Kampen mot ebola kan stoppe malaria-bekjempelse

Frykter ny trussel.

FORTVILT: Den lille gutten som sitter på storesøsters fang behandles for malaria i et barnesykehus i Juba i Sør-Sudan. En FN-ekspert frykter nå at malaria vil vokse igjen etter fokuset på ebola. Foto: Reuters / NTB scanpix
FORTVILT: Den lille gutten som sitter på storesøsters fang behandles for malaria i et barnesykehus i Juba i Sør-Sudan. En FN-ekspert frykter nå at malaria vil vokse igjen etter fokuset på ebola. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En malaria-ekspert er bekymret for at kampen mot malaria kan settes i fare av ebolakrisen. En cubansk helsearbeider som var i Guinea for å bekjempe ebola, døde søndag av malaria.

- Selvfølgelig er alle helsearbeideres oppmerksomhet rettet mot ebola, sier legen Fatoumata Nafo-Traoré, leder i det FN-støttede Roll Back Malaria-programmet, til BBC.

Hun er bekymret for at oppmerksomheten rundt ebola kan bety at flere dør av malaria, og at fremgangen i malaria-forebyggingen dermed er truet av ebolaepidemien.

Én av helsevesenets utfordringer er at symptomene på ebola og malaria kan være like, som feber. Nafo-Traoré forteller at sykehusene behandler ebolapasienter med malariamedisin, i tilfelle pasienten har begge sykdommer.

Den cubanske helsearbeideren Jorge Juan Guerra Rodriguez som arbeidet som administrator for medisinsk personell i Guinea, fikk først behandling for diaré, som er et symptom for både malaria og ebola. Han testet negativt på ebola i to tester, og søndag døde han av hjernemalaria.

- Han var aldri på behandlingssentre eller i kontakt med ebolapasienter, opplyser Cubas helsedepartement.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer