Kampen mot rasisme er ikke skjerpet

Etter drapet på Benjamin Hermansen gikk politi, politikere og rettsvesen ut og lovte økt kamp mot rasisme. Det har ikke skjedd, konkluderer en ny rapport fra Antirasistisk senter og Monitor. - Sogndal-dommen er et veldig galt signal fra rettsvesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Henrik Lunde, forsker og informasjonsleder ved Antirasistisk senter. I går presenterte han rapporten «Blind på høyre øye?» sammen med Espen Sjølie fra det antirasistiske tidsskriftet Monitor.

- Jeg tror nok veldig mange ungdommer med minoritetsbakgrunn vil føle Sogndal-dommen som et slag i ansiktet. At deres rettssikkerhet ikke er like god som andres. Samtidig er dommen et signal til andre som måtte ha til vane å rope slike ting at dette er helt greit, sier Henrik Lunde til Dagbladet.

Likevel er han ikke overrasket over utfallet.

Snodig

- Dessverre. Men at dommeren skriver side opp og side ned om rasisme, og at de så blir frifunnet, det finner jeg snodig, sier Lunde.

I rapporten konkluderer Lunde og Sjølie med at alle de store ordene etter drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i februar har ført lite med seg.

Systemfeil

- Det er ikke lovverket det er noe galt med, det er arbeidet lenger nede i systemet som ikke fungerer. Det er ingen likhet for loven i Norge, sier Henrik Lunde.

Rapporten viser at i perioden 1987 til 1999 ble det etterforsket 453 saker etter den såkalte rasismeparagrafen. Av disse ble 380 henlagt, mens 73 av sakene karakteriseres som oppklart. Av disse førte bare 31 til tiltale. Ni personer er dømt. Sju fikk betinget fengsel, en person fikk betinget fengsel og bot, og en fikk ubetinget, mens deler av dommen ble gjort betinget.

- Altfor mange saker ender på politiets skrivebord. Ta Arne Myrdal, som har desidert norgesrekord i antall anmeldelser etter rasismeparagrafen. Han er aldri blitt dømt. Jeg tror det mangler mye kunnskap når det gjelder rasisme, også hos politiet, sier Henrik Lunde.

<B>Premissene i dommen mot de to 19-åringene som jaget indiskfødte Arve Beheim Karlsen mot Sogndalselva, vekker sterke reaksjoner. Han ble seinere funnet druknet i elva.