Kamp om troverdighet

Dette er de uenige om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Klokka 09 i dag starter ankesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard i rettssal 9 i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.

Følg forhandlingene i vårt Nyhetsstudio her.

Rune Øygard nekter straffskyld og lagmannsretten skal vurdere både om Øygard begikk overgrepene mot jenta og hvilken straff han eventuelt skal ha. Siden Øygard risikerer mer enn seks års fengsel, vil saken ha en jury bestående av ti personer, fem menn og fem kvinner.

Disse skal kun ta stilling til om Øygard er skyldig eller ikke.Øygard-saken handler til sjuende og sist om partenes troverdighet. Sør-Gudbrandsdal tingrett trodde på den fornærmede jenta og dømt Rune Øygard til fire års fengsel. Punktene under de vesentligste temaene det var strid om i tingretten og som vil bli tema også i lagmannsretten:

Jentas forklaring 17-åringen anslår at hun ble utsatt for rundt 50 samleier i tillegg til andre overgrep fra hun var 13 til 15 år. Hun har forklart seg svært likt i politiavhør, hos psykolog og i tingretten.

I ankesaken skal hun forklare seg på nytt. Forsvaret mener jenta har endret forklaring underveis og at det er mye som ikke henger på greip i hennes forklaringer.

Skype Det mest sentrale enkeltbeviset utenom jentas forklaring, er Øygards dialog med jenta da hun var 14 år, via chattjenesten Skype, 14. juli 2010. Øygard var på jobb og så på hennevia webkamera. Påtalemyndigheten mener at Øygard ba jenta kle av seg undertøy, kommenterte kroppen hennes og kom med referanser til at han var seksuelt opphisset på ordførerkontoret.

Ved andre anledninger samme år skrev Øygard Skype-meldinger som «barbert?», at han «sitter her naken» og at de to skulle «kose». I retten ble det lagt fram Skype-dialoger som tyder på at Øygard var opptatt av hemmelighold, og at det ikke skulle være andre i rommet med jenta da hun chattet med ham.

I tingretten beklaget Rune Øygard det han omtalte som  «griseprat» der han lot seg «rive med» av jenta, men han nekter for tolkningen av den mest eksplisitte dialogen. I tingretten forklarte han at mye fra loggene var tatt ut av sin sammenheng og at politiet har misforstått dialektord og sjargong. Mette Yvonne Larsen har tidligere påpekt at det er forunderlig at det ikke ble snakket om seksuell kontakt på Skype dersom det var slik at de hadde samleie så ofte.

Hotellovernattingene Det er klarlagt at Øygard valgte å dele seng med jenta på flere hoteller da han tok henne med på jobbreiser som Vågå-ordfører. Øygard hevder at han ikke ønsket at ei så ung jente skulle ha eget rom. I tingretten fikk han støtte av sin kone Reidun Øygard om dette.

Kjærlighets-smsene I månedene før pågripelsen sendte Øygard rundt 2000 sms til jenta og ringte henne 488 ganger, kom det fram under tingrettsbehandlingen.

I tekstmeldinger bruker han formuleringer som  «elsker deg og bare deg», «vil gifte meg med deg» og «jeg vil være sammen med deg resten av livet». Påtalemyndigheten mener dette føyer seg inn i et manipulasjonsbilde fra Øygards side. Tiltalte mener de mest markante kjærlighetserklæringene var sjargong dem imellom.

Nektet avhør Påtalemyndigheten mener det er talende at Øygard i løpet av etterforskningen nektet nye politiavhør, i en
fase der etterforskerne blant annet ennå ikke hadde fått konfrontert ham med databeslag. Øygard forklarte i tingretten at han ikke lenger stolte på politiet, blant annet etter en episode da en lydopptaker skal ha blitt stående på etter et avhør mens han hadde en fortrolig samtale med advokaten sin. Han reagerte også sterkt på å bli hentet av politiet lille julaften for at det skulle tas underlivsbilder.

Elskerinnene Øygard har i skjul hatt to påfølgende forhold til voksne kvinner, som har vitnet bak lukkede dører under rettssaken i tingretten.

Bakgrunnen for at de ble stevnet var blant annet at den ene kvinnen diskuterte jenta med ordføreren i 2010, og reagerte blant annet på omgangstonen med tenåringen. Det er dokumentert at hun advarte Øygard kraftig mot å ta en slags farsrolle i skilsmissesituasjonen. Han ga uttrykk for å være enig i advarselen, men fortsatte siden kontakten med jenta.  Forsvarerne har ikke kommentert dette fordi forklaringene gikk for lukkede dører. Det er varslet at det vil bli begjært lukkede dører også under ankesaken.

Kroppslige kjennetegn Jenta har beskrevet bestemte flekker i lysken på Øygard som politiet, etter å ha sikret bilder av underlivet, mener underbygger at jenta har sett Øygard naken. Øygard mener deler av kjennetegnet kan være synlig også når han går rundt i trusa hjemme, slik han ofte pleide. I tingretten la forsvarerne fram bilder av eks-ordføreren i undertøyet.

Diagnosen Jenta er diagnostisert med posttraumatisk stress og andre plager som psykologer har knyttet til overgrepene som er beskrevet i tiltalen. Øygard mener behandlerne har som grunnleggende utgangspunkt at jenta snakker sant, og grunnlaget for diagnosen faller bort om forklaringen viser seg å være falsk.