Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om Kunduz

Nordalliansen har gått til angrep på Talibans militærstillinger rundt den nordlige byen Kunduz. Taliban må få sine utenlandske soldater i byen til å overgi seg - ellers starter blodbadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mulla Omar gir fra seg kommando

Nordalliansens frammarsj mot Talibans siste større maktsenter i nord startet sent i går kveld. Angrepene mot Taliban-kontrollerte områder øst for byen har ifølge flere nyhetsbyråer blitt intensivert i morgentimene i dag, og frammarsjen hjelpes av amerikanske bombeangrep.

BBC rapporterter at alliansen rykker framover mot Kunduz by, og at de angriper fra Khanabad, Pul-e-Bangi og Dasht-e-Archi-området. Amerikanske fly har bombet området gjennom natten.

Motstridende om avtale

Da nattemørket senket seg over Kunduz i går, pågikk ennå forhandlingene der Talibans afghanske ledere forsøkte å overtale sine utenlandske våpenbrødre til å overgi seg.

Nordalliansen opplyste i går at de var kommet til enighet etter to dager med offisielle forhandlinger. Ifølge alliansen hadde de inngått en endelig avtale for overgivelsen av Kunduz. Samtlige Taliban-soldater skal forlate byen og gi fra seg våpnene innen søndag.

Men allerede mens Nordalliansens general Dostum og talibans mullah Faizal møttes i Mazar-e Sharif i går, brøt det ut kaotiske kamper rundt Kunduz.

I dag hersker det forvirring rundt hvorvidt Taliban-styrkene i den nordafghanske byen Kunduz vil overgi seg eller ikke. Ifølge avisa The Guardian sier Taliban-lederen Fahzal at både afghanske og utenlandske Taliban-soldater vil legge ned våpnene, mens BBC melder at samtalene kollapset i løpet av natta. Også Reuters melder at dagens intesiverte angrep kommer som følge av sammenbrudd i forhandlingene.

Nyhetsbyrået AP siterer imidlertid Nordalliansens talsmann Ashraf Naddem på at Taliban og alliansens representanter forhandler om de siste detaljer rundt en overgivelse i morgentimene fredag.

Det store stridsspørsmålet er om de flere tusen utenlandske Talban-soldatene inne i Kunduz by vil overgi seg. De utenlandske krigerne er hovedsaklig fra Tsjetsjenia, Pakistan, Palestina og Saudi-Arabia, og de hardføre krigerne var ryggraden i Taliban-regimet. Mange er tilknyttet bin Ladens terrornettverk al-Qaida.

Soldater gir opp

I går kveld viste Sky News tv-bilder av minst 100 Taliban-soldater som krysset frontlinja og overga seg til Nordalliansen. Ifølge Aftonbladet, som har en korrespondent i området, kapitulerte omtrent 10 000 talibansoldater i Kunduz.

Tilbake i byen er nå hovedsaklig den harde kjernen av utenlandske talibansoldater som nekter å overgi seg. Det er i eventuelle direkte kamper mellom disse og Nordalliansens soldater at observatører frykter et blodbad.

Frykten ble styrket av meldinger fra Det internasjonale Røde Kors (ICRC) om at det var funnet 600 lik i den første byen Nordalliansen erobret, Mazar-i-Sharif.

Blant ofrene var 100 unge Taliban-rekrutter som ifølge FN ble drept dagen etter at Nordalliansen hadde tatt kontroll over byen. Nå frykter ICRC at lignende ting skal skje i Kunduz, melder NTB.

Omringet

Nordalliansen har holdt et maktgrep om Kunduz i ei uke. I går omringet de byen med 120 stridsvogner og store styrker, og utpå kvelden startet de en frammarsj mot byen, som er Talibans siste skanse i nord. Angrepene er rettet mot Talibans militærstillinger i fjellområdene rundt byen. En talsmann for Nordalliansen hevdet i dag tidlig ifølge NTB at alliansen har erobret disse stillingene, men meldingene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

- Vi har jaget Taliban fra fjellsidene i Khanabad, om lag 20 kilometer øst for Kunduz, sa talsmannen.

Nordalliansens frammarsj får følge av amerikanske bomberaid med B-52-fly. Nordalliansen fortsatte i morgentimene i dag frammarsjen mot Kunduz, der tusenvis av Taliban-soldater er beleiret.

Også andre steder i Afghanistan skal det ha foregått amerikanske luftangrep. Ifølge amerikanske forsvarskilder har til sammen 75 B52-fly droppet sine bomber over Taliban-posisjoner i løpet av de siste 24 timene. Utenfor Kabul måtte Nordalliansen omgruppere etter et mislykket forsøk på å kaste Talibansoldater ut av åsene rundt hovedstaden.

Dersom de utenlandske Taliban-krigerne velger å kjempe til siste mann, vil Nordalliansen sende 5000 soldater til Kunduz. Dette skjer trolig i løpet av morgendagen, og eventuelle direkte kamper vil med all sannsynlighet ende i et enormt blodbad.

Foto: SCANPIX/AP
Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart