Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen mot terror kan bli svekket

USA og Pakistan inngikk hemmelig avtale før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter inngikk i forrige måned en avtale med Pakistan om å intensivere kampen mot terrorister. Avtalen tillater amerikanerne å ta flere midler i bruk for å bekjempe Al Qaida og Taliban.

Nå frykter amerikanske myndigheter at en ny pakistansk regjering kan stanse disse operasjonene, skriver New York Times.

Pakistans to viktigste opposisjonspartier ble i går enige om å danne regjering. På en felles pressekonferanse opplyste leder av Pakistan Muslim League-N, Nawaz Sharif, og leder av Det pakistanske folkepartiet (PPP), Asif Ali Zardari, at de var blitt enige om en felles politisk plattform.

- Vi vil samarbeide om å forme regjeringen sentralt og i provinsene, sa Sharif.

\'Skyt først\'

De siste ukene før valget var det en rekke møter mellom president Bushs sikkerhetsrådgivere og pakistanske myndigheter. Både president Musharraf og landets militærsjef general Ashfaq Parvez Kay, deltok på møtene.

Avtalen, som ble inngått i det stille, åpner opp for en mer aggressiv framferd mot Al Qaida og Taliban.

Den tillater amerikanerne å angripe terrorister ved hjelp av pilotløse fly skutt ut fra en hemmelig base i Pakistan, i tillegg har amerikanerne fått klarsignal til en \'skyt først - spør etterpå\'- strategi. Nå er det ikke lenger nødvendig å identifisere en militærleder før et eventuelt angrep. Så lenge risikoen for sivile skader er liten, kan amerikanerne nå angripe bilkolonner de antar kan være Al Qaida- og talibanledere på flukt.

NYTT SKIFTE: F.v Ali Zardari, enkemannen etter Benazir Bhutto og  Nawir Sharif erklærte i går at de vil danne en felles regjering. Foto: AP
NYTT SKIFTE: F.v Ali Zardari, enkemannen etter Benazir Bhutto og Nawir Sharif erklærte i går at de vil danne en felles regjering. Foto: AP Vis mer

President Musharraf er blitt beskyldt av opposisjonen for å være altfor USA-vennlig. Samtidig har de to seirende partiene sagt at de ønsker samtaler med lederne av Pashtun-folket, som i noen tilfeller har støttet Taliban og gitt ly for Al Qaida-soldater. USA frykter derfor at den nye avtalen kan ble stanset like etter den har kommet ordentlig i gang.

Press på Bush

Spørsmålet om hva som skal skje videre i Pakistan vil antakelig bli viet stor oppmerksomhet i Bush-administrasjonens siste år. Enkelte hevder at Bush har et stort press på seg til å gjøre et siste forsøk på å ta Osama bin Laden.

Andre har advart om at myndighetenes støtte til Musharraf har vært en dårlig strategi i så måte, og at det nå kan ødelegge for veien videre.

De pakistanske opposisjonspartiene mener på sin side at en ny sivil regjering vil være mer effektiv enn den militærdominerte Musharaff til å bekjempe terrorister. Musharaff har feilet og det er på tide med en ny strategi, mener de.

image: Kampen mot terror kan bli svekket
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media