Kampen om midten

Lars Sponheim er blitt høvdingen blant Nordens liberale partiledere, skriver Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I tur og orden har Lars Sponheims partilederkollegaer i Venstres svenske og danske søsterpartier, Lars Leijonborg i Folkpartiet og Marianne Jelved i Det Radikale Venstre blitt presset til å trekke seg denne våren.

Jelved har ledet de radikale helt siden 1990 mens Leijonborg har vært Folkpartiets leder i 10 år. Dermed er 50-åringen Lars Sponheim med sine 11 års ansiennitet som Venstre-leder blitt oldermannen, eller skal vi si høvdingen, blant Nordens liberale partiledere. En viktig forklaring på turbulensen blant svenske og danske liberalere er at det er enda trangere om plassen i det politiske sentrum i våre nærmeste naboland, enn det er hos oss.

Lars Leijonborg ledet Folkpartiet til et bemerkelsesverdig godt riksdagsvalg i 2002 etter å ha gitt partiet en ny profil. Den såkalte snillismen ble erstattet med nye tøffe krav i kriminalpolitikken, i skolen, i arbeidsmarkedet og i innvandringspolitikken. Partiets sosialliberale fløy var skeptiske til hamskiftet, men budskapet gikk hjem hos velgerne. Folkpartiet fikk over 13 prosent av velgerne. Leijonborg fikk kjælenavnet Leijonkungen, var ubestridt partileder. Foran valget i 2006 var han en av hovedarkitektene bak Alliansen av de fire borgerlige partiene, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna som etablerte felles regjeringsprogram, vant valget og satte Göran Perssons sosialdemokratiske regjering på porten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer