Kampen for en fri presse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  I Russland og de tidligere sovjetrepublikkene er mediene i en kritisk situasjon. Ifølge den siste rapporten fra The Committee to Protect Journalists er 29 journalister blitt drept i Russland det siste tiåret, 11 av dem mens Vladimir Putin har sittet ved makten.
  •  Timothy Balding, direktør i World Association of Newspapers (WAN) forteller til siste nummer av Dagens Medier at organisasjonens kongress neste år skal avholdes i Moskva. Tilsynelatende paradoksalt, fordi WAN normalt arrangerer kongressene sine der det er pressefrihet. Men Balding ser kongressen som en del av en prosess, der det gjelder å innprente respekten for ytringsfrihet og mangfold i mediene i et land som totalt mangler denne tradisjonen.
  •  Ifølge Balding er et av hovedproblemene at russiske mediefolk stort sett ikke forstår hva det dreier seg om, når man snakker om pressefrihet og pressens rolle i et demokrati. Til det er man for usikker på både hva demokrati og pressefrihet betyr. Putin karakteriserer han som en autokrat som forstår retorikken, men ikke hva pressen er for demokratiet.
  •  Russland har en av verdens mest liberale medielover, men savner etiske retningslinjer og organiseringen av et apparat som kan sikre mangfold i mediene. Eiermakten er også et stort problem. Tidligere var det private aktører og investorer som i praksis styrte den redaksjonelle linjen. Under Putin har staten for en stor del overtatt denne rollen, særlig hva etermediene angår.
  •  Kampen for en fri presse i Russland og Øst-Europa for øvrig vil om et par uker også bli synlig i Norge. Da deler Institusjonen Fritt Ord i samarbeid med ZEIT-Stiftung ut priser til fire aviser, ett nyhetsbyrå og én uavhengig journalist fra Russland, Hviterussland og Georgia. Prisene søker å styrke journalistenes og medienes uavhengige rolle og deres vilje til å motstå selvsensur.
  •  Heller ikke i Vesten er presse- og ytringsfriheten sikret en gang for alle. Det er goder som vi stadig må tilkjempe oss, og som uavlatelig får nye strukturelle fiender. Derfor er støtten til den frie pressen i Russland og andre land med åpenbare problemer, også en støtte til pressen i Vesten. Gjennom deres kamp ser vi hvor mye som står på spill.