Kampen for den gode mat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bondevik-regjeringen vrir seg når den legger fram den såkalte veterinæravtalen. Senterpartiet vrir seg aller mest. Men det er et stort flertall for avtalen i Stortinget, og den vil bli vedtatt, uansett hvilke politiske og parlamentariske krumspring Senterpartiets regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter foretar.
  • Så hva betyr avtalen for kvaliteten på den maten som heretter settes på norske bord? Det er ingen tvil om at dette er forbundet med mye usikkerhet. I noen tilfeller blir den sannsynligvis bedre, i noen blir den trolig dårligere. Stort sett blir den minst like bra som i dag, slik at avtalens virkning for nasjonen i sum blir positiv.
  • For veterinæravtalen mellom Norge og EU kom i stand på norsk initiativ og ble forhandlet fram av Jagland-regjeringen for å sikre den omfattende norske fiskeeksporten til EU-området mot et hemmende kontrollregime på veien inn til markedene. Skal man ta for god fisk noen av de mest ekstreme påstandene om hva den norske oppdrettslaksen inneholder, er det franskmenn, italienere og tyskere som burde bekymre seg for at veterinæravtalen svekker kontrollen av norsk mat på vei til deres middagsbord.
  • Det er riktig at veterinæravtalen fjerner grensekontrollen av mat som importeres til Norge. Oppholdet på veien fra lager til disk, som hittil er brukt til å godkjenne maten, blir borte. Men verken den sittende regjering eller dens forgjenger har noen gang tenkt å oppgi kontroll med importert mat. Kontrollen legges om, og vi går ut fra at den blir slik at veterinæravtalen verken svekker folkehelse eller dyrehelse.
  • Den store utfordringen for så vel Norge som EU på matvareområdet er å holde genmanipulerte matvarer borte fra våre markeder. Det vil neppe lykkes gjennom isolasjon. Det er et lite påaktet faktum at Norge og EU er allierte i arbeidet for å demme opp mot genmanipulert mat og hormonbehandlet kjøtt som USA, Australia og Argentina ønsker å selge på det europeiske markedet. Denne kampen utkjempes i Verdens handelsorganisasjon. Men WTO vekker ikke de samme innenrikspolitiske følelser som bokstavkombinasjonen EU.