Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om milliardene

Tre generasjoner eneveldige skipsredere bygde opp det mektige Fred. Olsen-imperiet. Nå møtes bror mot bror i retten, i kampen om pappas milliarder. Skipsreder og mangemillionæren Thomas Fredrik Olsen døde i 1969. Siden har sønnene Fred. og Petter kranglet om familieformuen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 14. mars 1995 skar to menn gjennom snøslapset nedover Storgata i vintersløve Drøbak. Petter Olsen og advokat Stig Tufte-Johnsen gikk med målbevisste skritt inn i det hvite Britannia-komplekset. Stevningen de leverte Ytre Follo herredsrett var på 200 sider.

Begeret var fullt. Det rant over. Stevningen var Petter Olsens krigserklæring. Bak handlingen ligger et oppriktig, desperat ønske om endelig å bli tatt på alvor. Petter Olsen er luta lei av å være "den udugelige lillebroren".

Møtes i retten

Tirsdag 16. september klokka 09.30 starter det nådeløse arveoppgjøret mellom verdens rikeste Olsen-brødre i sal 3 i herredsretten i Drøbak. Stevningen er rettet mot Fred. Olsen Trading, familiens holdingselskap, familieselskapene Quatro AS og Cinco AS - og mot Fred. Olsen personlig. Kravet er: reell innflytelse og råderett over en halvdel av formuen.

I mer enn tjue år har Petter Olsen bedt, tigget og truet for å oppnå innflytelse - og innsyn - i familiedynastiet. Men Fred. Olsen har beholdt all makt i sitt benete, magre jerngrep.

- Jeg er en såkalt riking, men det er ikke så lett å føle det når andre bestemmer. Jeg håper at jeg kan få være voksen og etablert en gang, jeg er 50 år neste år, sa Petter Olsen til Aftenposten i forrige uke.

I Odd Harald Hauges uautoriserte biografi "Fred. Olsen" anslås Olsen-formuen til 13 milliarder kroner. (For ordens skyld: En milliard er 1000 millioner kroner.) Enkelte kilder i norsk shipping hevder at det kan dreie seg om enda større summer. Andre anslår seks- sju milliarder. Mange spekulerer. Men ingen vet . Familiens verdier er plassert i et uhyre komplekst, nærmest ugjennomtrengelig nettverk. Virksomheten spenner over hele verden. Kanskje er det bare en eneste mann som sitter med den fulle oversikten?

Tirsdag vil rettssalen være proppfull av pressefolk. Endelig skal de få innsyn i Olsen-imperiet. I herredsretten vurderer man allerede å flytte saken til den store sal 1. Partene stiller med hvert sitt kobbel av advokater og rådgivere.

Pikant rådgiver

En av lillebrors rådgivere er Trygve Hegnar. Dette er ikke så lite pikant. For det første fordi Hegnar er redaktør av finansmagasinet Kapital. For det andre fordi hans far, Per Hegnar, var en av Fred. Olsens aller nærmeste, mest betrodde medarbeidere. Hegnar sier at han stiller opp fordi det er viktig og dessuten spennende.

Rettssaken blir trolig lang og nådeløs. Sirkus Olsen overgår enhver såpeopera. Men rettsoppgjøret kan fortsatt bli avlyst. Partenes advokater bekrefter fredag at samtaler fortsatt pågår. Blir det et forlik på tampen, er spørsmålet: Vil Fred. Olsen omsider slippe lillebror til? Eller må lillebror nok en gang nøye seg med smuler?

Thomas Fredrik Olsen er en levende legende. Mange sier den radmagre 69-åringen med det gjennomtrengende blå blikket er Norges eneste forretningsmann av internasjonalt format. Når Fred. Olsen uttaler seg, lytter verdens storindustriledere. Når han gir et av sine svært sjeldne TV-intervjuer, sist om sine nye IT-visjoner på Fornebu, er det en "konge" som taler.

Skipsrederen i fjerde generasjon er beundret for sin dyktighet, sine visjoner og for sin teft. Han er beryktet for sin jernvilje og nådeløshet. Hans asketiske livsstil blir ofte trukket fram. Fred. Olsen er milliardæren som spiser to grovbrødskiver med gammelost til lunsj, medbragt i en gammel matboks. Han er også den eneste mannen i Norge som seiler med hjelm, fordi han er redd for å få bommen i hodet.

Nostalgisk kunstnersjel

Petter Rudolf Halvdan Fredrik Olsen blir gjerne omtalt som en vennlig, eksentrisk drømmer, en kreativ, sosial kunstersjel, en distré nostalgiker som er opptatt av gamle hus og gamle skøyter. En annerledes riking. Med andre ord: Ingen tøff forretningsmann som er egnet til å styre imperiet.

Vennene sier at storebror har ønsket å skape et inntrykk av Petter som vinglete og usikker. De samme personene innrømmer at dette delvis var en korrekt beskrivelse.

- Petter ble voksen uten en eldre bror å støtte seg til. Han var igjennom en eksistensiell krise. De siste årene har han utviklet seg enormt. Fra å være en mann med forbausende liten selvtillit til å bli en moden mann med en klar oppfatning av seg selv, familiebedriften og familieformuen, sier en kilde.

En kunstner som kjente Petter fra studietida i USA, beskriver ham som en ulykkelig, kontaktsøkende fyr. Ikke en som gikk på bar og tok en øl med gutta. Men når han fikk snakke om sine favorittemaer, særlig arkitektur, var han morsom og engasjert. Den beste vennen han fikk under studietida skal ha vært en annen ensom, steinrik ung mann: arvingen til den amerikanske traktorgiganten John Deere.

Gamle skonnerter

I 1848 ble familiedynastiet Olsen grunnlagt. Fredrik Christian Olsen var sjømann og skipper. Sammen med brødrene Petter og Andreas begynte han å kjøpe opp gamle skonnerter. I boka til Odd Harald Hauge blir følgende episode beskrevet: Fredrik Christian Olsen får et smigrende tilbud fra konsul Søren Parr om å føre et av konsulens skip. Fredrik Christian Olsen avviser tilbudet. Det går videre til de to brødrene. Fredrik Christian avviser igjen konsulen bryskt - på brødrenes vegne.

- Skal denne familien bli annet enn midertidige og tilfeldige oppkomlinger, må vi stå sammen, var den soleklare meldingen.

Seilskutene brødrene kjøpte var i elendig stand. De råtne plankehaugene gikk ned med mann og mus rett som det var. Mannskapet var underbetalt, kuet og utsultet. Kosten besto av brød med makk i og fisk. Risikoen forbundet med seiltransport den gang var enorm, fortjenesten likeså. Det finnes fortsatt norske sjøfolk som sier at Olsen-formuen er grunnlagt på sjøfolks våte graver.

Ingen barn

Fredrik Christian etterlot seg ti skuter, men ingen barn da han døde i 1875. Broren Petter overtok roret. Hans sønn, Thomas Fredrik, er den legandariske Store-Fred., selveste rederen fra Hvitsten. Han gikk over fra seil til damp, kjøpte seg inn i Akers Mek. Verksted og skjenket hjemstedet en folkeskole. Da Store-Fred. døde i 1933, hadde rederiet Olsen 60 skip.

Neste generasjon besto av Rudolf Fredrik, utadvendt og kvinnekjær, og Thomas Fredrik den andre (kalt Thomas), sky og temperamentsfull. Til tross for motsetningene styrte de sammen inntil Rudolf døde. Få år seinere fikk Thomas blodpropp.

Thomas' sønn, nyttårsbarnet Thomas Fredrik, beskrives som en litt drømmende yngling som ville bli kunstmaler. I en periode reiste han rundt i Sør-Frankrike med baskerlue og staffeli. Men da farens helse ble svekket, ble Lille-Fred. kalt hjem for å gjøre sin plikt.

26-åringen som i 1955 marsjerte inn i bedriften, hadde ingen økonomisk utdanning. Men selvsikkerheten og handlekraften var det ingenting å si på. I løpet av noen uker kastet han farens lojale medarbeidere på hodet ut døra. Lille-Fred. fikk tilnavnet U-Fred. En av de få som fikk bli etter "juli-massakren" var Per Hegnar.

I Fred. Olsens gate 2 omgir sjefen seg med en liten krets av svært lojale medarbeidere. Disse slenger ikke med leppa.

Ser i motsatt retning

I 60-åra var Fred. Olsen blant de aller første som satset på offshore. Hans teft ble ytterligere bekreftet da han solgte tankflåten sin mindre enn ett år før krakket kom. Han unngik dermed verdens største shippingkrise. Gevinsten var enorm.

- Da han solgte pekte alle prognoser fortsatt én vei: oppover. Men Fred. Olsen tenker motsyklisk. Alle ser en vei. Fred. Olsen snur seg og ser en annen, sier en bekjent i redermiljøet.

Olsen er en svoren tilhenger av bølgeteorien som den russiske økonomen Nikolaj Kondratjev utviklet i 1925. Teorien går ut på at verdensøkonomien følger gjentatte, forutsigbare svingninger på 50- 60 år.

Folk som har vært nær Fred. Olsen beskriver ham som en "besettende personlighet". En intens mann som griper tak i deg og holder deg i sitt sterke kraftfelt. Han har en enorm makt. Når Fred. Olsen beslutter å legge ned Timex-fabrikken i Skottland og flytte virksomheten til Filippinene, får mange tusen familier livet sitt snudd opp ned.

Stadige konflikter

Petter Olsen er nitten år yngre enn Fred. Han var bare sju år da storebror tok over. Mens Fred. lærte alt om driften, gikk attpåklatten på Steinerskolen. Fra Stanford University i California kom han imidertid hjem med noe storebror ikke har: en Bachelor of Economics.

Etter farens død i 1969 var brødrene i prinsippet likestilte eiere. Likevel hadde ikke yngstebror engang kontroll over sitt eget selskap Petter Olsen Trading AS. Storebror satt nemlig som styreformann også i dette selskapet.

I 1984 ringte Petter advokat Ole Borge jr. Utover 80-tallet endte konflikten i flere voldgiftssaker. Petter fikk kontroll over sitt eget holdingselskap. Stort lenger kom han ikke. Striden tilspisset seg. Til Aftenposten uttalte Petter Olsen i 94: Profesjonelle bør overta den daglige ledelsen når Fred. Olsen trapper ned.

- Det er ikke sikkert at Olsen-slekten til enhver tid kan stille med de beste folkene til de helt sentrale oppgavene.

Året før, på en generalforsamling i Olsen-rederiene Bonheur og Ganger Rolf, hadde Fred. Olsen i en bisetning lansert datteren Anette som sin etterfølger. Sønnen, Fredrik, hadde gjort en svært dårlig figur med skandalebåten "Black Prince", der konfliktene om bord toppet seg da båten seilte fra sitt streikende filippinske mannskap i Helsinki. De to andre døtrene, Merete og Kristine Edle, var uaktuelle. Petter sto igjen på sidelinja.

Våren 95 tok mor Henriette offentlig parti for yngstesønnen. Til Økonomisk Rapport sa hun: - Petter må nå få sitt eget å stelle med.

Olsen-formuen er delt i to. Den ene delen ligger i de to norske familieselskapene, Quatro AS og Cinco AS. Petter Olsen eier 49,99 prosent av dem. Styreforman er Fred. Olsen. Kontrollen har "gudfaren" beholdt i alle år gjennom sine to vippeaksjer. Med disse i hånda har han holdt lillebror ute i kulda. At norske redere holdt seg med vippeaksjer for å kunne handle raskt og enerådig, var tidligere svært vanlig. Men det er nokså oppsiktsvekkende i en moderne norsk bedrift.

Utenlandsstiftelse

Utenlandsformuen styres gjennom Liechtenstein-stiftelsen Ptarmigan. I stevningen viser Petter Olsens advokater til transakjoner der stiftelsen er blitt tilført verdier på bekostning av familieselskapene. Midlene ble brukt til å kjøpe klokkegiganten Timex for 120 millioner.

Stiftelsen er finurlig oppbygd. Familien står ikke som eier. Men det er liten tvil om at Fred. Olsen styrer selskapet. Og eventuelt utbytte går til, ja, nettopp, familien Olsen. Stiftelsen kan bli rettssakens tøffeste punkt.

Petters venner er oppbrakt over det de kaller "Freds utrolige griskhet og uvilje mot å inkludere broren i sin verden". De to brødrene har vært svært lite sammen privat. De har stort sett møttes i styrerommene, der en kjølig, formell tone har hersket.

Hvorfor holder Fred. Olsen Petter unna? Er det rett og slett fordi han mener lillebroren er talentløs? Eller er avvisningen snarere et uttrykk for hans gammeldagse dynastiske holdning? Arven skal bringes videre samlet. Verdiene utvikles og økes. Ingenting er så farlig som utvanning. En bekjent sier:

- Det spiller neppe noen rolle om Petter er dyktig eller ei, hva han har gjort eller ikke gjort. Poenget er at det uansett ikke er plass til andre enn Fred. Olsen på toppen.

Fred. Olsens staselige, hvite villa kneiser på klippene over badebrygga i Hvitsten i Drøbaksundet.

Usnobbete fyr

Ikke langt unna ligger Ramme Gård. Petter overtok garden, den var grunnlegger Fredrik Christian Olsens landsted, i nokså falleferdig stand. Nå er den en perle. Villsvin og telemarkskyr vralter omkring. Petter Olsen samler på spesielle, verneverdige hus. Han har fått laget en kopi av det lille trehuset som står ved inngangen til Bymuseet i Oslo. På garden bor han sammen med kona, kunsthåndverker Bente Brat. Vennekretsen består av kunstnere, musikere, arkitekter og gamle anarkister. De beskriver ham som en usnobbete fyr som aldri pranger. Han går helst i slitte tweedjakker og med cordfløyelsbukser.

Hvordan vil Petter Olsen disponere milliardene hvis han nå omsider får kloa i dem? Vil han bygge et norsk panteon på Tullinløkka og erte nervesammenbrudd på arkitektstanden? (Pjotr Choynowski/Olsens nyklassisistiske byggeforslag utløste vårens heteste arkitekturdebatt.) Vil han sette i gang oljeboring fra kunstige isøyer? (En idé han var opptatt av tidlig på 80-tallet.) Dyrke biodynamisk? (Slik han gjør på garden sin.) Strø ut millioner til offentlig utsmykning? Til naturvern? Feite kunstnerstipend?

Neppe. Han har riktignok gang på gang understreket at han har et ansvar for å forvalte arven riktig. På sin måte. Han har snakket om sin store interesse for "å skape menneskeverdige miljøer".

Men i dag er Petter Olsen blitt mer realist, mer egnet, sier tilhengerne. Han klarer til og med å se ut som en forretningsmann. Valget av sine fire nye rådgivere med høy kjendis- og kynismefaktor, Trygve Hegnar, investor Kristian Siem, BI-professor Arne Jon Isachsen og fetteren Halfdan Mustad, peker heller ikke akkurat i retning av milliardsatsing på biodynamiske gulrøtter.

En offentlig skittentøyvask mellom Norges rikeste brødre vil utvilsomt vekke stor oppsikt. De to brødrene er svært forskjellige. Men én ting har de felles: De misliker intens medieoppmerksomhet. De har frist på seg til tirsdag kl. 09.30.

Petter Olsen vs. storebror Fred.
vet I RETTEN: Trygve Hegnar og Fred. Olsen i Oslo byrett. Rederen ville hindre Hegnar i å kjøpe 9,9% av aksjene i Norges Handels- og Sjøfartstidende. Nå er Hegnar lillebror Petters rådgiver.
FINT FOLK: Fred. Olsen i smoking med fru Kristin i Thor Heyerdahls 80-årsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!