Kampen om Cermaq har tatt en helt ny vending

Cermaq har fått et nytt bud som kan gi aksjonærene et ekstraordinært utbytte på 4 - 5 milliarder kroner.

UTBYTTE: Styret i Cermaq mener det nye budet er så lukrativt at det vil gå for en endelig avtale. Foto:Aleksander Nordahl/Dagbladet
UTBYTTE: Styret i Cermaq mener det nye budet er så lukrativt at det vil gå for en endelig avtale. Foto:Aleksander Nordahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Cermaq anbefalte ikke budet fra Marine Harvest og dermed fortsatte kampen om oppdrettsselskapet. Det var også i tråd med næringsminister Trond Giskes syn.

Mandag tok det hele en helt ny vending. Cermaq har nå mottatt et bud på sin fôrvirksomhet Ewos på 6,2 milliarder kroner fra en investorgruppe, opplyses det i en børsmelding.

Budet innebærer en selskapsverdi på 10 ganger markedets konsensus driftsresultat for Ewos i 2013.

- Cermaq vurderer den angitte selskapsverdien til å være vesentlig over den verdi som implisitt ligger i så vel den historiske prisingen av Cermaq-aksjen som budet fra Marine Harvest, skriver Cermaq i meldingen.

Det sender Cermaq opp 3,7 prosent på Oslo Børs, til 113 kroner.

Privat equity fond Cermaq har mottatt flere bud, men har meddelt investorgruppen, som består av oppkjøpsfondet Altor og forvaltningsselskapet Bain Capital, at deres tilbud om kjøp av Ewos vurderes som så interessant at Cermaq vil innlede en prosess med formål å inngå en endelig avtale.

- Tilbudet er avgitt med forbehold om sluttføring av fremmedkapitalfinansiering, men Investorgruppen har i sitt tilbud dokumentert bekreftet interesse fra solide nordiske og internasjonale banker for å finansiere transaksjonen. I tråd med det avgitte tilbudet har Cermaq til hensikt å gi Investorgruppen eksklusiv tilgang til Ewos' ledelse i en periode på 3 uker for en bekreftende gjennomgang av selskapene for å ferdigstille finansieringen. Gjennomgangen vil skje fra et tidspunkt som skal avtales mellom partene, heter det i meldingen.

Dersom transaksjonen blir gjennomført vil Cermaq kunne frigjøre betydelige midler. Disse vil brukes til å redusere selskapets samlede lån for å sikre en fortsatt solid egenkapital og overholdelse av alle låneforpliktelser for den gjenværende virksomhet, samt å realisere en ekstraordinær utdeling til selskapets aksjonærer.

Ekstraordinært utbytte Basert på den tilbudte selskapsverdien forventes det en ekstraordinær utdeling til Cermaq-aksjonærene i størrelsesorden 4-5 milliarder kroner, eller mellom 43 og 54 kroner per aksje. Forventet tidspunkt og størrelse på utdelingen vil foreligge før gjennomføring av transaksjonen.

Det betyr at Marine Harvest, med sine litt over 5 millioner aksjer, kan få et sted mellom 216 og 272 millioner kroner i utbytte fra selskapet det har forsøkt å sluke.

Nærings- og handelsdepartementet har 40,27 millioner aksjer og kan dermed få et sted mellom 1,73 til 2,17 milliarder kroner i ekstraordinært utbytte. Folketrygdfondet, med sine knapt 5 millioner aksjer kan få et sted mellom 214 til 269 millioner kroner.

Ekstraordinært møte - Som følge av at det foreligger et frivillig tilbud om kjøp av aksjene i Cermaq, vil styret i tråd med verdipapirhandelloven innkalle til en ekstraordinær generalforsamling for å beslutte gjennomføringen av transaksjonen. Beslutningen vil kreve mer enn 50 prosent av de avgitte stemmene i generalforsamlingen, heter det i meldingen.

Les også: Trygve Hegnar mener Marine Harvest har gjort en dårlig jobb

SELGES: Fiskeforfabrikken EWOS i Florø inngår i forselskapet som Cermaq nå kan komme til å selge for 6,2 milliarder kroner. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SELGES: Fiskeforfabrikken EWOS i Florø inngår i forselskapet som Cermaq nå kan komme til å selge for 6,2 milliarder kroner. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer