Tillitsvalgte fra Fellesforbundet Telemark avdekket brudd på verneforskriftene og sosial dumping under en kontroll i et hytteprosjekt i Rauland i Telemark i oktober i fjor. Foto:
Tillitsvalgte fra Fellesforbundet Telemark avdekket brudd på verneforskriftene og sosial dumping under en kontroll i et hytteprosjekt i Rauland i Telemark i oktober i fjor. Foto:Vis mer

- Kampen mot sosial dumping gir resultater

Nye tall fra Arbeidstilsynet viser færre lovbrudd i innleiebransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På LOs konferanse om ulovlig innleie av arbeidskraft i dag la arbeidsminister Anniken Huitfeldt fram nye tall som viser en positiv tendens for bygge- og anleggsbransjen.

Adeco-skandalen - Adecco-saken ble en vekker. Arbeidstilsynet fikk mer penger og flere redskaper til å drive kontroll med innleiebransjen. De nye tallene viser at kraftfull innsats mot sosial dumping, fra både fagbevegelsen og Arbeidstilsynet, gir resultater, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Tilsynet har i 2011 og 2012 gjennomført nesten 750 kontroller av inn- og utleiebedrifter, 300 av dem i 2012. Det er i hovedsak virksomheter i bygg- og anleggsvirksomhet, industri, varehandel, helse og sosialtjenester og offentlig administrasjon som har fått besøk fra Arbeidstilsynet. Ifølge Huitfeldt er det gjort mye opprydding i renholdsbransjen. Nå varsler hun at hun vil se på forholdene i utelivsbransjen.

Færre lovbrudd Rapporten fra Arbeidstilsynet viser at tallet på reaksjoner med bøtelegging er sunket etter kontroller i perioden 2011 til 2012. De store og seriøse aktørene fikk i løpet av 2012 på plass bedre rutiner i 2012. Det er registrert færre brudd og mindre alvorlige brudd knyttet til arbeidstidsbestemmelsene. De bruddene Arbeidstilsynet har avdekket, er gjerne knyttet til søndag- og helgearbeid. Arbeidstilsynet har også registrert en positiv tendens når det gjelder opplæringsrutiner, verneombudsordninger, avvikssystem osv. for innleide arbeidstakere.

Uakseptable forhold — Arbeidstilsynet har gjort en kraftig innsats mot innleiebransjen. Bransjen er ikke friskmeldt, og vi ser selvsagt tilfeller av uakseptable arbeidsforhold ved enkelte arbeidsplasser. Men vi ser nå en positiv utvikling i arbeidsforholdene i bemanningsbransjen, sier Huitfeldt. Hun sier det er viktig at innsatsen opprettholdes.
-10 prosent av arbeidsstyrken er nå arbeidsinnvandrere. Mange av disse arbeidstakerne er innleid arbeidskraft som står i fare for å bli utnyttet. Vi må derfor opprettholde kontrollen med at innleien er lovlig, sier Huitfeldt.

Kollektivt søksmål Hun understreker at innføring av solidaransvar, regionale verneombud og innsynsrett for tillitsvalgte har gitt arbeidstakerne redskaper i kampen mot sosial dumping. Nå vil Huitfeldt vurdere å innføre kollektiv søksmålsrett, dvs. at fagforeninger kan gå til søksmål mot bedrifter for ulovlig utleie, ikke bare den enkelte arbeidstaker.
Høringsfristen gikk nylig ut, og departementet vurderer nå høringssvarene.

POSITIVT: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener tallene fra Arbeidstilsynet viser at kampen mot sosial dumping gir resultater. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
POSITIVT: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener tallene fra Arbeidstilsynet viser at kampen mot sosial dumping gir resultater. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer