Kampen om intervjuet med Veronica

Når du som leser eller seer får høre Veronica Orderud «snakke ut» i mediene, kan det ligge strenge avtaler bak hva journalisten får lov til å videreformidle fra intervjuet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag viste NRK Brennpunkt et program der Veronica Orderud, som ble dømt til 21 år i fengsel for medvirkning til trippeldrap, snakker ut. Før det ble klart at NRK fikk lage et program med Veronica Orderud, måtte de ifølge redaktør i Brennpunkt, Per Anders Johansen, forhandle med henne og hennes advokater Frode Sulland og Heidi Ysen, om premissene for programmet.

- Da vi tok kontakt med forsvarerne for å høre om mulighetene for intervju, var det en dragkamp fram og tilbake om hvilke premisser som skulle ligge i bunn, sier Johansen.

Skriftlig avtale

Før opptakene startet, ble det inngått skriftlig avtale mellom partene.

- De skulle få muligheten til å rette opp faktiske feil. Og dersom det skulle skje noe med Veronica helsemessig, skulle det kunne virke inn på programmet, sier Johansen.

Redaktøren i Brennpunkt mener det bør være åpenhet rundt de avtalene medier inngår i kampen om det eksklusive intervjuet.

- Vi har lagt opp til å spille med åpne kort om hvordan vi klarte å få den avtalen for at våre seere skal vite hva vi driver med. Vi vil gi innsyn i våre metoder, sier Johansen.

- Det er ingen overraskelse at advokatene ønsker at deres klienter kommer best mulig ut i pressen. Det er deres jobb. Det som er mer problematisk, er at mediene har vært villig til å gå langt i å ofre journalistiske prinsipper, mener Johansen.

- Manipulasjon

I tillegg til å offentliggjøre avtalen med advokatene og Veronica Orderud, legger redaksjonen ut hele intervjuet som ble gjort den 9. april, ut på NRKs internettsider.

- Slik kan seerne selv få se hvilke spørsmål og svar som er med, og hva vi har valgt å utelate, mener Johansen.

Han oppfordrer sine kolleger i ulike medier til å belyse hva som ligger bak slike intervjuavtaler.

- Det er viktig å få en diskusjon om dette. Vi gjør det ellers lett for andre å manipulere oss journalister, hvis vi går inn på slike avtaler, sier Johansen til NTB.

- Ingen avtale

I desember hadde både TV 2 og VG «eksklusive» intervjuer med ekteparet Orderud i forkant av ankesaken i Eidsivating lagmannsrett. Nyhetsredaktør i VG Hans Christian Vadseth sier VG ikke har inngått noen avtaler.

Generelt mener han det er en lite aktuell problemstilling for VG.

- Vi følger regler for god presseskikk, sier Vadseth.

Nyhetsredaktør Kjell Øvre-Helland i TV 2 innrømmer at det foregikk en del skriving på e-post før intervjuet med ekteparet var i boks.

- Det skjedde mellom reporteren og advokatene. Det som var helt klart, var at vi ville ha en skriftlig og god dialog om hvordan dette kom til, sier Øvre-Helland.

- Samspill

Det var på det rene før opptakene at reporteren ikke skulle stille spørsmål om den kommende rettssaken.

- Ellers fikk vi stille de spørsmålene vi ville, riktignok i nærmere samspill med advokater enn ellers. Men ikke slik at det var problematisk i forhold til den uavhengigheten vi måtte ha i forhold til de spørsmålene vi stilte. Vi måtte ikke vise spørsmålene på forhånd, sier Øvre-Helland.

(NTB)