Kampanjevideoer skal vise hvor langt kvinner er villige til å gå for å abortere

Fortsatt ulovlig å ta abort i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Chile er abort fremdeles ikke legalisert.

Den chilenske organisasjonen MILES, som jobber for legalisering av abort, har den siste måneden laget flere kampanjevideoer som skal vise ulike måter kvinner regisserer ulykker på for å fremkalle svangerskapsavbrudd.

En av kvinnene faller ned en trapp. En annen ødelegger hælen på skoen sin, for så å miste balansen og falle over en brannhydrant med magen først.

Se en av kampanjevideoene øverst i saken.

Organisasjonen å skape en større, offentlig debatt rundt et nytt lovforslag.

Ønsker å endre loven Dagens lov ble innført i 1989 av daværende president, Augusto Pinochet.

Mange har hatt håp om at loven vil bli opphevet etter at Michelle Bachelet gikk seirende ut av det chilenske presidentvalget i starten av 2014.

I januar annonserte hun at hun ville legge frem et lovforslag som legaliserer abort der graviditeten er et resultat av voldtekt, eller dersom morens liv står i fare.

BBC skriver at blant annet den landets katolske kirke og konservative politikere kjemper i mot lovendringen. Omtrent 70 prosent av befolkningen skal imidlertid være positive til en forslaget, som fortsatt er under behandling hos det chilenske helsedepartementet.

Bachelet har sittet som leder av UN Women fra 2010 til 2013. FN-organisasjonen arbeider for kvinners rettigheter og likestilling.

Et av verdens strengeste land Chile er et av seks land i verden som fremdeles ikke har legalisert abort. Landets politikk er en av de aller strengeste, og kan medføre opptil fem år i fengsel.

Senest i slutten av mars ble en kvinne arrestert etter at en lege hadde mistanke om at hun forsøkte å avslutte svangerskapet.

Ifølge The Guardian ble hun innlagt på sykehus med kraftige magesmerter og blødninger, og legen kontaktet politiet da han hørte at hun brukte Misotrol - et legemiddel som ofte brukes for å avslutte svangerskap i Latin-Amerika.

I Chile regner man med at mellom 15 000 og 200 000 ulovlige aborter finner sted årlig, skriver nyhetsbyrået Reuters.