Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen for å holde Alfie (2) i live splittet Storbritannia. Nå er han død

- Gladiatoren min la ned skjoldet, skriver Alfies far, Tom Evans, på Facebook.

DØD: Alfie Evans døde natt til lørdag 28. april, bare to år gammel. I over ett år har foreldrene kjempet for at han skulle holdes i livet, en kamp de tapte mot britiske domstoler. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alfie Evans (2) har nå gått bort. Den britiske gutten har den siste tida splittet Storbritannia, og fremmet debatt om hvem som skal bestemme når livsforlengende behandling skal avsluttes: Foreldrene eller legene.

- Gladiatoren min la ned skjoldet og tok på seg vingene … helt knust, skrev faren Tom Evans på Facebook etter dødsfallet.

- Siste kapittel

Saken har engasjert folk verden rundt, og foreldrene Tom og Kate Evans har siden desember i fjor kjempet en hard kamp i britiske rettssaler. En kamp som endte med at retten bestemte at respiratoren skulle skrus av mandag denne uka.

- Dette er det siste kapitlet for denne ekstraordinære, lille gutten, uttalte faren i tretten.

Etter Alfies bortgang viser også sykehuset, som foreldrene har kjempet kampen mot, sin medfølelse.

- Vi har dyp medfølelse for Alfie, Kate, Tom og deres familie. Våre tanker er med dem. Dette har vært en rystende reise for dem, skriver de i en uttalelse ifølge BBC.

Foreldrene: Alfies foreldre, Kate og Tom Evans, mener de bør ha rett til å bestemme over sitt eget barns skjebne. Foto: NTB Scanpix
Foreldrene: Alfies foreldre, Kate og Tom Evans, mener de bør ha rett til å bestemme over sitt eget barns skjebne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alfie-saken

Siden Alfie Evans ble født på et sykehus i Liverpool, har han vært innlagt på sykehus i store deler av sitt korte liv. Allerede etter sju måneder ble han innlagt som en følge av gjentakende anfall, og på sykehuset ble den lille gutten diagnostisert med en sjelden degenerativ nevrologisk lidelse.

I over ett år ha gutten vært i en delvis vegetativ tilstand. Av Norsk Helseinformatikk beskrives vegetativ tilstand som «komplett ubevissthet om seg selv og omgivelsene, med bevart søvn-våken rytme og bevarte autonome hjernestamme- og hyptalamiske funksjoner».

I hvilken grad Alfie var i stand til å respondere er et tema som foreldrene og domstolene var uenige om.

Noe som leder oss til kjernen i saken og dilemmaet som splitter Storbritannia: Holde gutten i live, eller avslutte medisinsk behandling.

Foreldrene mot sykehuset

På den ene siden mente foreldrene, Tom og Kate Evans, at det beste for Alfie ville vært å fly gutten til et sykehus i Italia. Sykehuset Bambino Gesu i Roma mente at de kunne gjennomføre operasjoner som fikk Alfie til å puste, og at det ville holde ham i live på ubestemt tid.

På den andre siden mente sykehuset Alfie var innlagt på, Alder Heys barnehospital, at videre livsforlengende behandling ikke var til guttens beste, og at behandlingen heller ikke støttes av britiske lover.

I rettssaken som startet 19 desember i fjor, hevdet sykehuset at prøver viste at Alfie hadde mistet en «katastrofal stor mengde med hjernevev», og at videre behandling ville være inhumant.

MASSIV STØTTE: Store mengder mennesker har støttet foreldrene, og demonstrert mot britiske domstoler. Her legger en kvinne igjen en blomsterbukket utenfor sykehuset hvor Alfie døde i natt. Foto: NTB Scanpix
MASSIV STØTTE: Store mengder mennesker har støttet foreldrene, og demonstrert mot britiske domstoler. Her legger en kvinne igjen en blomsterbukket utenfor sykehuset hvor Alfie døde i natt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Første avgjørelse

Et av de store juridiske spørsmålene som har kommet opp i løpet av denne saken er hvorvidt det er foreldre eller leger som skal bestemme om livsforlengende behandling skal avsluttes eller ikke.

Den britiske loven ligger midt mellom. Der gjøres det klart at om et barn risikerer å ta skade av behandlingen, så kan myndighetene bryte inn.

Et av foreldrenes argumenter var at de mener at det er dem som bør kunne bestemme hva som er best for sitt eget barn.

20. februar i år bestemte retten at legene skulle stanse behandlingen. Avgjørelsen ble så anket.

- Problemet

Utenfor rettssalen sa moren at Alfie fortsatt responderte og at tilstanden hans var i ferd med å bedre seg. Hvorpå en representant for sykehuset, Michael Mylonas, forklarte hvordan de så på det.

- Ett av problemene i saken er at når Alfies foreldre ser på ham - om man utelukker pustemaskinen - ser de bare en søt, tilsynelatende vanlig gutt som åpner øynene og smiler.

Seinere var saken blant annet opp til behandling i britisk Høyesterett og Europas menneskerettighetsdomstol (EMD), som også bestemte at behandlingen skulle avsluttes. På dette tidspunktet hadde saken skapt furore i landet, hvor flere støttet Alfies foreldre.

DEMOSTRASJON: Italia var villig til å gi Alfie statsborgerskap for å la ham få ny behandling. Her demonstrerer en stor mengde mennesker på St. Peters plass i Vatikanstaten. Foto: Andrew Medichini ( AP / NTB Scanpix
DEMOSTRASJON: Italia var villig til å gi Alfie statsborgerskap for å la ham få ny behandling. Her demonstrerer en stor mengde mennesker på St. Peters plass i Vatikanstaten. Foto: Andrew Medichini ( AP / NTB Scanpix Vis mer

Pavens forsøk

18. april gikk det så langt at foreldrene ble flydd inn til Roma for å be paven om hjelp til å redde Alfie. Det resulterte i at Italias utenriksminister ga den ham statsborgerskap bare timer etter møtet. Håpet var at det skulle gjøre behandling i Italia mulig.

- I lys av den rørende og massive solidariteten som blir vist for lille Alfie Evnas, vil jeg fornye min bønn om at foreldrenes lidelse skal bli hørt og at deres ønske om andre former for behandling skal innvilges, skrev pave Frans på Twitter etter besøket.

Det falt ikke i god jord hos britiske myndigheter, som holdt fast på at Alfie fortsatt var britisk statsborger. Videre bestemte de at behandlingen skulle avsluttes mandag denne uka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media