«Prioritering av befolkningens helse bør gå foran prioritering av denne typen arrangementer», skrev helsedirektør Bjørn Guldvog og hans kolleger.

Det var tredje gang at de frarådet karanteneunntak for internasjonale toppfotballspillere.

Men helseminister Bent Høie fulgte ikke deres råd denne gangen heller.

Kampen om karantenen

Publisert

4. september skulle Norges fotballandslag spille kamp mot Østerrike i Nations League, og spillere som Alexander Sørloth, Omar Elabdellaoui og Mathias Normann hadde behov for karanteneunntak. Dette fordi de til daglig spilte i Tyrkia og Russland, og dermed var omfattet av karanteneplikten for tilreisende fra utenfor EØS- og Schengen-området.

Omkring to uker før kampdag, 21. august, opplyste konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund (NFF) til avdelingsdirektør Per Kristian Aasmundstad i Kulturdepartementet at det hadde oppstått desperasjon.

«Lars og trenerne er desperate. Troppen skal tas ut nå, og vi vet ikke om vi kan ta med åpenbare spillere i en startellever», skrev Fisketjønn i en SMS til Aasmundstad, og viste til Sørloth og Elabdellaoui.

«Vet dette, og det er ikke vond vilje fra min side. Presser på her. Når skal troppen offentliggjøres?», spurte Aasmundstad.

«Troppen tas ut i dag, spillerne kontaktes. Pressemøte og offentliggjøring mandag», svarte Fisketjønn og la til:

«Disse få spillerne utenfor Schengen er underlagt et ekstremt testregime, ref. oversendte UEFA-protokoll. I tillegg er vi forberedt på ytterligere testing. Vi tar jo ingen sjanser med smitte inn i tropp, da kan vi tape 3-0».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer