Kampen om Elian kan utløse voldelige opptøyer

NEW YORK (Dagbladet): Borgermesteren i Miami frykter voldelige opptøyer hvis amerikanske myndigheter bestemmer seg for å sende lille Elian Gonzalez (6) til Cuba en av de nærmeste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Justisminister Janet Reno og Clinton-regjeringen får ta ansvaret hvis Miami står i brann i løpet av få dager, sier borgermester Alex Penelas i Miami.

Bak seg har han 22 borgermestere i Miamis nærområde.

Myndighetene i Miami vil ikke stoppe et eksilkubansk opprør, var meldingen. Det innebærer at de ikke vil sende ut politistyrker hvis demonstrasjonene kommer ut av kontroll.

- Følg spillereglene!

Janet Reno gikk i går ut på tv og minnet eksilkubanerne om at de hadde flyktet fra et diktatorisk Cuba for å leve i et demokratisk land. Og et demokrati krever at man følger demokratiske spilleregler.

Reno er selv født og oppvokst i Miami. I går kom hun med en inntrengende appell til eksilkubanerne om å besinne seg, og var meget bestemt da hun svarte på borgermester Penelas påstand om at hun ville være ansvarlig for et voldelig opprør.

- USA er en nasjon hvor vi løser problemer uten trusler om vold. Det er derfor vi elsker denne nasjonen så høyt. Vi forventer at alle følger lovene som sikrer demokratiet, sa hun.

Trenert saken

Stridens kjerne er vesle Elian Gonzalez. 25. november i fjor ble han funnet drivende i en bilring utenfor kysten av Miami, etter at han flyktet fra Cuba sammen med sin mor og 11 andre kubanere.

Bare Elian og to andre overlevde da båten sank. Moren til Elian druknet og slektninger i Miami har tatt vare på gutten siden.

Regjeringen og immigrasjonsmyndighetene i USA har hele tida sagt at Elians far, Juan Miguel Gonzalez, har foreldreretten og at gutten må hjem til Cuba. Slektningene i Miami har trenert saken ved å gå rettens vei. Nå går siste ankerunde for filleonkel Lazaro Gonzalez. Føderale myndigheter forsøker å få filleonkelen til å skrive under på et dokument hvor han lover å samarbeide med amerikanske myndigheter om tilbakeføring av Elian.

Fristen går ut i dag tidlig. Hva som skjer etter dette er uvisst.

Fidel på banen

Cubas gamle diktator, Fidel Castro, har nå lovet at Elians far, hans nye kone og deres lille barn, Elians lærer og seks klassekamerater, psykologer og jurister kan reise til USA og være der til saken er over. Juan Miguel Gonzalez søkte i går formelt visum til USA, og håper å få snakke for sin sønn på amerikansk jord.

Selv om alle parter legger vekt på at de vil Elians beste, er gutten blitt den mest brennhete politiske saken mellom USA og Cuba siden John F. Kennedy stoppet sovjetisk utplassering av raketter på øya i 1962.