RASTE: London-borgermester Sadiq Khan raste mot sin forgjenger og motstander i Brexit-debatten Boris Johnson. Ut-tilhengerne, hvor Johnson er den mest prominente, har vært under kraftig press den siste uka på grunn av rasismeanklager. Foto: BBC / NTB scanpix
RASTE: London-borgermester Sadiq Khan raste mot sin forgjenger og motstander i Brexit-debatten Boris Johnson. Ut-tilhengerne, hvor Johnson er den mest prominente, har vært under kraftig press den siste uka på grunn av rasismeanklager. Foto: BBC / NTB scanpixVis mer

- Kampanjen din har ikke vært prosjekt frykt. Den har vært prosjekt hat

Boris Johnson og ut-leieren angrepet etter rasismebråk i Brexit-debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Klokka 21.00 tirsdag møttes motpartene i Stobritannias folkeavstemning om EU til stordebatt. Det var de to kampanjenes siste store mulighet for å overbevise et stort antall velgere.

Hele 6000 tilhørere var til stede under debatten, som foregikk på Wembley Arena ved siden av Wembley Stadion. Det var på forhånd ventet at flere millioner TV-seere ville følge den siste og største debatten i valgkampen.

Tidligere London-borgermester Boris Johnson for Det konservative partiet var den store profilen i debatten for kampanjen som vil forlate EU.

Johnsons Labour-etterfølger Sadiq Khan var profilen for bli-kampanjen.

Fyrte løs mot hverandre

Da panelet begynte å diskutere innvandring, fyrte virkelig Johnson og Khan mot hverandre.

- Jeg elsker innvandring. Det har gitt meg og min familie mye, men vi må ha et innvandringssystem som Australia, der folk kommer inn basert på kvalifikasjoner. Da kan vi ta inn innvandrere som kan jobbe i vår offentlige helsesektor, sa Johnson, og viste til de tusener av EU-borgerne som jobber i Storbritannias helsesektor.

Det fikk Khan til å svare følgende:

- Australia har fortsatt større innvandring enn oss, så få faktaen rett. Boris, det hjelper ikke hvor mange floskler du kommer med om at du elsker innvandring. Kampanjen din har ikke vært prosjekt frykt. Den er prosjekt hat, sa Khan.

OMSTRIDT: Plakaten som lederen for Det britiske uavhengighetspartiet (UKIP), Nigel Farage, poserer foran her er blitt sammenliknet med ekstremistpropaganda fra 30-tallet av en rekke motstandere. Farage er en prominent figur på leave-sida. Foto: NTB scanpix
OMSTRIDT: Plakaten som lederen for Det britiske uavhengighetspartiet (UKIP), Nigel Farage, poserer foran her er blitt sammenliknet med ekstremistpropaganda fra 30-tallet av en rekke motstandere. Farage er en prominent figur på leave-sida. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han viste for eksempel til en valgkampplakat med tittelen «breaking point» som viser en strøm med flyktninger og med undertittelen «EU has failed us all». Plakaten er av mange britiske politikere tolket som rasistisk.

Han viste også til at kampanjen som vil forlate EU har anklaget motstanderen for å skremme velgere ved å advare om potensielle økonomiske konsekvenser ved Brexit.

Johnson omtalte seinere i debatten bli-kampanjen som «prosjekt frykt».

Heftig innvandringsdebatt

Innvandring er et av de desidert viktigste spørsmålene i valgkampen, i tillegg til økonomi. Den siste uka har vært preget av en debatt om hvorvidt EU-kandidaten Tyrkia vil bli medlem eller ikke.

Statsminister David Cameron, som har drevet kampanje for bli-kampanjen, har fått mye kritikk fordi han ikke ville garantere at han ville legge ned veto - slik EU-landene har rett til - dersom Tyrkia skulle bli tatt opp som medlem.

Khan viser til en plakat der de hevder Tyrkia er i ferd med å bli EU-medlem. Kartet viser imidlertid Syria og Irak.

- Det er å skape frykt, sa Khan og viste til at Tyrkia ikke vil bli EU-medlem før år 3000 dersom de fortsetter i samme hastighet som fram til nå.

Johnson pekte på sin side at han har tyrkiske aner, og slo tilbake mot det han kalte unødvendige fornærmelser fra den bli-kampanjen.

- Sadiq Khan har selv sagt at folk må få lov til å snakke fritt om innvandring, sa han.

- Er blitt et mareritt

En av leave-kampanjens kjernesaker er imidlertid at EUs frie flyt av gods, kapital og mennesker er urettferdig for folk utenfra EU.

Boris Johnson hadde med seg de to underhus-representantene Gisela Stuart fra Labour og De konservatives energiminister Andrea Leadsom i debattpanelet.

Sadiq Khan hadde med seg den skotske underhusrepresentanten og leder for Det konservative unionspartiet Ruth Davidson og leder for LO Frances O'Grady.

Ut-tilhengeren Stuart innledet debatten.

- EU var en edel drøm, men er blitt et mareritt, sa hun.

Khan sa følgende:

- Det finnes ingen vei tilbake. Vær patriotisk, stem bli! anbefalte Khan, i motsetning til Stuart som like før ba britene ta tilbake kontrollen og stemme Storbritannia ut av EU.