Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen mot ebola-viruset: Jobber på spreng for å hindre spredning i USA og Vest-Afrika

Slik skal dødsviruset bekjempes.

DØDELIG VIRUS:  Ebola har herjet i Vest-Afrika siden februar i år. Nå har en person også tatt med seg viruset til USA fra Liberia, hvor myndighetene jobber på spreng for å begrense utbruddet. Bildet til høyre viser en død person bli bært ut fra Port Loko District Hospital i Sierra Leone. Liberia og Sierra leone er landene som er hardest rammet av viruset. Foto: Christopher Black / WHO / Reuters / NTB Scanpix og CDC
DØDELIG VIRUS: Ebola har herjet i Vest-Afrika siden februar i år. Nå har en person også tatt med seg viruset til USA fra Liberia, hvor myndighetene jobber på spreng for å begrense utbruddet. Bildet til høyre viser en død person bli bært ut fra Port Loko District Hospital i Sierra Leone. Liberia og Sierra leone er landene som er hardest rammet av viruset. Foto: Christopher Black / WHO / Reuters / NTB Scanpix og CDC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang har en person tatt med seg det dødelige ebola-viruset til USA fra Vest-Afrika, hvor det så langt har tatt livet av over 3000 mennesker.

Nå har myndighetene i USA startet en intens jakt på alle som kan ha blitt smittet med det dødelige viruset.

- Det er godt mulig at noen som har vært i kontakt med denne personen kan utvikle ebola de neste ukene, sier sjefen for den amerikanske smittevernmyndigheten CDC, Thomas Frieden, på en pressekonferanse tirsdag.

Jakter på smittede Over 6500 mennesker er så langt smittet i det største ebola-utbruddet noensinne. Over 3000 mennesker har dødd.

En av de største utfordringene med ebola, er den lange inkubasjonstiden. Etter du har blitt smittet, kan det ta opptil tre uker før du får symptomer. Den USA-smittede mannen dro fra Liberia i Vest-Afrika til USA fredag 19. september.

Han begynte å utvikle ebola-symptomer allerede onsdag, bare fire dager etter landing. Vanlige symptomer på ebola er plutselig feber, oppkast, diaré, utslett og muskelsmerter. Etter et legebesøk fredag 26. september ble pasienten sendt hjem med antibiotika, og ble ikke innlagt på sykehuset før på søndag.

Altså tok det 10 dager fra den smittede dro fra Liberia, til innleggelsen på sykehuset i Dallas. Og allerede i dag, torsdag, så kan de ha oppdaget enda en smittet person.

Så mange som 18 personer som mannen har vært i kontakt med, må nå overvåkes. Fem av dem er barn. Dersom de får ebola-symptomer, vil de bli isolert og testet.
  Må stoppe spredning Ebola smitter via kroppsvæsker, altså blod, svette eller oppkast fra personer som allerede er syke, Og jo syker du blir, jo mer smittsom er du. Det er ofte derfor de personene som steller de syke eller begraver de døde, som smittes med viruset.

EBOLA

Mens amerikanske myndigheter prøver å stoppe et utbrudd før det starter, er krisen et faktum i Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Slik ble den første ebola-pasienten smittet.

På samme måte som den smittede i USA, må også alle som har vært i kontakt med smittede der, være obs på symptomer. Men de tre landene har nå over 6500 smittede. Og langt mindre ressurser.

Dette er noen av tiltakene mot ebola i Vest-Afrika:
Stengte grenser: Liberia og Sierra Leone har strengt sine grenser. Markedsplasser nær grenseområdene har også måtte holde stengt. Faren for internasjonal spredning er større ved dette utbruddet enn tidligere, fordi ebola-viruset har spredd seg inn i urbane strøk og hovedsteder, hvor folk også reiser mer. 

Febertester: På flyplassene testes passasjerene for feber, for å unngå spredning av ebola-viruset. I flere andre afrikanske land, tester de nå også personer som flyr inn i landet for høye temperaturer. Personen som nå ligger i isolat i USA, testet negativt for feber før avgang fra Liberia.

Portforbud: I et forsøk på å få kontroll på epidemien, hadde myndighetene i Sierra Leone i september et tre dager langt portforbud. De gikk da fra dør til dør for å identifisere nye smittede og opplyse om ebola. I august prøvde både Guinea, Liberia og Sierra Leone å isolere noen av de verst rammede områdene.

Informasjonskampanjer: Spesielt i starten av utbruddet, så var kunnskapen om ebola svært lav blant befolkningen i Sierra Leone, Liberia og Guinea, som førte til mistro til råd fra helsemyndighetene - og mer smitte. Heksedoktorer utnyttet situasjonen og solgte falske behandlinger. Helsearbeidere ble beskyldt for å selv spre viruset. De enkleste kampanjene informerer om hva ebola er, at det er virkelig, og de vanligste symptomene, samt hva folk bør gjøre om de blir smittet.

Nei til «bushmeat»: Andre kampanjer fraråder folk å spise såkalt «bushmeat», som er kjøtt av ville dyr. Den aller første ebola-smittede, kan ha blitt smittet via slikt kjøtt.  Smitteoverføring av ebola fra dyr til mennesker har blitt dokumentert gjennom håndtering av smittede sjimpanser, gorillaer, flaggermus, aper, skogsantiloper og pinnsvin.

Begravelser: Ebola er mest smittsomt like før og etter døden, og de som begraver de døde, må derfor beskytte seg mot smitte. Direkte kontakt med lik, er en av de vanligste måtene sykdommen overføres på. Flere steder i Vest-Afrika så kan ritualer med vasking av de døde føre til økt smitte. Trygge begravelser er derfor en av de viktigste tiltakene.

Klorbøtter: Klor dreper viruset, og bøtter med klorvann står derfor plassert utenfor noen butikker, kontorer og sykehus. Ett tiltak mot ebola er også å dele ut klorspray til desinfeksjon til befolkningen.

Lite kontakt: Noen ebola-råd har frarådet klemmer, håndtrykk og berøring av andre mennesker. Det viktige er imidlertid å unngå nær kontakt med faktiske ebola-syke. Syke skal fraktes til behandlingssenter.

Egne behandlingssenter: Leger uten grenser var lenge den eneste organisasjonen som kjempet mot viruset. De har behandlingssentre for ebola-smittede i både Liberia, Guinea og Sierra Leone. Sentrene er spesialbygd for å isolere og behandle smittede, med strenge smitteverntiltak. I Liberia og Sierra Leone meldes det imidlertid om overfylte sentre og sykehus, og syke personer som må vises bort.

Utvikle en kur/vaksine: Legemiddelfirma verden over jobber på spreng for å utvikle en vaksine eller en medisin mot det dødelige viruset.

FNs UNMEER: FN har opprettet sin egen responsgruppen for ebola, UNMEER. De skal ikke gi medisinsk behandling til smittede, men bygge behandlingssentre, utstyre dem og sørge for logistikk.

Flere helsearbeidere: Behovet for helsearbeidere er enormt stort. I Liberia, med en befolkning på 4,2 millioner, har de bare 51 leger. Mange internasjonale helsearbeidere har siden mars strømmet til Vest-Afrika for å behandle ebola-syke, også fra Norge.

Sjansen for at ebola skal komme til Norge, regnes også som liten, ifølge Folkehelseinstituttet. Dersom det likevel skulle skje, så er høyrisikoisolatet på Ullevål universitetssykehus forberedt på å ta imot og isolere smittede.

LIGGER ISOLERT:  Den ebola-smittede personen ligger nå i isolat på Texas Health Presbyterian Hospital Dallas, mens helsemyndighetene jobber med å kartlegge hvem personen har vært i kontakt med den siste tiden. Foto: AFP / Getty Images / Mike Stone / NTB Scanpix
LIGGER ISOLERT: Den ebola-smittede personen ligger nå i isolat på Texas Health Presbyterian Hospital Dallas, mens helsemyndighetene jobber med å kartlegge hvem personen har vært i kontakt med den siste tiden. Foto: AFP / Getty Images / Mike Stone / NTB Scanpix Vis mer

Samtidig fraråder UD nordmenn å reise til Guinea, Sierra Leone og Liberia.

For tross alle disse tiltakene, og utallige til, så raser utbruddet fortsatt ukontrollert i Vest-Afrika.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media