Kamp til siste runde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nominasjonsvalgkampen mellom Barack Obama og Hillary Clinton er en tittelkamp der ingen lykkes med å slå motstanderen ut. Obama leder, og har Clinton på tauene i hver runde. Men når bjella går, står hun fortsatt på beina og har slått tilbake.

Kampen går mot slutten. Det er bare seks runder igjen. Hun hadde sjansen til å snu kampen foran valgene i Indiana og i North Carolina. Obama var ustø etter å ha snublet i egne uttalelser om velgere som klynger seg til våpen og religion, og etter uttalelsene fra hans venn og prest i tjue år, Jeremiah Wright. Clinton klarte ikke å forpurre hans overbevisende seier i North Carolina. 92 prosent av de svarte velgerne i delstaten som utgjør mer enn en tredjedel av stemmene, støttet Obama. Hun vant i Indiana, men mislyktes i å vinne klart.

Valgdagsmålingene følger mønsteret fra de tidligere rundene. Kvinnene støtter henne, de svarte støtter ham. De eldre stemmer på henne, de yngre på ham. De med lav inntekt og utdanning går til henne, de med høy inntekt og utdannelse til ham. Hun får flertallet av de hvite stemmene, han får nesten alle de svarte.

Resultatet er at hennes sjanser til å vinne nominasjonen er betydelig mindre enn før valgene på tirsdag. Men hun har demografien på sin side i West Virginia om ei uke, og i Kentucky uka etter. Spørsmålet er om hun har penger og andre ressurser nok til å gi ham konkurranse i Oregon på samme dag. Mest sannsynlig deler de to de seks neste rundene mellom seg.

Da må Det demokratiske partiet løse konflikten rundt nominasjonsvalgene i Florida og Michigan som foreløpig ikke blir godkjent fordi de ble skjøvet fram foran den 5. februar. Her har Clinton en reserve både i antall avgitte stemmer og utsendinger til landsmøtet. Obama vil bare godta at utsendingene deles likt. Partiet må finne en løsning som ikke splitter velgerne slik at veien til Det hvite hus legges åpen for John McCain.