget for Aps gruppemøte, sier han.

Tilbake til Stortinget Kaballeggingen blir ikke lett: Ap er fortsatt størst, men må overlate regjeringsmakten. Det betyr at flere av Ap?s toppfolk som har sittet i regjering i flere år, nå kommer til Stortinget og skal ha framtredende posisjoner.

Samtidig må Ap bygge opp talenter for framtida. Kabalen blir endelig lagt i løpet av neste uke etter det Dagbladet forstår, men noe synes avklart.

Jens Stoltenberg blir parlamentarisk leder, mens Helga Pedersen blir nestleder i gruppa. Pedersen er også trolig Aps kandidat som komiteleder. Kommunalkomiteen kan være aktuell.

Martin kontrollsjef Det største opposisjonspartiet får lederen av kontrollkomiteen, og det virker klart at denne jobben går til Martin Kolberg.

Kolberg som har vært nestleder i denne perioden, og forsvart regjeringspartiene i en rekke krevende kontrollsaker, vil nå kunne rette skytset mot Høyre/Frp-regjeringen.

Etter åtte år uten det øverste ansvaret for skolepolitikken er Ap utålmodige etter å fremme sin egen politikk, og vil trolig slåss for å få lederen i utdanningskomiteen.

Skolemann? I så fall er Trond Giske en åpenbar kandidat. Han har ledet programarbeidet om skolepolitikken fram mot stortingsvalget og vil trolig bli partiets fremste talsmann på feltet, enten det blir som leder eller nestleder i komiteen.

En annen kandidat er Anniken Huitfeldt som var utdanningspolitisk talskvinne før hun ble statsråd. Huitfeldt er også aktuell som Aps fremste i helsekomiteen dersom Ap ønsker - og får den posten. Huitfeldt er aktuell på flere poster.

Støre til finans? Jonas Gahr Støre nevnes som aktuell til finanskomiteen. Støre har nå erfaring som utenriksminister og helseminister. Dersom han en gang i framtida skal overta som Ap-leder og eventuelt statsminister vil erfaring fra finanskomiteen komme godt med.

Hadia Tajik er nummer to på Oslo-lista og en av framtidspolitikerne. Hun skal ønske seg til justiskomiteen, og kan få jobben som talsperson her. Spørsmålet er i så fall hva Jan Bøhler, som har vært justispolitisk talsmann i denne perioden, skal gjøre.

Torgeir Micaelsen som har ledet finanskomiteen denne perioden, vil også få en framtredende posisjon på Ap-laget. Jette Christensen er også en politiker som trolig vil bli løftet fram.

Krevende
Valgkomiteen har en krevende jobb i å få plassert andre avtroppende statsråder og profilerte representanter som har vært fraksjonsledere i perioden med regjering. Ap har også strenge krav om kjønnsfordeling, og distriktshensyn må alltid tas. Aps valgkomité består i tillegg til Raymond Johansen og Gerd Kristiansen av Helga Pedersen, Eva Kristin Hansen, Tore Hagebakken, Svein Tore Lauvås, Anna Ljungren og AUF-leder Eskil Pedersen.