Kampen mellom verdens rikeste og mektigste

Verdens rikeste mann, Jeff Bezos, virker å være selve kroneksempelet på folk Trump ikke liker.

NEMESIS: Jeff Bezos er verdens rikeste mann, mens Donald Trump er verdens mektigste. Men hvorfor går de ikke overens? Foto: NTB Scanpix
NEMESIS: Jeff Bezos er verdens rikeste mann, mens Donald Trump er verdens mektigste. Men hvorfor går de ikke overens? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump er alt annet enn sparsom med kraftsalver, og flere av dem har blitt sendt i retning Amazon-eier Jeff Bezos. Men hva er det som gjør at presidenten misliker verdens rikeste mann så mye. Er det makt, penger - eller rett og slett personligheten hans?

Snart vil kampen gå inn i en ny fase. Bezos har nemlig kjøpt en 2500 kvadratmeter stor tomt for 188 millioner kroner, og er i ferd med å bygge den største bygningen i Washington - byen hvor Donald Trump tilbringer sine dager i Det ovale kontor og eier et femstjerners hotell.

«En studie i kontraster»

The Guardian beskriver duoen som en studie i kontraster: Den ene er definitivt skallet, mens den andre har en velstelt hentesveis. Den ene er kjent for sin karakteristiske latter, mens den andre virker å være allergisk mot å le. Den ene har et disiplinert forhold til kommunikasjon, mens den andre fyrer av seg med brannfakler og slengbemerkninger.

Postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, mener at kulturelle kontraster kan skape grobunn for konflikt.

- Populister som Trump hater elitene generelt, fordi de føler seg sett ned på av dem. Bezos tilhører eliten blant eliten. Trump og hans velgere ser Bezos som representant for en forfallen overklasse som er og lever helt forskjellig fra folk flest, sier han til Dagbladet.

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer

Medieeier mot mediekritiker

I to og et halvt år har Trump sendt i vei Twitter-stikk i retning Bezos. Han har beskyldt Amazon for å ikke betale nok skatter og avgifter, og hevdet at selskapet påfører det føderale postvesenet økonomisk tap.

Men det som kanskje stikker aller dypest for Trump, er at Bezos eier Washington Post - en av avisene Trump beskriver som «mainstream media» og regelmessig anklager for å formidle «fake news».

I april vant avisa Pulitzerprisen for sin dekning av overgrepsanklagene mot den republikanske senatskandidaten Roy Moore fra Alabama. Og ikke minst fikk de Pulitzerpris sammen med New York Times for dekningen av russisk innblanding i valgkampen i 2016. Et sakskompleks Donald Trump enkelt og greit kaller «en heksejakt».

Mjelde omtaler Trumps angrep på Bezos som «en del av Trumps 'kamp' mot kritiske medier generelt».

- Trump mener «mainstream media», som Bezos’ avis, er politisk imot ham og vil helst ha ham avsatt. For Trump er Bezos og The Post en del av opposisjonen og dermed legitime skyteskiver, sier han.

- Det stemmer at medieelitene forakter både Trumps stil og politikk og syns han er kjempevulgær. Og Trumps fans digger det når han fyrer løs mot personer som Bezos.

- Trump vil dominere

USA-ekspert og professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Jennifer Leigh Baily, mener det er noe annet som er den viktigste grunnen til at Trump ikke går overens med Bezos.

- Det aller viktigste er at Trump ikke liker folk som ikke er enige med ham. Han liker folk som legger seg helt flat, aksepter ham og snakker pent om han, sier Baily til Dagbladet og fortsetter:

- Han liker ikke folk som er rikere enn ham. Trump vil dominere.

Bezos pengebinge er fylt med 933 milliarder kroner, noe som gjorde at han av Forbes ble kåret til verdens rikeste mann i mars. Man må imidlertid helt ned på 766-plass for å finne Trump med «usle» 24,1 milliarder kroner. Det må da gjøre Bezos til selve kroneksempelet på folk Trump ikke liker?

- Ja, jeg vil tro det. Bezos er rik, uavhengig og kritisk, sier Baily.

Bezos stilnet

Det virker imidlertid ikke som om Bezos har plakater av Trump hengende på gutterommet heller. Da Trump i 2015 tvitret at om Amazon hadde betalt rettferdige skatter, ville aksjekursen deres stupt - og antydet at Washington Post beskytter selskapet - sendte Bezos et syrlig stikk i motsatt retning.

- Endelig ble jeg kritisert av Donald Trump. Jeg kommer fortsatt til å reservere et sete til ham på Blue Origin-raketten. #sendDonaldtospace, tvitret han med en referanse til romfartssatsingen som Bezos drømmer om at skal frakte mennesker til Mars.

Da valgkampen var ved veis ende i 2016, benyttet Bezos anledningen til å kritisere Trump.

- Han går ikke bare etter mediene, men truer også med hevn over folk som går ham i sømmene. Han sier også at han muligens ikke vil holde en nederlagstale om han taper valget, og ønsker å fengsle motkandidaten sin. Dette er ikke hensiktsmessig atferd, sa han under en konferanse i San Francisco.

Som kjent gikk Trump seirende ut av valgkampen, og siden har Bezos unngått å kritisere ham.

TOK OPPTAK: Amazon beklager for at «Alexa» tok opptak av en privat samtale og sendte den til en tilfeldig person på kontaktlista på telefonen. Video: CNN Vis mer

Mektige Trump

På spørsmål om hvem som har mest makt av de to, er verken Mjelde eller Baily i tvil: Trump har definitivt mer makt enn Bezos akkurat nå.

- Bezos har mye makt gjennom rikdommen, men i kraft av å være president styrer Trump hele nasjonen og forsvaret deres.

Mjelde sier at vi må skille mellom reell makt og potensial for makt. Bezos kan bruke sin økonomiske makt til å støtte politiske saker, men har ingen vedtaksmakt.

- Som president dominerer Trump amerikansk politikk, slik forgjengerne også gjorde det, konkluderer han.

Den onde og den onde

Ingen av dem kan beskyldes for å være de snilleste guttene i klassen, men likevel har Jeff Bezos en tendens til å framstå som den gode, når han nevnes i samme åndedrag som Donald Trump.

Medieforsker ved NTNU, Jens Barland, sitter på en forklaring på det. Han viser til et intervju med Dagbladet Magasinet i februar, hvor han sier at avisenes historiefortellinger i Norge ofte er moderne varianter av folkeeventyr, med en helt, en skurk og en god porsjon moral.

- Trump/Bezos-dekningen er et godt eksempel på dette. Man må rett og slett bemanne disse rollene. Og i mange av de tradisjonelle massemediene, i hvert fall i Norge, blir Trump konsekvent portrettert som den onde, sier han til Dagbladet.

Det finnes imidlertid flere grunner til at begge kan bekle rollen som ond. Donald Trump har kommet med flere syrlige personangrep på Twitter enn det er mulig å holde følge med, mens Bezos har praktisert et så hardt arbeidsregime at en ansatt fortalte til The New York Times at «han har sett nesten hver eneste person han har jobbet med gråtende ved pulten». Så hvorfor bli Bezos tildelt helterollen?

- Jeg tror det er slik at mediene har bestemt seg for hva slags personlighet de mener Trump har, og derfor dekkes de aller fleste nyheter på en måte som bekrefter det bildet, konstaterer Barland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer