Kampen mot terror fremste post på Bush-budsjett

Da presidenten presenterte billionbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA bør bruke enda mer på militæret og gjøre dagens skattelettelser permanente, mener president George W. Bush. Men hans budsjettforslag blir ikke godt mottatt hos Demokratene.

Bush vil bruke i alt 2,9 billioner dollar (cirka 18.000 milliarder kroner) i budsjettåret 2008. Av dette foreslår han at over 700 milliarder dollar (over 4.300 milliarder kroner) går til militæret.

Forslaget innebærer samtidig så små økninger til innenlandske formål at det på grunn av prisstigningen vil føre til et reelt budsjettkutt både når det gjelder helse, utdanning og miljøtiltak.

Bush vil dessuten at skattelettelsene som han fikk vedtatt i 2001 og 2003, gjøres permanente.

- Min oppskrift for et balansert budsjett gjenspeiler vårt lands prioriteringer i dette øyeblikket i historien: beskytte landet og bekjempe terrorisme, beholde en sterk økonomi med lave skatter og fortsatt holde pengebruken under kontroll, kunngjorde Bush da budsjettforslaget ble lagt fram mandag.
Underskudd
Bush hevder å være på god vei til å vende det store underskuddet på statsbudsjettet til overskudd innen 2012, men Demokratene, som nå kontrollerer begge kamre i Kongressen, er overbevist om at Bush er for optimistisk:

- Presidentens budsjett er fullt av gjeld og bedrag, uten kontakt med virkeligheten, og det vil fortsatt føre USA i gal retning, sier lederen for Senatets budsjettkomité, demokraten Kent Conrad.

- Denne administrasjonen har det verste underskuddet i historien, og dette budsjettet gjør ingenting for å endre det, lyder Conrads krasse reaksjon.


Mer til Irak
Bush foreslår å bruke ytterligere 145 milliarder dollar til krigføringen i Irak og Afghanistan neste budsjettår, og ber også om en tilleggsbevilgning på 100 milliarder for inneværende år.

Budsjettforslaget ble lagt fram samtidig som det går en opphetet debatt i Senatet om presidentens beslutning om å sende ytterligere 21.500 soldater til Irak.

Det er første gang president Bush må legge fram sitt budsjettforslag for en Kongress der demokratene har flertall i begge kamre. Det vil bli nødvendig med stor grad av smidighet for å få neste års budsjett godkjent.


Enorme summer 
Krigen mot terror har så langt kostet amerikanerne 503 milliarder dollar (om lag 3.170 milliarder kroner) siden 2001.
MER PÅ MILITÆRET: President George W. Bush gjorde krigen mot terror til fremste budsjettpost. Dette bildet er fra Det hvite hus fredag. Foto: AP/Scanpix
MER PÅ MILITÆRET: President George W. Bush gjorde krigen mot terror til fremste budsjettpost. Dette bildet er fra Det hvite hus fredag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Men Ifølge Kongressens budsjettkontor CBO vil krigene i Irak og Afghanistan ha kostet skattebetalerne vel 700 milliarder dollar, hvis de nye budsjettforslagene blir akseptert av de folkevalgte.

Disse tallene kommer i tillegg til det ordinære forsvarsbudsjettet som for 2008 øker med 10,5 prosent og vil lyde på 481 milliarder dollar (vel 3.000 milliarder kroner).


- Nøkternt
Ekspertene i Det hvite hus mener budsjettforslaget for krigen i Irak er nøkternt og gjentar at Bush har balanserte budsjetter innen få år som målsetting.

- Når vi ser fremover, vil president Bush gradvis få budsjettunderskuddene ned slik at det skal være balanserte budsjetter om fem år, sier budsjettdirektør Rob Portman i Det hvite hus.

Forslaget til budsjett for kommende år gjøres opp med et underskudd på 239 milliarder dollar, som er en liten nedgang i forhold til årets budsjettunderskudd på 244 milliarder dollar.


(NTB)