Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen mot ebola kan stoppe malaria-bekjempelse

Frykter ny trussel.

FORTVILT: Den lille gutten som sitter på storesøsters fang behandles for malaria i et barnesykehus i Juba i Sør-Sudan. En FN-ekspert frykter nå at malaria vil vokse igjen etter fokuset på ebola. Foto: Reuters / NTB scanpix
FORTVILT: Den lille gutten som sitter på storesøsters fang behandles for malaria i et barnesykehus i Juba i Sør-Sudan. En FN-ekspert frykter nå at malaria vil vokse igjen etter fokuset på ebola. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En malaria-ekspert er bekymret for at kampen mot malaria kan settes i fare av ebolakrisen. En cubansk helsearbeider som var i Guinea for å bekjempe ebola, døde søndag av malaria.

- Selvfølgelig er alle helsearbeideres oppmerksomhet rettet mot ebola, sier legen Fatoumata Nafo-Traoré, leder i det FN-støttede Roll Back Malaria-programmet, til BBC.

Hun er bekymret for at oppmerksomheten rundt ebola kan bety at flere dør av malaria, og at fremgangen i malaria-forebyggingen dermed er truet av ebolaepidemien.

Én av helsevesenets utfordringer er at symptomene på ebola og malaria kan være like, som feber. Nafo-Traoré forteller at sykehusene behandler ebolapasienter med malariamedisin, i tilfelle pasienten har begge sykdommer.

Den cubanske helsearbeideren Jorge Juan Guerra Rodriguez som arbeidet som administrator for medisinsk personell i Guinea, fikk først behandling for diaré, som er et symptom for både malaria og ebola. Han testet negativt på ebola i to tester, og søndag døde han av hjernemalaria.

- Han var aldri på behandlingssentre eller i kontakt med ebolapasienter, opplyser Cubas helsedepartement.

I 2012 tok malaria livet av 7000 mennesker, de fleste av dem barn, i de tre landene som nå er hardest rammet av ebolaepidemien.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!