Søndag kveld skuer et vitne over det smale sundet på Langvotnevatnet og den lille grønne robåten som skal over.

Plutselig begynner båten å gå med strømmen mot demningen.

Båten og de tre personene om bord forsvinner i den strie strømmen i høstmørket når de skal krysse over her.

I dagene som følger blir et par årer, en smadret grønn robåt og flere klær funnet under en foss lenger ned i stryket.

Det er de eneste sporene i jakten på de tre personene som satt i båten.

Ekteparet Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68).

Kjell Arne Pedersen (64).

Kampen i dødsstryket

Publisert
Sist oppdatert

KVAM (Dagbladet): Søndag kveld rundt klokka 21 skulle Nils Johan Bårdsen (72), Ruth Wathne (68) og Kjell Arne Pedersen (64) ta seg over fjellvannet Langvotnevatnet fra ei hytte til en parkeringsplass.

De kom seg aldri over.

De tre neste døgnene har de drøye sju kilometerne med buldrende fossefall, strie vannstrømmer og livsfarlige stryk ned mot Movatnet i sentrum av Norheimsund blitt gjennomsøkt i en intens og risikofylt leteaksjon. De tre askøyværingene og blandingshunden Leo, som var med dem, er antatt omkomne og fortsatt ikke funnet.

Denne betongterskelen, som ble bygget for Tokagjelet kraftverk, sto ferdig i fjor. På det smale punktet like overfor, forsøkte de tre savnede å ta seg over.

Like nedenfor betongterskelen buldrer fossen over i Tokagjelet.

Fossen har et fritt fall på omkring 15 meter, men elva slynger seg over 300 høydemeter videre nedover det bratte juvet.

Det hadde regnet kraftig i Kvamskogen i flere dager, og vannstanden i Langvotnevatnet og elva Tokagjelet var svært høy.

Den smale veien som snirkler seg nedover langs de bratte fjellsidene mot Norheimsund går langs elva, hvor fossen i Tokagjelet munner ut via den stupbratte Steinsdalsfossen til Movatnet i Norheimsund. Politi, brannvesen, redningsmannskaper og frivillige har gjort søk i området i over tre døgn med helikoptre, båter, droner, vannscootere, undervannskamera og ei stor kran for å senke redningsmannskaper ned i elva.

Selv om søket har pågått hele veien ned til Norheimsund, er det først og fremst noen hundre meter under fossen mesteparten av søket har pågått.

Redningsarbeidet der er svært vanskelig.

Ove Haugen fra Elveredningsgruppa har fått på seg hjelm og sele. Han skal straks bli firt ned i det livsfarlige stryket.

«Det er ikke et alternativ å ikke treffe stein. Vi skal ikke i elv når det er så store krefter i sving».

Selv med den lange staven ute i vannet i området der båten, åreparet og klærne ble funnet, gjorde ikke Ove Haugen og de andre letemannskapene funn tirsdag ettermiddag.

Politiet har uttrykt bekymring for at de tre savnede kan ha blitt ført med elva hele veien til Movatnet, og i verste fall ut i Hardangerfjorden. Letemannskaper har hatt vakthold ved alle bruer over elva, samtidig som det ble satt ut not ved elvas utløp.

En av dem som ikke klarte å sitte stille lenger onsdag, er Tore Hoff. Ute i det høye sivet ved Movatnet står 43-åringen, som har turnusfri fra jobben i Nordsjøen, og leter for seg selv.

«Det hadde vært fint for de etterlatte å få en grav å gå til. Det er ikke mye jeg kan gjøre, men om jeg kan gjøre litt, hjelper det. Jeg prøver å gjøre dette skikkelig for å ikke misse noe.»

Tore Hoff ser for seg naturkreftene som var i sving lenger oppe ved Tokagjelet da båten med de tre skal ha forsvunnet.

- Det er 20 meter over vannet og tau å holde i, men det må ha vært godt med strømninger i elva i det været som var den dagen. Det er ikke langt fra elveutløpet, sier han til Dagbladet.

Nå går han rundt i det grunne vannet i Movatnet i håp om å finne noe som kan gi svar.

- Det er mye gress her, så det er fort at noe kan ha hektet seg fast, sier han, som også har erfaring fra det lokale brannvesenet.

Jakten på Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) er ikke bare preget av vill natur og knalltøffe forhold. Siden de forsvant like etter klokka 21 søndag kveld, har værforholdene i området vært tøffe. Det har gjort arbeidet vanskeligere.

Blant annet har helikoptersøk nesten vært umulig. Mandag fikk helikoptrene 30 minutter på seg.

Tett tåke, lavt skydekke og stupbratte fjellskrenter førte til svært vanskelige flyforhold for fartøysjef Leif Morten Hamre om bord i SAR-Queen, redningshelikopteret til forsvarets 330-skvadron.

De få minuttene mellom klokka 14.30 og 15.00 mandag skulle vise seg å bli avgjørende for å få til et søk fra lufta i det krevende området Tokagjelet.

«Vi var bekymret for at tåka skulle tette igjen slik at vi ville bli «låst inne» og ikke komme oss ut igjen» sier fartøysjef Hamre.

Fartøysjef Leif Morten Hamre var en av seks personer om bord i helikopteret som ble sendt til Hardanger for å søke etter de tre savnede personene i Kvam mandag ettermiddag.

Den tette tåka ga besetningen et kort vindu på bare 30 minutter.

- Ikke egnet flyvær

Rett før midnatt søndag kveld fikk Hamre en forespørsel om å bidra i redningsaksjonen.

- Været var skikkelig dårlig og ikke egnet som flyvær, sier fartøysjefen.

SAVNET: Blandingshunden Leo var også om bord i båten som forsvant i elva. Foto: Politiet
SAVNET: Blandingshunden Leo var også om bord i båten som forsvant i elva. Foto: Politiet Vis mer

Lavt skydekke nederst i dalen og flere tette tåkedotter førte først til store begrensninger i søket.

- Så åpnet været seg og jeg vil tro at vi hadde ca. 30 minutter med fint vær, hvor vi fikk undersøkt Tokagjelet og i området hvor fossen er, sier Hamre.

Den lille halvtimen med åpning i skylaget skulle heldigvis vise seg å være tilstrekkelig med tid for at mannskapet kunne gjennomføre et godt søk.

- Høy risiko

Ifølge fartøysjefen fikk de på den korte tiden gjort grundige undersøkelser over elva og i områder hvor bakkestyrkene ikke kom til. Dette på grunn av farlige bratte fjellvegger og smale partier.

- Det er svært krevende å gjøre et slikt søk, og vannføringen i elva var sterkere enn jeg hadde sett for meg. Når elva er så kraftig som den var i går, reduseres sikten så kraftig at vi ikke klarer å se noe under vannskorpa, sier Hamre.

Han beskriver fossen som stor og kraftig, med enorme vannmengder som skapte en «vill elv» gjennom Tokagjelet.

Hvor lavt fartøysjefen turte å fly var en kontinuerlig vurdering, da med tanke på sikkerheten til flymaskinen og muligheten til å fortsatt kunne gjøre et godt søk.

- Å fly ned i Tokagjelet med et helikopter er forbundet med høy risiko. Derfor valgte vi å gjennomføre søket i relativ stor høyde for å minimere denne. Men likevel ikke høyere enn at vi fikk gjort et godt søk, sier Hamre.

«Fjellmassene er så løse og usikre at vi ønsker ikke å gå ned der og være i kontakt med fjellet. Fjellkvaliteten her er veldig løs. Det er akkurat som papir som bare smuldrer.» Tor Olav Kalberg

«Da har du ikke lyst til å stå på det, for det kan skli ut, og du har i hvert fall ikke lyst til å være under det når det er andre folk på vei ned, eller tau som beveger seg og kan løsne deler av fjellet - både småstein og større steiner for den saks skyld.»

Politiets hovedteori er at de tre savnede fortsatt befinner seg i Tokegjelet i nærheten av fossen. Onsdag søkte de både i elva, i Movatnet og i overgangen til Hardangerfjorden.

«Vi kan ikke utelukke at de kan ha blitt dratt så langt ned som ned til fjorden».
Innsatsleder Svein Valland Laupsa

Onsdag kveld fortsatte søket for fullt i området under fossen. Dagbladet ble vitne til at flere gjenstander ble funnet da mannskaper rappellerte seg ned fjellsida til det brutale elvestryket.

Der fant de ei bukse og ei jakke som kan knyttes til de savnede.

- Vi har observert noen gjenstander som vi knytter til de savnede. Brannvesenet er på vei ned nå for å undersøke. De blir rappellert ned til stedet. Gjenstandene ble oppdaget med drone i går kveld. Vi undersøkte bildene til dronen, og vi så ting som gjør at vi ønsker å gå ned, sa politiets innsatsleder Svein Valland Laupsa til Dagbladet onsdag ettermiddag.

Gjenstandene lå nede i elva, øverst i Tokagjelet, i nærheten av båten.

Fordi det er meldt dårlig vær de kommende dagene, har politiet lagt ned ekstra innsats onsdag.

- Det at det blir dårligere vær i morgen, gjør at det blir vanskeligere å søke, sier innsatslederen.

Letemannskapene fant onsdag ettermiddag ei bukse og ei jakke i nærheten av båten.

Nå håper politiet og redningsmannskapene at de kan gi familiene et klart svar om hvor savnede Nils Johan, Ruth og Kjell Arne er.

«Til mamma, pappa og Leo. Hvil i fred, dere var helt fantastiske og de beste foreldrene og beste hunden man kunne ønske seg. Jeg kommer til å savne dere».
Tomas Wathne Bårdsen, sønn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer