Kampen mot neshornmafiaen er nesten umulig. Men norske Øyvind melder om én god nyhet

Og det er ikke millionene fra president Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krypskyting av neshorn - og elefant og andre arter - er blitt et kjempeproblem i Afrika. Neshorn-hornet er dyrere enn kokain på det asiatiske markedet.

USAs president Barack Obama opplyste nylig at han oppretter en egen arbeidsgruppe og bevilger totalt 60 millioner kroner til å bekjempe krypskytingen som herjer Afrika.

Initiativet bejubles av en rekke naturvernorganisasjoner - men mange mener også at slaget kan være tapt allerede.

- Vinner ikke alene Den norske eiendomsinvestoren og hobbyjegeren Øyvind Christensen er blant dem. Han eier et stort naturreservat i Mosambik, som med sin grense mot Kruger-parken i Sør-Afrika er blitt en av de hyppigst brukte veiene for krypskyttere som rømmer inn og ut av Sør-Afrika.

- Vi vinner ikke det slaget alene. Vi har ikke sjangs. Det blir bare å utsette sorgen, sier Christensen til Dagbladet.

Den norske investoren etterlyser et engasjement som både beskytter dyrene og stimulerer lokalbefolkningen til å bidra.

- Finnes det noen som kan bidra? Vi lurer på hvor de som er opptatt av neshorn er, sier Øyvind Christensen.

Norske penger Krypskytingen er delfinansiert av norske penger. Penger fra norske huseiere finansierer krypskyting via de irske familiene som - i hvert fall inntil nylig - har drevet stort innen steinlegging i Norge. Både Økokrim og Europol bekrefter at de irske familiene er sterkt involvert i neshornhandelen.

Organiserte kriminelle grupper betaler lokale våpen- og naturkyndige menn godt for å skyte neshorn og kappe av hornet, hvorpå hornet selges til Asia der det males opp og blir til - påstått - vidundermedisin. Den medisinske effekten er imidlertid null.

Effekten på neshornbestanden og den afrikanske faunaen, derimot, er katastrofal.

- På høy tid Christensen framhever at det må være kollektivt interessant å ivareta viltressursene - og spesielt neshorn - for lokalsamfunnene som holder til i jaktområdene.

- Det er på høy tid at vi får til prosjekter som gagner lokalbefolkninga. Og gjerne sammen med aktører som kan få til aktivitet i en større skala enn det vi klarer alene. Den måten andre nasjoner kan bistå er med sosial oppløfting i nærområdene, sier Christensen.

- Målet må være å gjøre det interessant å stoppe de som er villige til å begå ulovligheter. I dag blir disse sett på som «Robin Hood».

En god nyhet Investoren kan imidlertid melde om ett lite lysglimt:

I forrige oppdaget viltvokterne i parken hans to unge neshornhanner inne på parkens område. Sammen med viltvoktere fra Kruger-parken tok de affære.

- Etter mye om og men fikk vi lov å skyte dem med bedøvelsespiler. Dermed kunne vi frakte dem til et neshornreservat i Kruger-parken, der de er trygge. Og i går fant vi ytterligere to dyr, som vi håper å kunne frakte samme sted. Dette var et samarbeid med viltvokterne fra Kruger, sier Øyvind Christensen.

Frykter mørketall President Obama opplyste ifølge WWF at de amerikanske pengene skal brukes til å bedre afrikanske lands muligheter til å slå ned på krypskyting og ulovlig handel. Kanskje kan det være initiativet folk på bakken i Mosambik etterlyser.

- Kruger er veldig fornøyd med at noen er villig til å bidra, sier Christensen.

I fjor ble 668 neshorn drept i Sør-Afrika. I år er antallet allerede minst 446. Den norske investoren frykter store mørketall på den mosambikanske siden av grensa.

BEDØVES: Neshornene er bedøvet, og tas hånd om av viltvokterne. Foto: Privat
BEDØVES: Neshornene er bedøvet, og tas hånd om av viltvokterne. Foto: Privat Vis mer

- Det vi lurer på, når vi hører de offisielle tallene, er hvor mange som blir skutt på denne siden?

TIL TRYGGHET: Neshornet fraktes så til et reservat i Sør-Afrika, der de - forhåpentligvis - er trygge. Foto: Privat
TIL TRYGGHET: Neshornet fraktes så til et reservat i Sør-Afrika, der de - forhåpentligvis - er trygge. Foto: Privat Vis mer