Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kampen fortsetter

Hamas' åndelige leder torpederer det to dager gamle håpet om stans av sjølmordsaksjonene. Bruddet er ikke minst et nederlag for statsminister Mahmoud Abbas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag reagerte Hamas tilsynelatende positivt på utspillet fra Ariel Sharon, om umiddelbart å starte arbeidet med å fjerne ulovlig bosetting på Vestbredden. Terrororganisasjonen som har stått bak de fleste sjølmordsbombingene i Israel siden intifadaen startet for snart tre år siden, vurderte å inngå våpenhvile med Israel.

Flyktningespørsmålet

- Vi diskuterer dette nå i bevegelsen, sa lederen for Hamas, Abu Shanab ondag. I dag er samtalene med palestinernes statsminister Mahmoud Abbas er brutt. Hamas' åndelige leder sjeik Ahmed Yassin sier de bryter fordi Abbas ikke vil diskutere spørsmål som omhandler palestinske flyktningers rett til å returnere til Israel og Jerusalem.

- Dette er valget vi har gjort, vi har ikke noe alternativ, sier Yassin til den israelske avisa Haaretz.

Torsdag ble to Hamas-menn som var ettersøkt av Israel drept i Tul Karm. Det har ikke hjulpet på klimaet.

- Så lenge Israel fortsetter å gjennomføre attentat, er det et hinder for å få til en konstruktiv dialog med de forskjellige palestinske gruppene, sier Abbas forhandlingsmann med Hamas, Abu Amr, til AP.

Bruddet er ikke minst et nederlag for den nyvalgte statsministeren Mahmoud Abbas. Da president George W. Bush til rødehavsbyen Aqaba i Jordan for å ha samtaler med Sharon og Abbas, hadde Abbas på forhånd hatt flere samtaler med Hamas som han karakteriserte som oppløftende.

Signaler om bistand

President Yassir Arafat var satt helt på sidelinja under forhandlingene, siden Bush-regjeringen avviser all kontakt med ham. Det er Abbas som er USAs mann, og i går antydet administrasjonen i Washington at den vurderte å lette på restriksjonene på den direkte hjelp til de palestinske myndighetene. I dag yter USA 75 millioner dollar til de palestinske områdene årlig, men dette er kun kanalisert inn i humanitær hjelp som ikke blir regissert av palestinske myndigheter.

Europeiske ledere mener det er feil å holde Arafat ute i kulden. Ikke minst fordi mange tviler på om Mahmoud Abbas kan underskrive en avtale for palestinerne uavhengig av Arafat. Han er fremdeles deres øverste leder.

Lagt opp løp

Bush-administrasjonen har lagt opp til en to-leddet plan i Israel. Første skritt mener man allerede å ha oppnådd, å kutte pengestrømmen til sjølmordsbombernes familier. Saddams Husseins fall sørget i stor grad for det.

Det andre målet er opprettelsen av en palestinsk stat i 2005. Men da må israelserne også bidra. Bush sa etter onsdagens møte i Jordan at Israel må fjerne de ulovlige israelske bosettingene umiddelbart.

<B>HAR EN PLAN: </B>Bush har lansert sitt «roadmap to peace» for Midtøsten. Og satser på den nyvalgte statsminister Abbas (t.h.) som palestinsk samlingspunkt. I dag ville ikke Hamas være med lenger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media