20210831: Den svenske ex-gangsteren Sebbe Staxx, også kjent som Sebastian Stakset, holdt foredrag for politiker, forebyggere, ildsjeler og politifolk på Marita-stiftelsens konferanse i august 2021. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet: Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
20210831: Den svenske ex-gangsteren Sebbe Staxx, også kjent som Sebastian Stakset, holdt foredrag for politiker, forebyggere, ildsjeler og politifolk på Marita-stiftelsens konferanse i august 2021. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet: Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

«Jeg har møtt ungdommene på Mortensrud»

«Og jeg ser frøet til utenforskap i øynene deres»
Sebbe Staxx

31. august advarte den svenske
ex-gangsteren Sebbe Staxx
om en kommende katastrofe.
I salen satt arbeids- og inkluderingsminster Torbjørn Røe Isaksen, forebygger Shahid Rasool, politifolk og ildsjeler.

«Jeg kjenner igjen det
som har skjedd i Sverige»

«Hvis man ikke tar tak nå,
vil prisen bli dyr»

Publisert
Sist oppdatert

I skyggen av valgkampen møttes et par hundre mennesker på Sundvollen hotell ved Tyrifjorden i regi av Maritastiftelsen.

Tidligere kriminelle, politifolk, ildsjeler. Flere med nært kjennskap til situasjonen i bydel Søndre Nordstrand, der Mortensrud og Holmlia ligger.

Mannen som snakket fra scenen er Sebastian Stakset. En eks-gangster som er godt kjent for svenskene under artistnavnet Sebbe Stax. Som 20-åring ble han dømt for grov vold. I fengselet var han med på å danne gangsterrap-gruppa Kartellet som, ifølge Stakset, tok med seg gangsterrappen til Sverige.

Han er dømt for vold, narkotika og våpenkriminalitet.

- Vi har 100 000-talls mennesker som ikke har noen lojalitet til samfunnet i Sverige. Derfor har de bygd et eget parallellsamfunn. Slik skal det ikke være, sier Sebastian Stakset.

I mai ble det kjent at Sverige ligger på toppen av lista over skyteepisoder med dødelig utgang i Europa. Siden våren har skuddene fortsatt å smelle, ofte med dødelig utgang, hos våre naboer. Sebastian Stakset mener årsaken til den grove kriminaliteten ligger mange år tilbake i tid.

- Rinkeby, Rosengård og alle områdene som er klassifisert som utenforskapsområder vokste fram på 70-tallet. Områdene var preget av høy arbeidsledighet. Selvtilliten og selvfølelsen var lav, sier Stakset.

Prisen man betaler

Fra scenen fortalte han om et Sverige som gikk så det suste på 70- og 80-tallet, men som ikke tok tak i problemene som var i ferd med å slå rot.

SKUTT: Rapperen Einar ble skutt på gata i Stockholm i oktober i år. Foto: NTBscanpix/Christine Olsson.
SKUTT: Rapperen Einar ble skutt på gata i Stockholm i oktober i år. Foto: NTBscanpix/Christine Olsson. Vis mer

- Folk skapte seg et eget samfunn utenfor samfunnet. I disse områdene har politiet problemer med å ta seg inn. De har ikke noe autoritet i disse områdene, sier Stakset.

Gjennom sitt arbeid gjennom Marita-stiftelsen har han besøkt Mortensrud og Holmlia. To av flere områder i Oslo som politiet til stadighet rykker ut til.

- Jeg kjenner igjen det som har skjedd i Sverige. Man må ruste opp utenforskapsområdene. Det er slik man hindrer utviklingen og forebygger, slik det som skjer i Sverige ikke skal skje her, sier Sebastian Stakset.

- Man høster det man sår, sier Stakset.

Han mener løsningen er å sette ungdommene som ikke passer inn i skolesystemet i arbeid.

- I Sverige roper man; straff gjengkriminalitet hardere. Bygg superfengsler. Er det ikke bedre om vi bygger superskoler i disse områdene? Skal vi ikke gi lærerne høyere lønn fordi de gjør det vanskeligste arbeidet, spør Stakset.

- Prisen for å ikke ta tak betaler vi om 10-20 år.

- Spørsmålet er om regningen allerede har forfalt.

20 år gamle Hamse Hashi Adan ble brutalt skutt til døde 7. oktober i år

Vennene ble vitne til at Hamse falt om i en gresshelling utenfor Lofsrud skole på Mortensrud etter å ha blitt truffet av flere skudd.

Ryktene om hvem som sto bak den grufulle handlingen begynte å gå blant ungdommer, unge voksne og i det kriminelle miljøet på Mortensrud.

For to år siden ble Halil Kara (23) skutt ned utenfor en grill i Prinsdal. Kara var fra Mortensrud. Bakgrunnen for drapet skal være en konflikt mellom personer fra Holmlia og Mortensrud.

Gatepraten kokte og mange pekte på miljøet fra Holmlia og mente at drapsmannen måtte komme derfra. Konflikten mellom kriminelle med tilhørighet til de to delbydelene går mange år tilbake.

Politiet gikk i høy beredskap. Hevntanker og nye voldsepisoder skulle unngås.

Vitner har fortalt om en rekke politiaksjoner mot elementer i det kriminelle miljøet på Mortensrud.

Nok en gang ble landets oppmerksomhet rettet mot delbydelen Mortensrud. Nå skulle det settes inn tiltak, var budskapet.

Dagbladet har siden drapet på Hamse Hashi Adan fulgt området og menneskene på Mortensrud. Og stilt spørsmål om det må enda et drap til for at politikerne skal tenke langsiktig og tilføre de sårt trengte ressursene Mortensrud trenger.

14. oktober samlet rundt 500 personer seg på den muslimske delen av Alfaset gravlund i Oslo.

Gamle og unge fra hele byen deltok bisettelsen av Hamse Hashi Adan

Under en grå himmel stilte mennene seg opp i rekker foran kista til 20-åringen i bønn. Kvinnene sto i bakgrunnen og gikk fram til kista da mannfolka trakk seg unna.

- Smilet hans glemmer vi aldri, forteller en venn av Hamse, til Dagbladet.

Han blir beskrevet som en snill, ung mann. Hamse Hashi Adan gikk på Høyskolen Kristiania. Gutten som kom til Norge som 1-åring hadde livet foran seg.

- Hamse var glad i livet. Han likte å være sammen med vennene sine. Det var aldri problemer med ham. Hamse likte å se på Netflix og slappe av, har moren fortalt Dagbladet.

Det var flere kjente kriminelle blant de sørgende på Alfaset gravlund. Noen iført skuddsikre vester.

«Vi lytter inn hevntanker og og opplever at det er en spenning i miljøet»

Dagen etter begravelsen møtte Dagbladet Hans Magnus Gjerlaug på politihuset på Grønland i Oslo. Han jobber forebyggende med ungdom på Mortensrud og det var hans team som jobbet natta gjennom da Hamse ble skutt foran øynene på vennene sine.

Han var klar på hva politiet måtte få til for å roe situasjonen.

- Når de har opplevd to drap på to år, så er det ekstremt traumatiserende. Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å oppklarte saken. Det å få fram sannheten er en viktig verdi, men også for å forebygge hevnaksjoner.

Engasjement

Politimannen forteller til Dagbladet at han har merket en endring hos vanlige folk på Mortensrud etter drapet på Hamse Hashi Adan.

- En større del av lokalbefolkningen bryr seg og markerer at dette ikke er greit. Det er fantastisk å se. Folk slår ikke blikket ned når de passerer ungdommer, men spør heller om hvordan de har det, sier Gjerlaug.

Måtte det et drap til for at folk skulle bry seg?

- Nei, men at vi ser noen sterke reaksjoner fra lokalmiljøet som vi ikke ville sett uten drapet, det tror jeg, sier Hans Magnus Gjerlaug.

Han er stadig ute på folkemøter og forteller at en samarbeidsstruktur på samarbeidet mellom politiet, kommunen, skolene og frivillige er i ferd med å sette seg.

- Vi jobber hver dag med å avdekke hvilke mindreårige vi ikke kjenner fra før som kommer i kontakt med det kriminelle miljøet på Mortensrud. Hvis ikke vi som forebyggere jobber knallhardt for at det ikke kommer nye ungdommer inn det miljøet, så gjør vi en dårlig jobb, sier Gjerlaug.

Han mener at et kriminelt miljø vil alltid være attraktivt for ungdommene.

- Det handler om tilgang til penger, føle at man betyr noe og brorskapet. Vi må sørge for at det finnes andre attraktive ting og der er bydelen, næringsliv som kan tilby jobber, frivillighet, trening og foreldre viktige aktører.

«Mitt mål er at aldersgjennomsnittet i det kriminelle miljøet skal øke med et år hvert år. Det betyr at det ikke kommer nye unge inn»

Rapport

Midt under pandemien ble det skrevet en rapport som ble publisert september. Den fikk tittelen «Mortensrud - Mer enn hva mediene skriver».

Ungdommene som er intervjuet i rapporten forteller ærlig om områder der det foregår salg av narkotika, at det kan være lett å havne i et kriminelt miljø, men kanskje viktigst av alt; om at de savner robuste og gode fritidstilbud.

De forteller også at de har en sterk tilhørighet til området.

- Vi er som en stor familie, skal en av ungdommene som har blitt intervjuet til rapporten, ha sagt.

Formålet med rapporten var å kartlegge utfordringene i området og «sikre forankring og en felles retning for innsatsen rundt ungdommene på Mortensrud».

Da Dagbladet skrev om konflikten mellom gjengene og politiet i 2020, kom vi i prat med en 15 år gammel gutt som akkurat hadde vært lagt i bakken av politiet som leita etter en person involvert i en slåsskamp.

- Vi har ingen steder å gjøre av oss. Alt er stengt. De bruker ingen ressurser på å lage bra ungdomstilbud her. Se på Furuset. Se på Stovner. Der har de bygget ut skikkelig. De har bibliotek, svømmehall og klubber. Vi har ingenting. Her bruker de heller penger på å kutte ned skogen ved idrettsparken for å hindre at det selges hasj der, sier den 15 år gamle gutten.

14 år gamle Bilal tok tak i armen på Eshan (13), satte hofta i siden hans og brukte kroppsvekta si for å slenge ham i bakken

Begge smiler når de reiser og bytter posisjon.

Gutta deltar på et gratis jiu-jitsu-kurs i regi av prosjektet DreamChaser. Gymsalen på Mortensrud barneskole er stilt til disposisjon for ungdommene og ildsjelene to ganger i uka.

- Jeg ble med fordi jeg så det var et gratistilbud på skolen. Penger kan være et problem for mange, sier Bilal, til Dagbladet.

Han forteller at det er mange på Mortensrud som ikke er med på fritidsaktiviteter.

- Jeg mener det er fordi folk ikke har noen steder på dra til at det skjer så mange dårlige ting på Mortensrud. De har ikke noe sted å være, sier Bilal.

Da Dagbladet besøkte prosjektet 6. desember, var foreldrene invitert til å følge treninga.

Moren til Bilal var en av de som satt på gymbenken og fulgte sine håpefulle.

- For min sønn er det kjempefint å kunne bruke seg fysisk og være en del av noe med så god og fine rollemodeller som det her. At man kan få til slike tilbud for unge gutter og jenter er gull verdt, sier Kanval Ahmad.

TILBUD: Fahad Awaleh er initiativtaker til jiu jitsu-treninga på Mortensrud skole. Kanval Ahmad møtte opp for å følge med på sønnen Bilal. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TILBUD: Fahad Awaleh er initiativtaker til jiu jitsu-treninga på Mortensrud skole. Kanval Ahmad møtte opp for å følge med på sønnen Bilal. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Hun forteller at familien er glade i Mortensrud og de fine folka som bor i området.

- Det vi trenger at ungdommene har noe å holde på med og være engasjert i. Da slipper man å henge på gata, kjede seg og rote seg bort i annet tull, sier Kanval Ahmad.

Hun synes det er kjempetrist at en tragisk hendelse som drapet på Hamse må til for at politikernes oppmerksomhet skal rettes mot Mortensrud.

Opplever du at noe har endret seg på Mortensrud etter drapet?

- Det eneste jeg har fått meg er at de skulle sette opp et jobbsenter for ungdom som jeg leste litt om, men jeg føler at det er et stykke å gå ennå. Når jeg hører med ungene, så er det stort sett de samme tilbudene.

Jobbsenteret

8. november møtte byrådsleder Raymond Johansen og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik opp med rødt bånd, saks og med pressen på slep, for å åpne et jobbsenter på torget på Mortensrud.

Johansen slo i bordet med midler til 20 stillinger til unge voksne mellom 18 og 25 år.

Det var ikke første gang politikerne rykket inn for å ordne opp på Mortensrud og flere har sagt til Dagbladet at symbolpolitikk, det har de fått nok av. I målgruppa var det skepsis.

En måned seinere har prosjektet fremdeles til gode å skaffe noen en konkret jobb, men jobbsenteret har flytta ut av brakka på torget og inn i 3. etasje på kjøpesenteret der de skal ha åpent hver tirsdag og torsdag fra klokka 12 til 19.

«Vi skal lære de unge å søke jobber og vil ha kontakt med målgruppa før de havnet i problemer»

Lena Lind er avdelingsdirektør i Nav, avdeling Søndre Nordstrand og møter Dagbladet mens oppussinga av de nye lokalene er i full gang.

Hun forklarer at de første 10 stillingene skal knyttes opp til å være vertskap i bydelshuset på Mortensrud.

- Jobbsenteret skal kurse unge mennesker i å skrive Cv, ha dialog med arbeidsgiver og lære seg å bruke nettet til å finne jobber de kan søke på, sier Lind

«Alle kan skrive Cv, det lærer vi på barneskolen»
24 år gammel mann

«Det vi trenger er konkrete jobbtilbud»

Fire etasjer under jobbsenteret ligger Fighters Gym som drives av ex-gangsteren Shahid Rasool. Han har i flere år jobbet frivillig med å hjelpe ungdom ut av det kriminelle miljøet på Mortensrud og holder gymmen sin åpen fram til midnatt hver fredag og lørdag.

Sammen med voksne frivillige har ungdommer og unge voksne et sted å henge, trene, spille Playstation og være sammen når de fleste andre tilbud har stengt for kvelden.

En stor del av prosjektet i tredje etasje på Mortensrud senter vil gå ut på å utvikle ny metodikk. Her ønsker Lind brukerinvolvering. Dagbladet blir med når hun tar heisen ned for å hilse på Rasool som henter ut en 23 år og en 24 år gammel mann fra treninga.

Lena Lind inviterer begge til å bli med på å forme prosjektet i etasjene over. Begge sier ja til å bidra.

«Jeg håper vi kan lykkes med å kutte navlestrengen til det kriminelle miljøet»

Trond Nilsen er rektor på Lofsrud skole på Mortensrud. Det var utenfor hans skole at Hamse Hashi Adan ble drept og det var utenfor inngangsdøra til fellesarealet at blomster og lys ble tent for å minnes vennen som ble borte. Rektoren har sett nok av grov kriminalitet i og rundt arbeidsplassen sin.

- Blir Mortensrud glemt igjen nå som medias søkelys er borte og politikerne har reist, eller er det en pågående innsats for å gjøre det bedre?

- Jeg synes det er mye gode krefter som spiller sammen nå for å få til ting. I samarbeid med bydel og etat, har vi fått en del penger til å bedre tilbudet på åpen skole, sier Trond Nilsen.

Ifølge Nilsen, startes det med et bredt spekter av tilbud som kommer til være på kveldstid fra januar. Han mener skolen må inn og ta mer ansvar.

- Vi kan gjerne si at foreldrene må ta ansvar, men hvis de ikke gjør det, så må noen gjøre noe, og da kan skolen gjøre veldig mye, sier rektoren.

- Av de som gikk ut av ungdomsskolen i fjor var det ingen på «rødlista» når det gjelder kriminalitet. Vi har heller ikke noen nå, sier Trond Nilsen.

Nilsen tror ikke vi klarer å gjøre så mye med aldersgruppa 18 til 25 år.

- Der er det andre innsatser som må inn, men jeg håper vi klarer å redde de fleste fra kullet som går nå og at vi klarer å stoppe dette.

27. oktober ble brødrene brødrene Valon (35 år) og Visar (32 år) Avdyli etterlyst internasjonalt for drapet på Hamse Hashi Adan.

Politiet sender ut bilder av de to brødrene idet de forlater landet i et fly fra Gardermoen til Kosovo. Et land som ikke har en utleveringsavtale med Norge. En annen personer ble varetektsfengslet i forbindelse med drapet. Siktet for medvirkning.

Kilder forteller til Dagbladet at de to brødrene skal ha ankommet Norge relativt kort tid før drapet på 20 år gamle Hamse Hashi Adan.

Ifølge opplysningene, skal de ha kommet til landet mellom en til to uker før den 20 år gamle gutten ble drept 7. oktober i år.

Valon og Visar Avdyli er begge dømt for deltakelse i terrororganisasjonen IS i en dom fra 2015. Flere kilder i politiet bekrefter at brødrene Avdyli har reist fram og tilbake mellom Norge og Kosovo en rekke ganger etter at de kom ut av fengsel.

- Drapet etterforskes med store ressurser, både hjemme og utenlands, sier Børge Enoksen, som er påtaleansvarlig i Oslo politidistrikt.

Han opplyser at politiet er ferdige med den akutte informasjonsinnhentingen og er nå i en analytisk fase der etterforskerne går gjennom det som er samlet inn.

PÅTALEANSVARLIG: Børge Enoksen er politijurist i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PÅTALEANSVARLIG: Børge Enoksen er politijurist i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Enoksen ønsker ikke å gå i detaljer om hvilke bevis politiet har lagt til grunn for å sikte de to brødrene, men han er glad for aktører på Mortensrud har bidratt med informasjon i saken og understreker hvor viktig det er for etterforskningen.

En annen person er siktet for medvirkning til drapet og sitter varetektsfengslet. Ifølge Enoksen, samarbeider han med politiet, men erkjenner ikke straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer