Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om budsjettet: - Ketil Solvik-Olsen vinner

- Som en brutal audition.

TØFFE TAK: Gemyttlig stemning før budsjettkonferansen startet på Hurdalsjøen hotell mandag. Men de som har væt tilstede på marskonferansene, forteller om tøffe dragkamper om budsjettkronene. På grunn av sviktende inntekter fra oljebransen, økt ledighet og flyktningtilstrømmingen er handlingsrommet mindre og jobben mer krevende enn på mange tiår, mener First House-rådgiverne Bjarne Håkon Hanssen, Morten Wetland og Ole Berget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TØFFE TAK: Gemyttlig stemning før budsjettkonferansen startet på Hurdalsjøen hotell mandag. Men de som har væt tilstede på marskonferansene, forteller om tøffe dragkamper om budsjettkronene. På grunn av sviktende inntekter fra oljebransen, økt ledighet og flyktningtilstrømmingen er handlingsrommet mindre og jobben mer krevende enn på mange tiår, mener First House-rådgiverne Bjarne Håkon Hanssen, Morten Wetland og Ole Berget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag avslutter regjeringen sin budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell.

- Dette er definitivt blant de viktigste dagene i en statsråds liv. Nå står slaget. 90 prosent av det du vil gjennomføre, handler om penger. Du reiser til budsjettkonferansen med visjoner og ambisjoner. Hvis du ikke får det til der, greier du ikke å markere deg som statsråd og fagfeltet ditt. Det er en brutal setting, sier Hanssen til Dagbladet.

I en podcast First House har lagt ut, samtaler den tidligere Ap-statsråden om budsjettdramaet med tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor for Ap, Morten Wetland og tidligere statssekretær i Finansdepartementet fra Frp, Ole Berget.

Krevende jobb De er enige om at Høyre/Frp-regjeringen, som nå sitter på Hurdal og snekrer budsjett, har den vanskeligste jobben og det minste handlingsrommet en regjering har hatt på flere tiår. Årsaken er sviktende inntekter på grunn av oljeprisfall, lavere skatteinngang og økte kostnader på grunn av ledighet og flyktningkrisa.

I januar må statsrådene sende inn sine budsjettønsker til Finansdepartementet, som har det overordnede budsjettansvaret. Når de får forslagene sine tilbake like før budsjettkonferansen, er de stygt barbert av Finansdepartementet.

- Det er aldri hyggelig lesning for en statsråd. Stort sett er det nei til alt, og i tillegg beskjed om å kutte, forteller Hanssen på podcasten.

Når statsrådene reiser til budsjettkonferansen, drar de uten sine embetsverk og rådgivere.

- Da er man ganske livredd og alene mot hele det sentrale embetsverket og politisk ledelse fra finansdepartementet og fra SMK. I ettertid kan man få støtte fra partileder og partifeller, men i budsjettkonferansen må mann slåss alene. Enten lykkes man, ellers står man overfor en traurig høst, sier Hanssen.

Tar til tårene Ofte handler marskonferansen om å slå tilbake Finansdepartementets kuttkrav.

- Det hender man kommer tilbake fra marskonferansen og bare har greid å forhindre kutt. Om høsten får man dårlig karakter for budsjettet, for folk ser ikke hvor ille det kunne ha vært, sier Hanssen. Han har sett statsråder som ikke har fått gjennomslag for sine budsjettønsker, ta til tårene.

BRUTALT: Budsjettkonferansen er en brutal setting. Den statsråden som ikke klarer å få penger til sine kampsaker, får en traurig høst, sier tidligere statsråd, nå partner og seniorrådgiver i First House, Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BRUTALT: Budsjettkonferansen er en brutal setting. Den statsråden som ikke klarer å få penger til sine kampsaker, får en traurig høst, sier tidligere statsråd, nå partner og seniorrådgiver i First House, Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Statsrådene driver audition for sine saker. En kulturminister kan nesten grine for fem millioner, mens det er ikke noe for en bistandsminister. Jeg opplevde en gang en bistandsminister som ikke gadd å komme første dag. Bistandsdepartementet fikk uansett tilført milliarder på grunn av veksten i økonomien, sier Wetland.

- Man føler at man er på det sterke laget når man kommer fra Finansdepartementet. Finansdepartementet blir aldri populære i en slik prosess, men rollen til Finansdepartementet er å være den ansvarlige og å se helheten, sier Ole Berget, som var statssekretær for finansminister Siv Jensen fram til november 2014.

- Solvik-Olsen vinner Hanssen tipper samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen blir budsjettvinner.

- Det tror jeg blir de statsrådene som har prosjekter som kan settes i gang raskt, og som kan gi sysselsetting. Det betyr at jeg tror det blir Ketil Solvik-Olsen som drar fra budsjettkonferansen med det bredeste gliset, sier Hanssen.

Selv om en statsråd har fått ja til sine budsjettønsker nå, kan ting likevel endres under neste budsjettkonferanse i august og helt fram til det legges fram i oktober.

- Jeg opplevde i den rødgrønne regjeringen statsråder som trodde de var vinnere helt fram til august, men så satte partilederne seg sammen med sluttsalderingen. Da de telte over fingrene sine, så de at noen var blitt borte i sluttrunden, sier Wetland.