SVART RØYK: Tykk, svart røyk veltet opp fra området hvor kampene i Kadhafis hjemby pågikk mandag. Foto: REUTERS/ESAM AL-FETORI
SVART RØYK: Tykk, svart røyk veltet opp fra området hvor kampene i Kadhafis hjemby pågikk mandag. Foto: REUTERS/ESAM AL-FETORIVis mer

Kampen om Kadhafis bastioner fortsetter

Med støtte fra NATO-fly har opprørssoldater tatt seg inn i utkanten av Sirte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tykk, svart røyk veltet opp fra området hvor kampene i Kadhafis hjemby pågikk mandag.

Soldater som støtter Det nasjonale overgangsrådet (NTC), støtte på Kadhafis styrker i en rundkjøring om lag 2 kilometer fra sentrum av byen, melder Reuters.

Samtidig hørtes drønn fra store eksplosjoner idet NATOs jagerfly passerte området. Ifølge opprørssoldater var NATO-angrepene rettet mot Kadhafi-styrkenes stillinger, men NATO ville ikke kommentere sine operasjoner i Sirte mandag.

Flykter Hundrevis av byens innbyggere strømmet ut av Sirte i forkant av opprørsstyrkenes nye offensiv.

- Situasjonen i byen er svært kritisk, sier Muftah Mohammed, en fiskehandler som reiste fra byen i en bilkolonne sammen med rundt 60 slektninger og naboer.

- Det finnes ikke mat, vann, drivstoff eller strøm. Dette har pågått i nærmere to måneder ettersom Gaddafi-styrkene ikke har latt oss dra, fortsetter Mohammed.

Forholdene er spesielt vanskelige for barna, påpeker han.

Rent vann En journalist fra nyhetsbyrået AFP forteller å ha sett flere titalls barn få behandling på en klinikk i byen Harawa, 40 kilometer øst for Sirte.

- Vi har medisiner, men ingen sykepleiere til å behandle den konstante tilstrømningen av pasienter - hovedsakelig barn - som lider av oppkast og mage- og tarmlidelser, sier Valentina Rybakova, en ukrainsk lege som har jobbet i Libya i åtte år.

- Dette er en stor humanitær krise. Vi forsøker å få tak i hjelp, men hovedproblemet er at disse menneskene ikke har tilgang til rent drikkevann.

Møter motstand Opprørsstyrker har tidligere trukket seg tilbake fra både Sirte og Bani Walid, en annen av Kadhafis gjenværende bastioner, etter å ha møtt sterk motstand. Også i Bani Walid ble det meldt om nye kamper mandag.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner krever nå å få komme inn i byene.

- Vi er veldig bekymret for folk inne i og i nærheten av Bani Walid og Sirte, sier Georges Comninos, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Libya.

- Det meldes om mangel på forsyninger av mat og medisiner i begge byene, fortsetter Comninos.

(NTB)