Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om juryen

ÅRÅSEN (Dagbladet.no): Per Kristian og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød sitter ansikt til ansikt med de 12 som kan sperre dem inne på livstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så er den foreløpig siste runden i gang for de fire tiltalte. Rettslokalet denne gang er et nær 30 meter langt rom, to konferansesaler som er slått sammen. Forskjellen fra grendehuset på Frogner er egentlig ikke så stor. Det er åpenbart at Eidsivating lagmannsretts lokaler ikke er bygget for formålet. På venstre side sitter de tiltalte og aktoratet ansikt til ansikt med den nyvalgte juryen.

Mens Maurud i korte ordelag forteller retten hvordan påtalemyndigheten mener trippeldrapene har skjedd kommer en serie bankelyder, høyt, hurtig og ganske lenge. Kan det være fra bilverkstedet under?

Det er over et halvt år siden vi skiltes forrige gang, Kristin Kirkemo Haukeland, Veronica Orderud, Per Kristian Orederud, Lars Grønnerød og journalistene. Gjensynet var ikke preget av overdreven glede fra noen av partene. Vissheten om at vi skal sees regelmessig de neste ni ukene fyller de færreste med lykkelig forventning.

Mer avslappet

Tida i fengsel har fart relativt pent med de fire tiltalte, ytre sett. Per Kristian er blitt litt gråere og tynnere i luggen, men han følger våkent med på hva aktor Jørn S. Maurud sier.

Selv når Maurud i korte, følelsesløse ordelag forteller juryen om hva som skjedde når Harald Orderud fant broren, svigerinnen og niesen sin drept i pinsen 1999 har Per Kristian blikket festet på aktor. Veronica forsøker å kvele en gjesp, mens Maurud forteller at de tre ble drept med 12 skudd.

Alle fire tiltalte virker mer avslappet, mindre nervøse. De svarer høyt og tydelig nei på spørsmålet om de erkjenner straffskyld, ingen nøling eller sviktende stemmer.

Tilfeldig eller ikke, alle fire har lune ullgensere på seg, ingen stramme slips eller ukomfortable dresser. Bursdagsbarnet Lars Grønnerød blar i papirene sine framfor å feste blikket på aktor, han har hørt det meste av det han sier før.

50 lange dager

Nå er det juryen som får all oppmerksomhet. Når pausene er over samles fotografene foran de 12 edsvorne istedet for å forsøke å fange de tiltaltes ansiktsuttrykk.

De aner nok at det ikke bare er spennende å være jurymedlem, selv om det er i en av de mer spektakulære straffesakene i Norge. Det kan være vanskelig å beholde konsentrasjonen i 50 lange dager. Per Kristian Orderuds forsvarer sa det slik i sitt innledende foredrag:

- Dette er en svært omfattende sak, som stiller store krav til juryens evne til å skille det vesentlige fra det uvesentlige.

Schiøtz kunne også føyd til tålmodighet til lista over nyttige egenskaper i denne saken. Den bebudete befaringen på kårboligen på Orderud er utsatt til i morgen, fordi aktoratets og forsvarernes innledninger tar en hel dag. Alt for å hjelpe juryen til å se saken fra deres side.

NY KOST:Per Orderud og hans forsvarer Harald Stabell i retten mandag.
Hele Norges coronakart