DØMMES ELLER FRIFINNES? Aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen har kjempet på hver sin side i Øygardsaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
DØMMES ELLER FRIFINNES? Aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen har kjempet på hver sin side i Øygardsaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.Vis mer

Kampen om sannheten

Aktor og forsvarer utkjempet sine siste dueller om Øygard-saken i går. Nå gjenstår dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag og fredag holdt aktor, forsvarer og bistandsadvokat sine sluttprosedyrer i Vågå-rettssaken. Rettssaken har vart i fire uker og har omfattet 64 vitner. Det er uvanlig mye i en overgrepssak. Det er ingen hvem som helst som har stått tiltalt. En profilert og populær ordfører har kjempet for sin karriere og sitt ettermæle mot alvorlige anklager.

Aktor Thorbjørn Klundseter er lavmælt, rolig, og kan til tider virke noe famlende. Mette Yvonne Larsen er pedagogisk, strukturert og svært tydelig. Det var liten tvil hvem som kjørte det beste showet. Men det skal ikke deles ut pris for beste framføring. Det skal felles en dom. Det er innholdet som teller. Har Rune Øygard hatt 40 — 50 samleier med et barn han hadde et kjæresteforhold til? Aktor sier ja, forsvarer nei. De har to ulike to versjoner av historien.

Sammen med aktor tegner bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal bildet av ei helt vanlig jente med et helt vanlig liv, som ble sjarmert inn i et kjæresteforhold til en 36 år eldre mann hun så opp til. Han lokket henne bort fra familie og venner og inn i en altfor voksen verden, med gaver, reiser, møter med spennende mennesker - og seksuelle overgrep. Da jenta ble større, skjønte hun etter hvert at dette var galt. Hun forsøkte å komme seg unna. Det kulminerte i en konflikt som endte med at hun betrodde seg til familien og saken ble anmeldt. I ettertid har jenta fått diagnostisert en angstlidelse.

Forsvarerne Mette Yvonne Larsen og Martin Eiebakke beskriver en kontaktsøkende, oppmerksomhetstrengende, usannferdig og kroppsfiksert jente fra et ressurssvakt hjem, som fant en trygg havn hos det godtroende og godhjertede ekteparet Rune og Reidun Øygard. Jenta ble forelsket i Øygard, men ble sjalu da hun oppdaget at han hadde to elskerinner. Hun diktet opp overgrepshistorien, og ble presset av voksne rundt seg til å anmelde Øygard. Jentas diagnose kommer ifølge forsvaret som følge av hennes trøblete familiesituasjon.

Bevisene på aktoratets side er jentas sterke og detaljerte forklaring, samt sterke og sammenfallende forklaringer fra hennes familie og venner og kjæreste. Det finnes flere tusen elektroniske kontaktpunkter mellom jenta og mannen. De utvekslet kjærlige sms og hadde en seksualisert dialog via Skype.

Forsvarets oppgave har vært å vise hullene i jentas forklaring. Rune Øygard har en forklaring som sammenfaller med jentas på så å si alt som kan bevises teknisk, hvor de har vært og hva slags dialog de har hatt. Han nekter for overgrepene. De største hullene Larsen har påvist er nettopp mangelen på tekniske bevis - DNA-spor og elektronisk dokumentasjon - for selve overgrepene. I tillegg har Øygards lojale kone gitt Øygard alibi for det første og mest alvorlige overgrepet, det som skal ha skjedd da jenta bare var 13.

Mitt inntrykk er at aktoratet og bistandsadvokatens puslespill henger best i hop og er mest troverdig. Rune Øygards vekselvise innrømmelser og bortforklaringer av sexchatten svekker ham. Tiltaltes og forsvarervitnenes framstilling av jenta har falt igjennom. Påstandene virker dårlig fundert og stemmer ikke med den jenta og den familien jeg har sett og hørt. For mye av det Mette Yvonne Larsen har å sette fingeren på ved jentas fortelling, framstår som ubetydeligheter.

Men det vil alltid finnes tvil. Dommer Torunn Kvisberg og hennes meddommere skal bruke noen uker på å vurdere om den er så stor at Øygard må frifinnes. Fasit finnes ikke. Kvisberg virker som en stødig dame. Hun har klarer nok å komme til en riktig avgjørelse.