Kamp uten ball

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Supporterne – som er tilknyttet Vålerenga og Brann – møttes først til et oppgjør ved Nationaltheatret i Oslo sentrum. Seinere på kvelden smalt det igjen, denne gangen ved Carl Berners plass. Omkring 20 casuals er allerede utestengt fra Ullevaal av Vålerenga, og Klanen tar sterkt avstand fra det som skjedde på søndag.

Sosiolog Nina Reim har skrevet masteroppgave om fotballsupportere og har blant annet tatt for seg de slåssende supporterne som bekjenner seg til Vålerenga. Hun peker blant annet på at casuals er like interesserte i fotball som andre supportere.

– Når var det sist et så stort casuals-oppgjør i Norge?

– I Bergen i 2006 var det et oppgjør som nok ikke var så langt unna dette i størrelse. Men dette er nok den største konfrontasjonen vi har hatt mellom casuals i Norge.

– En del av slåssingen de siste åra har foregått utenfor allfarvei. Hvorfor slåss man nå på åpen gate midt i Oslo?

– Når Brann eller VIF møter mindre grupper, har man i større grad avtalt tid og sted på forhånd. Det får et slags spillpreg. Men problemet når VIF og Brann møtes, er at det er litt for store grupper og litt for reell antipati. Det er få eksempler på så velorganiserte konfrontasjoner mellom VIF og Brann, disse oppgjørene har i større grad preg av at de «jakter på hverandre».

– Så på søndag hadde man ikke avtalt hvor mange som skulle stille fra hver side?

– Det kan jeg ikke tenke meg. Det er nok mer reell usikkerhet og frykt når de to største gruppene i Norge møtes. Det blir et litt annet type «kick». Man vet ikke helt når og hvor og kanskje ikke hvor mange motparten stiller med.

– Sloss de bevisst på åpen gate for å få oppmerksomhet og pressedekning på søndag?

– Det tror jeg ikke. Inntrykket mitt er at de ikke har så lyst på omtale. At de slåss i Oslo sentrum handler mer om forholdet mellom disse to store gruppene. Det er en fiendtlighet mellom Brann og Vålerenga som gjør det vanskelig å få til mer strukturerte konfrontasjoner lenger unna andre folk. Det blir mer spontant når disse møtes.

– Klanen sier de har forsøkt å gå i dialog med VIFs casuals. Hvorfor har de ikke lykkes?

– I stedet for å støte miljøet ut i kulda, har man fortsatt å ha kontakt på et uformelt nivå. Man har forsøkt å holde en kanal åpen – for å finne en retrettmulighet for casualsgutta på sikt – hvis de går med på forpliktende avtaler. Men en del har blitt utestengt over en lang periode, og det kan ha spredd seg en følelse av at de ikke har så mye å miste. Føler de seg stengt ute, har de ikke så mye å tape på å slåss videre. Så strategien med å være tøff og kompromissløs kan ha sine omkostninger, den også.

– Det er nå snakk om å innføre reiseforbud for det politiet kaller «risikosupportere». Tror du det vil ha noen virkning?

– Det kommer an på hvordan politiet gjennomfører dette, risikoen for å bli tatt og eventuelle konsekvenser. Et annet spørsmål er hvordan dette blir mottatt blant andre supportere. Det vil ikke være populært hvis man begynner å sjekke supporterbusser på bortetur. Og bruker politiet for vide kategorier for hva som er «risikosupportere», vil det slå negativt ut.

– Hva syns du selv om slåssingen på søndag?

– Jeg syns i hvert fall det er vesentlig mer problematisk når slåssingen foregår i nærheten av andre folk enn om man møtes i en folketom park. Da kan utenforstående bli skremt eller direkte rammet. Det kan føre til utrygghet, særlig hvis det er barn i nærheten. Å slåss i full offentlighet går i større grad ut over uskyldige.