Kamp om straffen

Juryens kjennelse i Orderud-saken er knusende. Nå starter kampen om de skyldiges straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryen fikk aldri se ekteparet Orderuds reaksjoner, de satt på bakrommet da kjennelsen ble lest opp. Heller ikke fredag når retten starter arbeidet med å fastsette straffen for trippeldrapet, vil ekteparet være til stede. Det orker de rett og slett ikke, ifølge deres forsvarere.

Veronica og Per Orderud er knuste og sjokkerte. Begge har reagert med vantro. Veronica Orderud skal ha segnet om da hun hørte juryformannens kjennelse på TV. Ifølge hennes advokat Heidi Ysen ønsker hun ikke lenger å leve.

Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød valgte å være til stede i rettssalen for å motta juryens kjennelse.

Forsegle sin skjebne

- Det har noe å gjøre med at Lars ønsket å være til stede når hans egen skjebne ble forseglet, sier hans forsvarer Morten Kjensli etter alt kaoset rundt kjennelsen.

Per og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble torsdag kveld kjørt til sine fengselsceller der de vil tilbringe flere år av sitt liv etter den knusende kjennelsen.

Hvor lenge, avgjøres av arbeidet som starter fredag. Da starter statsadvokatene Jørn Sigurd Maurud og Olav Helge Thue sine straffeutmålingsprosedyrer.

Og statsadvokatene Maurud og Thue håper på å få en eller flere av de fire som nå er kjent skyldige, til å snakke, for at biter om drapsplanleggingen og drapene kanskje kan falle enda bedre på plass.

- Hvis jeg var skyldig, og visste det, men forsøkte å prøve meg en gang til og det ikke gikk, ville jeg snakket for å få fram min rolle i saken, sier Maurud til NTB.

Kan bety noe for straffen

Ifølge Maurud kan en slik forklaring få betydning for straffeutmålingen. -Vi snakker her om en strafferamme på fra 6 til 21 år, sier Maurud som legger opp til at domstolen kan velge å se ulikt på de fire. Hensikten er jo at hver og en skal få straff for den forbrytelsen han eller hun har begått.

Men verken Per eller Veronica Orderud vil altså møte opp. Dermed vil ingen av dem heller snakke. Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, fnyser av statsadvokatenes utspill.

- Dette bekrefter den fantasifullhet som statsadvokatene har hatt under hele saken. Å se for seg at det er noen som har noe mer å si i morgen, sier Sulland, tydelig irritert.

Heller ikke forsvarerne til Kristin Kirkemo Haukeland eller Lars Grønnerød tror at noen av deres klienter vil ha noe mer å si i trippeldrapssaken.

- Lars Grønnerød har sagt det han har å si, sier Morten Kjensli.

Har det vondt

- Kristin Kirkemo Haukeland har jo forklart seg, og hun har forklart seg om alt hun kjenner til, men det er klart jeg skal diskutere dette med henne mer nå i kveld, sier advokat Tor Kjærvik som forsvarer Kristin Kirkemo Haukeland.

Også Kristin har det vondt etter kjennelsen, sier han.

- Jeg skal besøke henne i kveld. Hun hadde jo håpet på noe annet, sier han.

Per Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, sier at Per Orderud er rystet.

- Hans liv er i grus. Å få en slik dom ved en alder av 48 år, sier han talende,

- Hva med gården, spør en av journalistene i trengsel rundt forsvarsadvokaten.

- Den tror jeg ikke han har tenkt en tanke på, sier Schiøtz.

Gården

Men det er nettopp gården som var årsaken til at han ble tiltalt, og fredag vil høyst sannsynlig Orderud-aktorene be lagmannsretten fradømme Per Orderud arveretten etter foreldrene og søsteren Anne Orderud Paust. Ifølge påtalemyndigheten planla Per Orderud drap på mor, far og søster for å få gården. Torsdag ble de trodd av Orderud-juryen.

Men hvorvidt Per Orderud vil forsøke å ta gården tilbake på odelsretten, var torsdag høyst uklart. Cato Schiøtz presiserte dessuten at gården ikke var det som lå Per Orderud tyngst på hjertet torsdag.

Forsvarerne til Per og Veronica sier at de vil gjøre alt som står i deres makt for å hjelpe dem. Det sier også slektninger av ekteparet. Torsdag ble den ene slektningen intervjuet etter tur. Bodil Kirkemo, mor til Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland, forsvant imidlertid gråtende fra rettslokalet med jakka over hodet. Hun orket ikke å la seg intervjue.

Harald Orderud, fetter til Per Orderud og sønn til Hans Orderud som fant de tre drepte, stilte opp i både avis- og TV-intervjuer.

- Men min far håper fortsatt på at vi får sannheten om hvem som begikk drapene, sier Harald Orderud i et intervju.

Kjennelsen torsdag gir imidlertid ingen slike svar.

(NTB-Wenche Schjønberg)