Kampen mot aids

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Aids er langt mer enn en helsekrise,» sa Kofi Annan da han på søndag holdt åpningstalen for den 15. internasjonale aidskonferansen i Bangkok. «Det er en trussel mot selve utviklingen.»

Og det er en trussel som krever større innsats enn verden har vært i stand til å yte hittil. I fjor fikk flere mennesker diagnosen enn noensinne - fem millioner mennesker, ifølge FN.

Hovedtemaene på konferansen viser mangelen på den nødvendige målrettingen av innsatsen. På den ene siden av agendaen står medisinbehandling av hivsmittede, på den andre siden står fokuseringen på avholdenhet som løsning.

  • Det finnes ingen vidunderkur mot aids. Det er ikke bare å pumpe ut medisiner - medisinene kan i seg selv være dødelige, spesielt hvis de brukes uten overvåking av kvalifisert helsepersonell.

    Men skal man forsøke å få ned antallet nye smittede er det uholdbart å legge seg på den linja som støttes av Vatikanet og USA. Den såkalte «ABC-strategien» bygger på «avholdenhet», deretter «trofasthet» - og så kondomer som siste utvei.

  • Strategien er kanskje nyttig for dem som ser aids som en straff fra høyere makter. For dem som vil ta tak i problemene her på jorda, framstår ABC-variantens prioriteringsrekkefølge nettopp som hinsides fornuften. Strategien bidrar til stigmatisering og fortielse. Og som Kofi Annan poengterte i sin åpningstale, er aids i stor grad et problem knyttet til kvinners underlegne stilling i mange samfunn. Kampen mot menns misbruk av kvinner og jenter er en kamp mot aids - å fokusere på «avholdenhet» i denne sammenhengen er hårreisende.

    «De religiøse lederne må ha det klart for seg at kampen mot aids ikke vinnes med avholdenhet og trofasthet alene. Bruken av kondomer er en minst like viktig faktor,» sa utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson før hun holdt sitt innlegg på konferansen. Hun fortjener ros for å markere avstand til dem som tror at aids er et moralsk problem. Men det blir likevel noe tafatt over kritikken så lenge hun ikke våger å rette den direkte mot Bush-administrasjonen, der de fremste forkjemperne for en bakstreversk aids-politikk sitter.