Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamp på liv og død - mot været

Her hjemme handler klimadebatten om kvotehandel og politikk. I Malawi handler det om vær, på liv og død.

KLAR FOR KAMP: Fanizo Jason (27) er blant noen av kvinnene i Malawi som planter trær for å beskytte seg mot klimaendringer. Foto: Sigurd Fandango.
KLAR FOR KAMP: Fanizo Jason (27) er blant noen av kvinnene i Malawi som planter trær for å beskytte seg mot klimaendringer. Foto: Sigurd Fandango. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LILONGWE/MALAWI (Dagbladet): Langt unna politikk og  diskusjon om issmelting på Himalaya, pågår en stille kamp mot klimaendringene:

En gruppe kvinner sitter på huk og graver i rød sand. De planter små trær i den karrige jorda.

- Vi bestemte oss for å plante trær for å beskytte oss mot klimaendringene. Trærne kan gi frisk luft, bli materialer til hus, og hjelpe oss å beskytte jorda mot erosjon, sier Ethel Chanza (31).

Hun og de andre kvinnene som bor i en liten landsby i Salima, i Malawi, og er blant verdens fattigste. Det er disse kvinnene som kjenner klimaendringene best på kroppen. 

Nå har de bestemt seg for å kjempe.

Ekstremvær
Tørke. Flom. - I de siste årene har Malawi opplevd ekstremvær.

En hver forandring i regnmønster kan bety et være-eller-ikke-være for avlingene. Hvis avlingene slår feil kan man risikere å stå uten mat. For de fattigste på landsbygda i Malawi kan det bety hungersnød.

Ethel og de andre kvinnene bestemte seg på eget initiativ for å gjøre for å det de kunne bidra med og forbedre tilværelsen:

Sammen har de dannet en klubb av lokale bønder, bestående av 16 kvinner og 2 menn som mottar støtte for å plante trær:

Fra 2009 har de plantet over 5000 treplanter i Salima.

Uforutsigbart
Kvinnene snakker ivrig og i munnen på hverandre når de beskriver klimaendringene:

- Regnet pleide før å komme i november, nå kommer det ikke før i slutten av desember. Da regnet det så kraftig at jorda ikke tålte det, forklarer Fanizo Jason (27).

- Det er høy temperatur i Salima, men nå er det enda varmere enn hva noen av oss kan huske, sier en annen kvinne.    

BEKYMRET: Ethel Chanza (31) og de andre kvinnene i landsbyen Salima i Malawi er bekymret for fremtiden. De opplever klimaendringene på kroppen. Foto: Sigurd Fandango
BEKYMRET: Ethel Chanza (31) og de andre kvinnene i landsbyen Salima i Malawi er bekymret for fremtiden. De opplever klimaendringene på kroppen. Foto: Sigurd Fandango Vis mer

Malawi kan gå månedsvis uten så mye som en dråpe regn, og når det endelig kommer, så kommer det med full styrke. På grunn av avskogning i mange deler av landet står jorda bar når de store vannmengdene kommer.

Jorda har da ikke kapasitet til å absorbere all fuktigheten, derfor flommer store områder over og ødelegger den viktige matjorda.

- Vi ser og opplever klimaendringene. Noe har forandret seg. Været er så uforutsigbart - det var ikke slik før, sier Ethel.

- Får støtte
Kvinnene får støtte av organisasjonen Malawi Lake Basin Programme.
De oppfordrer småbønder til å samle seg i klubber, og hjelper dem blant annet med ressurser til treplanting:

- Trær er en viktig brikke for nasjonal overlevelse i Malawi, fastslår Marcel Dougnac, direktør for Malawi Lake Basin Programme.

Prosjektet er en samling av flere malawiske og internasjonale organisasjoner etter initiativ fra svenske Kooperation Uten Gränser. Norge støtter prosjektet, og er en av de økonomiske hovedbidragsyterne.

- Vårt ønske er ikke at småbøndene bare skal være passive mottakere av bistand, men også delta selv, forklarer han.

- Fattige hardest rammet
- Klimaendringen er en realitet, sier Mphatso Dakamau forsker og rådgiver i Farmers Union Malawi, som har mer enn en million småbønder som medlemmer.

- Det er de fattige bøndene som blir hardest rammet. De har ingen ressurser til å takle de store værendringene, forklarer han.

- Værendringene øker arbeidsmengden på kvinner, som må gå lengre avstander for å finne god jord til planting. Når det er flom øker det også sjansen for utbrudd av sykdommer, slik som kolera.
 
Han tør ikke være for optimistisk for fremtiden for Malawi:

FREMTIDEN: Trær er viktig for fremtiden i Malawi, mener Marcel Dougnac. Foto: Sigurd Fandango
FREMTIDEN: Trær er viktig for fremtiden i Malawi, mener Marcel Dougnac. Foto: Sigurd Fandango Vis mer

- Vår økonomi er basert på jordbruk, 36 prosent av GDP kommer fra denne sektoren. Værforholdene påvirker jordbruket, og mister vi dette grunnlaget vil det ramme andre sektorer også. Det vil bli en stor utfordring for vår økonomi. Men vi forsøker hele tiden å utvikle oss slik at vi kan takle klimaendringene, sier Dakamau.

Ingen ny sjanse
I år kom regnet seint, og da det kom satte bøndene i Salima i gang med å plante avlingene sine.

Men regnet var så kraftig at avlingene ble ødelagt, og matjorda skylt vekk. De heldigste bøndene hadde råd til å kjøpe en ny runde med frø.

Men for dem som ikke klarte den fordoblede kostnaden er det ikke flere sjanser.

- Vi er bekymret for fremtiden, og for matsikkerhet. Vi er avhengig av regn, og hvis vi ikke får regn rammer det hele vår tilværelse. Det er derfor vi samler krefter og planter trær sammen, forklarer Ethel.

BIDRAR SELV: Siden 2009 har disse kvinnene plantet mer en 5000 treplanter. Foto: Sigrud Fandango.
BIDRAR SELV: Siden 2009 har disse kvinnene plantet mer en 5000 treplanter. Foto: Sigrud Fandango. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media