Kampen mot glasnost

Kreml vil igjen ha hånd om de russiske mediene. Det var liksom så mye enklere da alle danset etter statens pipe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN RUSSISKE STATEN er ikke lenger i oppløsning, forsikret president Vladimir Putin i sin tale om nasjonens tilstand tirsdag. Hans mål om en sterk, russisk stat med «lovens diktatur» er et langt skritt nærmere virkeligheten.

HVA DET I PRAKSIS vil si, fikk vi demonstrert samme dag: Landets eneste riksdekkende, uavhengige tv-stasjon, NTV, ble overtatt av den statlige gassgiganten Gazprom. Styret og ledelsen i tv-selskapet ble sparket, men journalistene protesterer og har okkupert tv-stasjonen. Samtidig har Ted Turner i CNN kjøpt den aksjeposten mediemogulen Vladimir Gusinskij ennå råder over - han sitter arrestert i Spania, mistenkt for skatteunndragelse og korrupsjon i Russland.

SÅ KAN MAN JO spørre om det er så galt at staten utnevner kringkastingssjef. Det levde nordmenn med i årtier, til og med uten noen andre radio- eller tv-kanaler. Da må vi svare med den formaning kong Karl Johan ga geografen Christopher Hansteen, da han i 1828 skulle legge ut på sin reise gjennom Sibir: «Kom ihu, min herre, at Ruslands Jordbund ikke er den samme som Norges; her kan De sige Alt hvad De vil, men det forholder sig anderledes i Rusland.»

UNDER BORIS JELTSIN utviklet den russiske medieverden seg til å bli et sett av småfyrstedømmer. Investorer og røverbaroner eide hver sine mediebedrifter, i tillegg til at staten hadde hånd om sine. «Hvor mange journalister drepes årlig i Norge?» var spørsmål jeg stadig fikk da jeg for et knapt år siden foreleste om norsk journalistikk for journaliststudenter i Russland. Verken staten eller småfyrstene er nemlig i utgangspunktet interessert i kritisk journalistikk - hvis kritikken rettes i feil retning. Det er ikke mer enn tre dager siden det seineste journalistmordet. Vi kan trygt gå ut fra at det ikke blir oppklart. Det er ingen av de foregående.

YTRINGSFRIHET i vår forstand er det ikke tale om i Russland. Men når forskjellige interesser disponerer hver sine medier, framkommer i alle fall en mer eller mindre nyansert informasjon. NTV har i de sju åra kanalen har eksistert, vært den mest profesjonelle og den klarest mest maktkritiske tv-stasjonen. I Putins øyne svekker den derfor staten. Han er og blir en funksjonær i det hemmelige politiet, også i den forstand at han søker å tjene sin herre. Da han tiltrådte som president, fant han sin overordnede kraftig svekket: Den russiske staten var i ferd med å desentraliseres. Nå øyner han håp: Hans herre og mester er i ferd med å reise seg fra sykesenga.

MEN ER IKKE NTVs grunnlegger, Vladimir Gusinskij, avslørt som korrupt skattesvindler? Jo visst, men tilsvarende avsløringer kan man ifølge politikeren Grigorij Javlinskij komme med overfor 80 prosent av alle gründere i Russland, mediemogulene inkludert. «Russland er på vei mot å bli en korporativistisk politistat,» sa Javlinskij nylig i intervju med BBC. «Vi har hatt proletariatets diktatur. Nå får vi lovens diktatur. Det betyr ikke en rettsstat, men at lovene brukes selektivt av staten, mot dem man ikke liker.» Som eksempel fortalte han at studenter som støttet hans parti i St. Petersburg, av myndighetene i sommer fikk valget mellom å forlate universitetet eller bli politispioner innen partiet. Heldigvis ble det hele avslørt, og politistatmetodene stanset. Så viktig er det med uavhengig informasjon i Russland.

JAVLINSKIJ, som er leder av Jabloko-partiet, påpekte også at man i Russland alltid har hatt ytringsfrihet. Det er frihet etter at ytringen er uttalt borgerne har manglet. Den friheten trues hvis staten, som allerede kontrollerer de tre øvrige riksdekkende tv-kanalene, tar makten over NTV. En annen av NTVs støttespillere heter Mikhail Gorbatsjov. I den kaotiske situasjonen som har oppstått, med valget mellom et NTV diktert av staten, eller et NTV som underbruk av CNN - hvis Gusinskij da kan overdra sin aksjepost - erklærte han at CNN-overtakelsen «ikke var den verste løsningen». Han vet at hans eget slagord om glasnost - åpen informasjon og ytringsfrihet - ikke har trengt igjennom Kremls tykke murer. Det trenger støtte fra Vesten.