Kampen mot sperregrensa er i full gang for Lysbakken

Fram til valgnatta blir en kamp om liv og død for SV.

RAMMES HARDT: SV rammes hardt på meningsmålingene. Nå starter kampen for sperregrensa for fullt for Audun Lysbakkens parti. Her er partilederen i aksjon under landsmøtet i vår. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RAMMES HARDT: SV rammes hardt på meningsmålingene. Nå starter kampen for sperregrensa for fullt for Audun Lysbakkens parti. Her er partilederen i aksjon under landsmøtet i vår. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-ledelsen har lenge fryktet det som nå skjer: Resten av valgkampen vil gå fra å være en kamp om to regjeringsalternativer til et «være eller ikke være» for SV i norsk politikk. Framover nå er det kampen mot sperregrensa som gjelder.

Klokka 15 i dag kaller SV-leder Audun Lysbakken inn til pressekonferanse på partikontoret i Akersgata i Oslo.

Katastrofemålinger På Norstats måling for NRK fredag havnet SV langt unna sperregrensa med usle 2,5 prosent. Et slikt valgresultat hadde sendt Lysbakken og hele ni stortingsrepresentanter fra samme parti ut av Stortinget. Samtidig stormer Miljøpartiet De Grønne (MDG) forbi SV og får 3,6 prosent. På flere målinger gjør de grønne suksess og stjeler grovt med stemmer fra SV.

På Respons Analyse for BT i Hordaland får SV 3,7 prosent. Dermed er partilederen ute av Stortinget. Også på Aftenpostens måling lørdag får SV bare 3,1 prosent.

Men på Ipsos MMIs måling for Dagbladet lørdag er håpet fortsatt lysegrønt. Der får SV hele 4,3 prosent, akkurat over sperregrensa.

- En kamp om liv eller død SV kan risikere å ikke være representert med partilederen på Stortinget. I verste fall kan partiet bli sittende med bare Heikki Holmås inne fra Oslo.

En kilde sier det på denne måten:

- Vi har lenge vært klar over at denne valgkampen kunne komme til å bli en kamp om liv og død.

En annen sier:- Nå er det bare kampen mot sperregrensa som gjelder.

Varsler taktskifte Flere kilder varsler nå et taktskifte fra SV i det som vil bli de siste desperate ukene. Etter det Dagbladet forstår, vil SV fortelle kjernevelgerne og potensielle velgere konsekvensene av at SV ikke lenger er en del av det sentrale politiske landskapet.

Som Lysbakken sa til NRK fredag:

- Hvis ikke folk som ønsker SV i norsk politikk mobiliserer, så risikerer vi at vi blir stående uten en venstreside på Stortinget.