Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kampen om kvinnene kan være tapt for Romney

Professor tror Romneys kommentar om at han sender sin kvinnelige stabssjef hjem tidlig for at hun skulle kunne lage middag til familien ikke er særlig populært.

SPENNENDE VALGKAMP: 6. november går amerikanerne til valgurnene. I mellomtiden skal Obama og Romney møtes til en siste debatt seg i m mellom. Foto: Mike Segar / Reuters / AP Photo
SPENNENDE VALGKAMP: 6. november går amerikanerne til valgurnene. I mellomtiden skal Obama og Romney møtes til en siste debatt seg i m mellom. Foto: Mike Segar / Reuters / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kvinnestemmene er helt avgjørende i denne valgkampen. Men det kan allerede være en tapt kamp for Republikanerne etter den siste tidens blemmer fra Mitt Romney, sier Carolyn Dudek, professor i politikk ved Hofstra-universitetet i delstaten New York, til NTB.

Etter den første presidentdebatten, hvor president Barack Obama fikk stryk for sin innsats, fikk Republikanerne og Mitt Romney mange kvinner, som Demokratene hadde regnet med støtte fra, over på sin side.

- Ringpermer med kvinner Men så kom debatt nummer to og det mange mener var en kjempebrøler fra Romney, som uttalte at han som guvernør i Massachusetts hadde fått ringpermer fulle av navn på kvinner da han skulle besette stillinger.

- Denne kommentaren tror jeg skadet Romney. Utsagnet i seg selv er ikke fornærmende, men vitner om en tradisjonell og gammeldags måte å tenke på, som svært mange moderne kvinner er lite begeistret for, mener Dudek.

Og mange amerikanske kvinner var lite imponert over at en erfaren forretningsmann ikke klarte å finne noen kvalifiserte kvinner selv, men måtte sende sine ansatte på jakt.

- I tillegg klarte Romney under debatten å fortelle om sin kvinnelige stabssjef, som han sendte hjem tidlig for at hun skulle kunne lage middag til familien. Det er neppe utsagn som liberale amerikanske kvinner liker. Og det er denne gruppen som kan avgjøre hele valgkampen, tilføyer Dudek.

- Mangler vilje Romney svarte på kritikken i etterkant med å si at han forsto utfordringene mange kvinner har, og at han bare vil gjøre arbeidshverdagen lettere for dem. Men debatten har ikke stilnet av den grunn.

- At en presidentkandidat i 2012 klarer å svare på et seriøst spørsmål med en så overfladisk kommentar, vitner om en mangel på forståelse for hva som egentlig er viktig for kvinner, tordnet Kathleen Dolan, professor i politikk ved Universitetet i Wisconsin, nylig i en kommentar på CNN.

- Det viser også at Romney mangler viljen til å forandre hverdagen til millioner av kvinner, slik at vi får skikkelig likestilling, mener hun.

Kvinner på vippen De siste meningsmålingene viser at amerikanske kvinner er delt omtrent på midten, med en svak helling mot president Obama. Og for presidenten kan disse kvinnenes stemmer bli helt avgjørende, særlig fordi Republikanerne har en tendens til å vinne flertallet av de mannlige stemmene.

- Det har ikke vært en majoritet av hvite menn som har stemt demokratisk siden 1964, så partiet er helt avhengige av kvinnene og minoritetene i landet for å ha en sjanse, sier Jerry Hagstrom, politisk kommentator i The National Journal, til NTB.

Dette er også noe presidenten og hans apparat vet å spille på. Visepresident Joe Biden karakteriserte Romneys uttalelser under debatten som et «gufs fra 50-tallet», og Demokratene legger nå mye vekt på blant annet abortsaken.

- Demokratene er på krigsstien og vil ha abortspørsmålet til å bli et av valgkampens viktigste. De ser at kvinner er opptatt av dette. En undersøkelse viser at 39 prosent av kvinnene i tolv viktige vippestater ser på abort som det viktigste temaet i valgkampen, sier Hagstrom.

Også han mener kvinnestemmene er avgjørende.

- Det er ikke mulig for Obama å vinne valget uten en stor oppslutning hos kvinnene. Men, det er mulig for Romney å vinne uten denne støtten hvis det er nok av hvite menn som stemmer.

(NTB)