SKREDOMRÅDET: De fire omkomne i rasulykka ligger begrav i snøen høyt oppe på Blåbærfjellet i Tamokdalen. Foto: Friflyt.no
SKREDOMRÅDET: De fire omkomne i rasulykka ligger begrav i snøen høyt oppe på Blåbærfjellet i Tamokdalen. Foto: Friflyt.noVis mer

Snøskredet på Blåbærfjell

Kampen mot klokka: Slik skal de omkomne hentes ned fra Blåbærfjellet

Batteriene i skredsenderne til de omkomne i snøskredulykka i Tamokdalen i Troms er i ferd med å gå tomme for strøm. Det vil gjøre letearbeidet vanskeligere.

TAMOKDALEN (Dagbladet): Søndag forsøkte en skredekspert fra NVE og en hundefører å ta seg inn til skredområdet på Blåbærfjell i Tamokdalen i Troms.

Nok en gang måtte redningsmannskapet gi opp forsøket på å leite etter de fire savnede, tre finske menn og en svensk kvinne, som ble tatt av et snøras forrige onsdag. Elendig sikt fra 500 meter og opp fjellet gjorde det umulig for helikopterpiloten fra forsvarets 339-skvadron å lande maskinen.

Rastunga befinner seg rundt 800 meter opp i fjellsiden. Mandag morgen skal det gjøres en ny vurdering, men utsiktene til å kunne gjennomføre en vellykket leteoperasjon avgjøres av været. Ustabile værforhold, tett tåke, snødrev og regn har ført til at redningsmannskapet aldri har kommet seg opp på fjellet.

Fredag besluttet politiet etter råd fra medisinsk ledelse å endre status på søket til leting etter omkomne.

Fem dager etter den tragiske rasulykken har ennå ikke Blåbærfjell sluppet taket på de savnede.

MØRKETID: Tåka forsvant fra toppen av Blåbærfjell i en kort periode på søndag. De korte dagene gjør at timene det effektivt kan søkes i skredområdet er få. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
MØRKETID: Tåka forsvant fra toppen av Blåbærfjell i en kort periode på søndag. De korte dagene gjør at timene det effektivt kan søkes i skredområdet er få. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Ifølge Gunda Johansen som leder Balsfjord kommunes kriseteam, var avgjørelsen et hardt slag for de pårørende som har reist fra Finland og Sverige til Tamokdalen.

Likevel planlegger aksjonsledelsen å fortsette søket så fort det er forsvarlig. Slik vil de gå fram:

Sikkerhetsvurdering

Når et værvindu åpner seg vil operasjonsledelsen først sende opp en skredekspert for å vurdere forholdene. Graden av rasfare som ble gjort av NVEs skredeksperter på fredag, kan ha endret seg.

– Nå er det plussgrader opp på Blåbærfjell og det er et faresignal at det har blitt mildere snø. Det vil hele tiden måtte gjøres nye sikkerhetsvurderinger med tanke på tryggheten til mannskapet som skal opp i skredområdet, seir Roald Berntsen, som er innsatsleder i politiet i Troms.

Utstyr

Letemannskap vil være utstyrt med skredsøkere og sondestenger, spader, hodelykter og klesskift. De bruker ski eller truger for å ta seg fram i skredområdet. Forsvaret stiller med helikopter så lenge det lar seg gjøre.

– Letemannskap er avhengig av å bli løftet inn i skredområdet med helikopter. Det er stor rasfare ved alle veier inn og verken snøscooter eller ski kan brukes. Forsvarets 339-skvadron stiller et helikopter til rådighet for leteaksjonen, sier Roald Berntsen til Dagbladet.

SKRED: Fire personer er fortsatt savnet etter et stort snøskred på Blåbærfjellet i Tamokdalen i Troms. Innsatsleder Roald Berntsen forklarer hvorfor det er så vanskelig for letemannskapene å søke etter de savnede. Video: Øistein Monsen Vis mer

Mannskap

Politiet leder redningsaksjon. Mannskaper fra Skredgruppen i Troms Røde Kors Hjelpekorps og Norsk Folkehjelp vil være tilgjengelig. I tillegg stiller Norske Redningshunder med lavinehunder. Frivillige utgjør størstedelen av mannskapet som skal ut og lete.

– Man forbereder seg mentalt på oppgaven. Vi tenker gjennom situasjonen og hva vi kan møte på, fortalte Viktor Olsen til Dagbladet på torsdag. Han er aksjonsleder for Røde Kors Hjelpekorps.

Logistikk

Bare fire personer har så langt vært på befaring i skredområdet. I løpet av et kort værvindu på fredag ble skredeksperter sendt opp for å gjøre en sikkerhetsvurdering.

– Vi må ha alle ressurser på plass i Tamokdalen slik at vi kan gå inn hvis værvinduet tillater det.

– Om et værvindu åpner seg, må mannskapet være på plass. Vi må reagere fort, sier innsatsleder Roald Berntsen.

Kamp mot klokka

Når en person begraves av snø, begynner snøen rundt å smelte fra kroppsvarmen. Dersom det blir kaldere, risikerer personen å bli innkapslet i is. Det gjør det vanskeligere for lavinehundene å snuse seg fram til der personen ligger begravet.

Fredag plukket redningshelikopteret opp to signaler fra skredsendere som de savnede hadde på seg da snøen raste ned fjellsiden.

Standard batteritid på skredsøkere er mellom 100 og 200 timer.

– Vi har tatt utgangspunkt i at senderne har 100 timers batteritid, så vi kjemper mot klokka der også, sier Mats Gilbert, klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

HJELPER FAMILIENE: Klinikkoverlege ved UNN har vært tilgjengelig for de pårørende hele søndag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
HJELPER FAMILIENE: Klinikkoverlege ved UNN har vært tilgjengelig for de pårørende hele søndag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

– Det at vi bare har registrert to sendere kan bety at de to andre er tomme for batteri eller at de ligger slik til at signalet er vanskelig å fange opp, sier den rutinerte legen.

Tiden som skredsøkeren sender ut signal kan reduseres på grunn av kulde.

Pårørende inkludert

Kriseteamet i Balsfjord kommune som ledes av ordfører Gunda Johansen har i samarbeid med fagfolk fra UNN tatt vare på de pårørende.

Mads Gilbert har vært sammen med familiene gjennom hele søndagen.

– I dag har vi gikk familie, kjærester og venner av de omkomne alle tilgjengelig informasjon, sier Gilbert.

– De pårørende har i dag vært ved Blåbærfjellet og tent lys. De har sett rasområdet fra veien. Dette er blytunge dager. Det ligger fire omkomne igjen inne fjellet. Vi jobber med å få hentet dem ned så raskt og respektfullt som mulig, sier Mads Gilbert.