FLYSTRIPE?: Dette militære overvåkningsbildet, datert 28. februar viser, ifølge filippinske myndigheter, Kinas utbygging på Johnson South Reef. Etter at Kina okkuperte revet i 2012, har nabolandene klaget på Kinas økte tilstedeværelse og utbygging. Foto: EPA/DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA)
FLYSTRIPE?: Dette militære overvåkningsbildet, datert 28. februar viser, ifølge filippinske myndigheter, Kinas utbygging på Johnson South Reef. Etter at Kina okkuperte revet i 2012, har nabolandene klaget på Kinas økte tilstedeværelse og utbygging. Foto: EPA/DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA)Vis mer

Kampen om dette revet i Sør-Kinahavet har ført til sjøslag tidligere - nå ypper Kina på seg Filippinene

Hva i all verden bygger kineserne på Johnson South-revet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den bitte lille sandbanken Johnson South Reef, som ligger strategisk til i Sør-Kinahavet, har tidligere ført til et sjøslag mellom Vietnam og regionens supermakt Kina.

Filippinske myndigheter har i dag sluppet oversiktsbilder av revet, og er ikke mindre enn mildt sagt forbanna over kinesernes aktivitet på revet.

Kina har nemlig begynt å bygge på det lille revet.

Og det er ikke første gang øygruppa Spratly Islands setter sinne i kok hos de forskjellige landene i Sørøst-Asia.

Flere drept i slag 14. mars 1988 barket kinesiske og vietnamesiske sjøstyrker sammen for kontroll over øya. I forkant av hendelsen hadde kineserne sett seg ut en rekke rev i Sør-Kinahavet hvor de ønsket å drive overvåkning av skipstrafikken.

Vietnam begynte da å ta kontroll på nærliggende rev for å overvåke kinesernes aktivitet. Det begynte i en rekke konfrontasjoner i området og kulminerte i et sjøslag der over 70 vietnamesiske soldater ble drept og to bevæpnede transportskip ble sunket.

KRAV PÅ ØYA: Kina mener Filippinske myndigheter ikke bør blande seg i hva som foregår på South Johnson Reef. Foto:  EPA/DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA)
KRAV PÅ ØYA: Kina mener Filippinske myndigheter ikke bør blande seg i hva som foregår på South Johnson Reef. Foto: EPA/DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA) Vis mer

Etter seieren om Johnson South Reef, fortsatte å utvide sitt territorium i område og tok over flere nærliggende rev.

Okkupert øygruppe I disse dager er det tre land som gjør krav på revet. Filippinene hevder at revet er en del av Palawan-provinsen og Kalayaan-øygruppene. Det ligger også like ved Vietnam-kontrollerte Collin Reef. Kina hevder på sin side sandbanken tilhører dem av historiske grunner.

Land som Taiwan og Malaysia har også okkupert nærliggende øyer i øyriket, og kampen om territoriet blir kalt Spratly Island-konflikten.

I tillegg krever landet Brunei sin del av kaka, men har ikke okkupert noen rev.

Situasjonen en av de mest betente storpolitiske konfliktene i vår tid.

Kina har blant annet markert hele Sør-Kinahavet som deres territorium, både i pass og på landets offisielle kart. Det har hisset opp nabolandene før.

Hva bygger de? De militære overvåkningsbildene som i dag ble sluppet av det filippinske utenriksdepartementet, viser byggeaktivitet på det lille revet. Hva de kinesiske mannskapene bygger, er vanskelig å si, men det er blitt spekulert i om de bygger en flystripe for å oppnå et strategisk overtak på Spratly Islands.

RIGG: Filippinske myndigheter vet ikke hva Kina vil bygge, men det er tydelig aktivitet på South Johnson Reef. Foto:
 AFP PHOTO / DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA)
RIGG: Filippinske myndigheter vet ikke hva Kina vil bygge, men det er tydelig aktivitet på South Johnson Reef. Foto: AFP PHOTO / DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA) Vis mer

- Disse bildene viser hvordan Kina, i flere etapper, prøver å gjenerobre revet. Disse handlingene regnes som destabiliserende for området og brudd på avtalen landene i Sør-Kinahavet mellom og internasjonal lov,  skriver det filippinske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Filippinske myndigheter understreket igjen at de mener øya tilhører Filippinene.

Overfor The Independent svarer en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet at Johnson South Reef tilhører Kina og at myndighetene i Filippinene ikke trenger å tenke på hva kineserne gjør der.

Myndighetene på Filippinene gjør det klart at de ikke vet hva som bygges på revet, men de frykter en økt kinesisk militær tilstedeværelse på Spratly Islands, som tross alt ligger langt fra det kinesiske fastlandet.

Protester Filippinene leverte en klage til Den internasjonale havrettsdomstolen forrige måned, hvor de ber om at kinesernes krav på området kjennes ugyldig.

Kina har avvist klagen.

KONFLIKTOMRÅDE: Spratly Islands er et konfliktområde for mange av landene i sørøst-Asia. Foto: EPA/DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA) /
KONFLIKTOMRÅDE: Spratly Islands er et konfliktområde for mange av landene i sørøst-Asia. Foto: EPA/DEPARTMENT OF FOREIGN AFFAIRS (DFA) / Vis mer

Den filippinske regjeringen mener grunnene ligger innenfor deres eksklusive økonomiske sone på 200 nautiske mil.

De har selv yppet med kineserne i striden om øygruppa. Dagbladet skrev i mars om mannskapet på rustholken «BRP Sierre Madre» som ligger strandet ved grunna Second Thomas Shoal. Mannskapet er utplassert på båten bare for å overleve og båten ble trolig plassert i området for å markere det filipinene mener er deres territorium.