Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen i kulissene som førte til Venstres asyl-nei

Regjeringspartiene var forberedt på ny asylmotstand fra Venstre, men ble overrasket over omfanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Regjeringen har gått altfor langt», sa Venstre-leder Trine Skei Grande. KrF-leder Knut Arild Hareide fulgte opp med å beskrive det som «en krevende sak for samarbeidet», «et politisk spill» svarte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre beskriver det som et «sammenbrudd i tilliten» mellom samarbeidspartiene.

Kommentarene satt løst da det ble kjent onsdag ettermiddag at Venstre sier nei til samtlige av innvandringsminister Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken.

- Regjeringa har gått betraktelig lenger enn det de har grunnlag for i det forliket vi har skrevet under for. Vi mener kravene til opphold og familiegjenforening har gått så langt at det bryter med en rekke internasjonale konvensjoner, forklarte Skei Grande, og la til:

- Venstres oppfordring til regjeringa er å legge hele pakka i skuffen. Vi har i dag valgt å si nei til alle forslagene. Tilliten fra forliket er strukket altfor langt, la Venstre-lederen til, og understreket at hun nå sender «en klar beskjed» til Erna Solberg og Sylvi Listhaug.

- Overrasket Og det er akkurat det utspillet blir tolket som, «en klar beskjed». Flere kilder tett på regjeringen Dagbladet har snakket med, tolker utspillet som et behov for å sende et internt signal. Innad i regjeringen har de også stor forståelse for at dette er en svært vanskelig sak for Venstre, og de var til en viss grad forberedt om at Venstre ville komme med et utspill i etterkant av onsdagens gruppemøte.

De ble likevel overrasket over at Skei Grande sablet ned Listhaugs pakke i sin helhet.

- Jeg er litt overraska over at Venstre forkaster alt, og det er ikke et alternativ å legge hele pakka i en skuff, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til Dagbladet. 

- Er det et alternativ for dere å gå videre med et asylforlik uten Venstre?

- Det viktigste for oss er å få flertall for vår politikk, svarer Helleland, som likevel innrømmer at de kan ha gått for fort fram med noen av forslagene.

Sendte sms i forkant Til tross for den store overraskelsen, ser sentrale regjeringskilder ikke på dette som en krise for samarbeidet. Venstre-kilder forklarer på sin side at partiet til slutt fant ut at nok er nok, og at det var på tide å gi en klar beskjed. Listhaugs retorikk de siste ukene har gjort det enda vanskeligere, og grasrota har gitt klar beskjed til partiet om at strikken er strukket for langt. Partiet er likevel fortsatt åpne for forsøk på å finne løsninger med regjeringen.

At Venstre syns prosessen har vært smertefull, og at Høyre var forberedt på bråk, kom også klart fram av smsene Erna Solberg sendte til asylforlikspartnerne tirsdag kveld. «Regjeringen er på tilbudssiden i asylpolitikken», skrev Solberg i følge VG.

Men det var tydeligvis ikke nok for Venstre. Partiet hadde nå et behov for å sette foten ned, blant annet fordi de opplever at Listhaugs forslag går langt lengre enn det asylforliket gir grunnlag for, og at flere punkter bryter med internasjonale konvensjoner.

- Ikke konstruktivt Grande trakk blant annet fram de høye kravene til familiegjennforening, bruk av midlertidig opphold og bortvisning av asylsøkere ved grensa, som Dagbladet omtalte tirsdag.

Grande poengterte også at flere av regjeringens egne fagetater har kritisert forslagene i høringsuttalelser. Knut Arild Hareide ga delvis sin støtte til Venstre, men er ikke villig til å gå like langt.

- Skal regjeringa få flertall er de nødt til å gjøre betydelig endringer. Men vi har ikke uttalt oss om samtlige av de 40 forslagene fordi de ikke er lagt fram for Stortinget, det hadde ikke vært konstruktivt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!