Kamp-sport avler vold

Gutter som deltar i kamp- og styrkesport som boksing, vektløfting og karate har oppsiktsvekkende høy risiko for å utvikle voldelig og antisosial atferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Treningssentre og klubber for kamp- og styrkesporter fungerer ofte som drivhus for kriminell og antisosial ungdom. Gutter som driver med kamp- eller styrkesport, har fire ganger høyere risiko for å bli voldelige enn gutter som ikke deltar i slike aktiviteter.

Dette slås fast i en ny forskningsrapport fra Olweus-gruppa ved HEMIL-senteret, Universitetet i Bergen. Resultatene vil bli publisert i det prestisjetunge internasjonale tidsskiftet Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Sammen med seniorforsker Inger Endresen har professor Dan Olweus fulgt 477 gutter fra de er 11- 13 til de er 13- 15. Guttene er et utvalg fra de 5000 elevene som deltok i den siste Bergens-undersøkelsen om mobbing.

De viktigste resultatene:17 prosent av 11- 13-åringer og 27 prosent av 13- 15-åringer deltar i en eller flere av disse kamp- og styrkesportene: Boksing, kickboksing, bryting, vektløfting, karate, taekwondo, judo.

Forskerne fulgte fire ulike grupper over en toårs periode: En gruppe på 40 gutter som allerede var i gang med kamp/styrkesport, en gruppe på 97 som startet underveis, en gruppe på 35 som sluttet underveis og en gruppe på 305 gutter som ikke deltok i slik sport i det hele tatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer