Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om Mosul: Irakiske styrker har erobret et av fire gjenværende IS-distrikter

Terrororganisasjonen har blitt drevet fra skanse til skanse de siste månedene.

MOSUL: Nord-øst i Mosul, nær Hadba-moskeen. Dagbladet sendte direkte lørdag formiddag etter at store røykskyer steg opp fra Mosul der kampene om å ta byen tilbake fra IS fortsetter å ta seg opp. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden kampen om Mosul begynte i fjor høst, har irakiske regjeringsstyrker og den kurdiske peshmergaen kjempet for å gjenerobre det som var Iraks nest mest folkerike by.

Nå melder Associated Press det foregår kraftige kamper i Mosul.

At kampene er mot IS er ikke bekreftet av det irakiske militæret, men en direktesending av nordøstlige Mosul viste kraftige røyksøyler som steg til værs.

KRIG I GATENE: Iraks halvmilitære føderale politi avanserer hus for hus i gamlebyen i Mosul, men møter sterk motstand fra IS-soldater. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

På direktesendingen har det også ved ujevne mellomrom blitt hørt kraftige smell.

Gjenerobret IS-distrikt

I går gjenerobret irakiske myndigheter et av fire gjenværende IS-distrikter, ifølge en militæruttalelse gjengitt av det engelskspråklige nyhetsnettstedet Al Arabiya.

Det aktuelle området som igjen havnet under irakiske myndigheters kontroll, heter Sihha-distriktet. Gjenerobringen av dette distriktet betyr at IS-enklaven har krympet ytterligere.

Nå skal terrororganisasjonen bare ha kontroll på tre områder vest for elva Tigris, som renner gjennom Mosul. Ifølge Al Arabiya skal det oppholde seg hele 200 000 sivile igjen i disse områdene.

FLYKTNINGER: Flyktningeleirene fylles fort opp utenfor Mosul. På tre dager fyltes en leir med 25 000 flyktninger. Da var den halvfull. Video: Katrine Mathisen Vis mer

Erklærte kalifat i Mosul

29. juni erklærte Abu Bakr al-Baghdadi, den øverste lederen av IS, opprettelsen av et kalifat, den såkalte Islamske Stat. Det gjorde han nettopp fra Mosul, som er IS' høysete i Irak.

Det gjør Mosul viktig for IS, og kampen om å gjenerobre Mosul enda viktigere.

Selv om det er relativt små geografiske områder IS nå kontrollerer, gjør bylandskapet det vanskelig for irakiske regjeringsstyrker å kjempe mot terrororganisasjonen.

I januar gjenerobret irakiske myndigheter øst-Mosul. I slutten av mai begynte den siste offensiven mot IS-områdene.

FORKLARING: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? Her er forklaringen. Video: CNN Vis mer

Dagbladet oppdaterer saken.

Hele Norges coronakart