Kampen fortsetter - mens folket lider

De dresskledde palestinske lederne krangler i tv-flomlyset så busta fyker. Inntil de blir enige, sulter og lider befolkningen - stort sett utenfor medias søkelys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Siden Abu Mazen gikk av som statsminister for litt over en måned siden, har media stort sett vært opptatt av ett fundamentalt spørsmål: Hvem skal styre palestinerne i havn i en egen stat?

Men i stedet for å se framover, har de palestinske lederne drevet en kamp som mest handler om personlig makt og innflytelse.

Synkende skip

Maktkampen har rast - og raser - mens palestinerne flest står overfor de største utfordringene siden Oslo-prosessen. Stengninger, arbeidsløshet og stadig utvidet okkupasjon.

Seinest i helga ble åtte palestinere drept under en israelsk invasjon i Rafah, sør i Gaza. I tillegg ble 1500 mennesker husløse etter at israelske styrker jevnet et hundretall hus med jorda, ifølge FN.

- Det er svært betydelige skader på flyktningleiren. Dobbelt så mye er ødelagt som i noen tidligere aksjon, sier Peter Hansen, som leder FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA.

Palestinere på Vestbredden og i Gaza fortviler over maktkampen i Ramallah. I stedet for å krangle seg imellom, burde de palestinske lederne stå samlet mot den israelske okkupasjonsmakten, er gjennomgangstonen.

En diplomat som er godt kjent med situasjonen i det palestinske lederskapet, sa nylig: «Normalt sett forlater rottene det synkende skipet, men her stormer de til.»

Totalt fastlåst

Mens de 1500 hjemløse fikk provisoriske telt, mat og andre nødvendige varer av internasjonale organisasjoner og UNWRA, kunne Abu Ala fortelle at han bare vil fortsette som statsminister i litt over tre uker til.

- Så vil det komme en ny regjering - og en ny statsminister, sier Ahmed Korei, bedre kjent som Abu Ala, til oppmøtte journalister i Ramallah i går.

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, kan Abu Ala fremdeles la seg overtale til å fortsette som statsminister i en ny regjering.

Men da må den maktsyke presidenten Yassir Arafat gi ham større arbeidsrom. Til tross for intense møter hele helga, er den politiske situasjonen totalt fastlåst. Selv de mest optimistiske palestinerne tør ikke håpe på noen snarlig løsning.

<B>ENORME ØDELEGGELSER: </B> Palestinske Fatima Awaja (66) sitter i ruinene av sitt hjem i flyktningleiren Rafah sør i Gaza på grensa til Egypt. Ifølge FN ble over hundre hus jevnet med jorda og 1500 mennesker hjemløse. Åtte mennesker ble drept og mer enn 80 skadd i løpet av helga, da israelske styrker invaderte Rafah.