Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen mot dumskapen

Navn: Kjartan Fløgstad Alder: 56 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatteren Kjartan Fløgstad har eget kontor i Statistisk sentralbyrå fordi byrået har vært så ubetenksomme å gi ham i oppdrag å skrive en bok om hvordan Oslo har endret seg de siste 30 år. Slik har han funnet tilbakemeldinger fra ulike deler av byens utdanningssystem om at elevene ikke har gode nok kunnskaper om Amerika. Derfor foreslår han, i et brev til det Høyre-styrte byrådet, at elevene nå må få mer tid til å arbeide med «hoved-Amerika» i nord, uten å måtte bruke mye verdifull tid på det sørlige subkontinentet.

Også dette forslaget bør få prinsipiell støtte fra SV og bystyremedlem Kari Pahle. På samme måte som hun støtter forslaget om å gjøre nynorsk valgfritt fordi hun er så glad i dette vakre språket at hun ikke ønsker at elevene skal få aversjon mot det ved å måtte lære det, må hun kaste seg over Fløgstads forslag. For det er intet i verden SV-ere er så glad i som Sør-Amerika. Denne gleden må for all del ikke knuses av kunnskap.

Vi tror likevel ikke, dessverre, at forfatterens forslag vil komme fram til realitetsbehandling. For politikere synes immune mot ironi. Og når de tror at de har en sak som på kort sikt kan gi gevinst og økt oppslutning, er det vel bare Trond Giske som kan forhindre at tøvet blir satt ut i livet.

Kjartan Fløgstad skriver nynorsk. Mange, Erling Lægreid inkludert, mener han gjør det best av alle. Også juryen i Nordisk Råds litteraturpris har delt denne oppfatningen. Allerede for 22 år siden fikk han prisen for romanen «Dalen Portland». Prispengene, 75000, videreekspederte han til Noregs Mållag.

Han kommer fra Sauda i Ryfylke, denne smeltedigelen mellom tradisjonelt bygdesamfunn og moderne industristed som er kjent for ferrolegeringer, streik og Bjørn Eidsvåg. Der ble industriarbeidersønnen sosialist, arbeider og forfatter. Han har studert arkitektur, litteratur og filosofi, reist til sjøs og hatt mange og lange opphold i Sør-Amerika. I Norges litteraturhistorie karakteriserer Øystein Rottem ham som «Vestlandets svar på Gabriel Garcma Marquez» og sier han har utviklet sin egen magiske realisme som er et av de viktigste bidrag til fornyelse av norsk prosakunst etter krigen.

Selv hevder han at den gode prosa må være «urein og avskyelig rik og ha dårleg smak». Bokklubben Nye Bøker kåret ham for fire år siden til en av De Nye Fire Store, men ville ikke ha hans nye roman «Kron og mynt» året etter.

Og så skrev han manus til TV-serien «Vestavind».