Kampen om arven

Skifteretten er i gang med sin egen etterforskning av Orderud-saken. Den dreier seg om arv og eiendomsrett. Spørsmålene er like mange og kompliserte som i selve kriminalsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av de mange uklare momentene om arven etter de tre drepte, er det nå åpnet offentlig skifte både i Oslo og Nes skifterett.

- Denne saken er spekket med kompliserte problemstillinger, sier bobestyrer Christian Lundin. Han er oppnevnt av Nes skifterett til å bestyre boet etter Kristian og Marie Orderud.

Oslo skifterett behandler boet etter Per Paust og Anne Orderud Paust.

Dersom arverekkefølgen og eiendomsretten hadde vært opp- og avklart, ville det blitt privat skifte (som betyr at arvingene gjør opp internt).

Men nå trer offentlig oppnevnte «etterforskere» inn i begge arveoppgjørene. Mens Per Kristian Orderud må slåss for arven fra fengselscella på Hamar.

Eiendommene

Dagbladet er kjent med at verdier for mange millioner kroner skal ligge inne i den kompliserte arvekabalen:

I hovedsak gjennom verdiene på Orderud gård - inkludert den påkostede kårboligen. Men også gjennom leiligheter og eiendommer ekteparet Paust disponerte, både i Oslo og i Risør.

Boligen i Risør ble brukt som feriebolig for ekteparet Paust. I tillegg leide en sjåførskole og private leietakere lokaler i bygget, som ligger sentralt til ved havna i Risør.

Den sentrale beliggenheten gjør bygningen svært verdifull.

Også ekteparets Oslo-leilighet, som ligger i Gabels gate, er verdifull.

Politiet

- For politiet er det ukomplisert at offentlige bobestyrere nå går inn i saken, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.

- Vil ikke spørsmålene om arv og eiendomsrett blottlegge politiets teorier rundt drapsmotivet?

- Det kan selvsagt være. Men drapsetterforskningen går uavhengig og selvstendig for seg.

Advokat Christian Lundin er enig med Tronier:

- Det vil uansett ikke skje noe av betydning i dødsboet før utfallet av drapssaken er avklart rettslig.

- Hvorfor det?

- Fordi enearvingen, Per Kristian Orderud, sitter i varetekt og er den eneste som kan mene noe i forhold til dødsbo-behandlingen.

Arverekkefølgen

Dagbladet har - dels i samarbeid med advokat og bobestyrer Lundin - gått opp arverekkefølgen i den gåtefulle saken.

Oversikten starter med dødsfallet til Per Paust. Ektemannen til Anne Orderud Paust døde etter kort tids sykdom bare noen uker før trippeldrapet.

Per Paust og kona Anne ble utsatt for to attentatforsøk i fjor sommer.

Per Paust

Brønnøysundregistrene har ikke mottatt dokumenterte særordninger - som for eksempel ektepakt - verken for det avdøde ekteparet Paust eller for det avdøde ekteparet Orderud.

Arverekkefølgen etter Per Paust kan dermed se slik ut:Anne Orderud PaustDersom Per Pausts sønner samtykket, kunne Anne sitte i uskiftet bo fram til sin død, som altså inntraff like etter. Først etter hennes død blir boet skiftet. Da får sønnene halvparten, og Annes foreldre den andre halvparten.- Men her er det nok et uavklart og dessverre grotesk spørsmål som kan påvirke arvespørsmålet direkte: Hvem døde først? Anne? Eller hennes foreldre? Eller én av dem? Dette spørsmålet forstår jeg nå at rettsmedisinere jobber med. En ytterlige komplikasjon er at den som ble skutt først, ikke nødvendigvis mistet livet først, sier Lundin.Per Kristian Orderud>Men fordi Per Kristian Orderud er siktet for å ha medvirket til og/eller utført trippeldrapet - og fordi han lå i en pågående eiendomstvist med sine foreldre - kompliseres hele spørsmålet herfra. I herredsretten ble Per Kristian tilkjent eiendomsretten til gården, men hans far anket avgjørelsen til lagmannsretten. Saken var under beramming da faren ble drept.Fra cella i Hamar kretsfengsel har Per Kristian motsatt seg dette. Han vil ha ankesaken hevet fordi faren er død. I så fall sitter Per Kristian med eiendomsretten til gården uansett om han blir dømt for drapene eller ikke.Familien>Motpart i lagmannsretten blir Hans Orderud, eneste gjenlevende bror til Kristian og den som fant de tre drepte.Han må eventuelt føre saken om gyldigheten av overdragelsen sammen med de tre gjenlevende søsknene etter Kristians kone, Marie Orderud.