Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om sannheten

NATO avviser at de har mistet et fly, selv om den statlige radiostasjonen i Beograd hevder det motsatte. Serbiske myndigheter skal ha pågrepet 20 utenlandske fotografer for å hindre at bilder fra ødeleggelsene blir publisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO avviser på det sterkeste at ett av deres fly er skutt ned. Nyhetsbyrået Reuters sendte sent onsdag kveld ut en melding om et nedskutt NATO-fly og siterte NATO-kilder i Italia. Men meldingen blir avvist fra NATO-hovedkvarteret i Brussel, og hevder den var basert på en feiltakelse.

Den statskontrollerte Beograd radio hevdet at flyet ble skutt ned over Cicavica-fjellene nord i provinsen.

- Jugoslaviske fly skutt ned

Flere jugoslaviske jagerfly ble skutt ned etter at NATO innledet sitt flyangrep onsdag kveld, opplyste Tysklands forsvarsminister Rudolf Scharping i natt.

- Det var helt klart fly fra det jugoslaviske flyvåpenet som ble skutt ned, sa Scharping under en pressekonferanse i Bonn kort etter midnatt.

Den amerikanske forsvarsledelsen i Pentagon meldte at et jugoslavisk jagerfly av typen MiG-29 med stor grad av sannsynlighet var skutt ned av NATO-fly, og at to andre fly også kunne være satt ut av spill.

Den tyske forsvarsministeren opplyste verken hvor mange fly som var skutt ned, hvor de ble skutt ned eller av hvem.

Serbisk radio og fjernsyn meldte tidliger på kvelden at et NATO-fly var skutt ned av serbisk luftvern, og en talsmann ved NATOs flybase i Vicenza i Italia bekrefter meldinger

Propagandakrigen er i full gang på flere måter: 20 utenlandske fotografer skal være pågrepet og bragt til et ukjent sted av serbiske myndigheter. Hensikten er åpenbart å hindre at ødeleggelsene blir filmet og fotografert. Ifølge BBC har to av deres tv-fotografer blitt pågrepet.

De seks norske F-16 jagerne som deltar i Kosovo er ikke med på angrepene.

Forsvarsminister Eldbjørg Løwer sier at de norske flyene stort sett skal ha eskorteoppgaver. Flyene har heller ikke luft til bakke kapasitet, og de deltar ikke i aksjoner i mørket.

- Flyene er ikke blant de mest utsatte på alliert side, konkluderer forsvarsministeren.

Av de seks flyene er fire til enhver tid operative. I alt deltar Norge med 180 mann.

Den jugoslaviske hærledelsen hevdet at det intense NATO-bombardementet i kveld ikke gjorde noen skade på militære installasjoner. Men øyenvitner fortalte en annen historie.

Hærledelsen meldte at et ukjent antall kvinner og barn var drept. Ofrene skal ha vært blant offisers-familier som var midlertidig innlosjert i brakker i en militærleir, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Tanjug. Meldingen lot seg ikke umiddelbart bekrefte.

Det jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug innrømmet at den viktige flybasen utenfor Kosovos hovedstad Pristina var truffet. De jugoslaviske jagerflyene var parkert i hangarer som er sprengt ut i fjellet, og det skal mye til å treffe disse tunnelåpningene. Det ble hørt både eksplosjoner og skyting i byen. Pristina ble mørklagt like etterpå.

Flyalarmen kunne høres kl. 20.15 i den jugoslaviske hovedstaden Beograd, og en time tidligere kunne den også høres i Pristina. Rundt kl. 20.20 bekreftet president Bill Clinton at NATO-flyene hadde gått til aksjon.

I Beograd kunne innbyggerne se to store lysglimt etter at den militære aksjonen ble satt i gang.

Første i NATOs historie

FNs generalsekretær Javier Solana bekreftet også at de militære operasjonene mot Jugoslavia var i gang.

- Jeg har fått opplyst av general Wesley Clark at i dette øyeblikk er NATO-operasjonen mot mål i Jugoslavia begynt, sa Solana.

- Bare fasthet nå kan forebygge en større katastrofe senere, sa president Clinton, da han møtte journalister i Det hvite hus.

- Milosevic ansvarlig

Ifølge kilder ved forsvarsdepartementet i Bonn ble angrepet innledet ved 19-tiden. Også tyske Tornado-fly deltok i operasjonen.

Solana sa i en uttalelse at ansvaret for luftangrepet hviler fullt og helt på Jugoslavias president Slobodan Milosevic, som har nektet å stanse de serbiske styrkenes offensiv i Kosovo.

Han understreket at luftangrepet ikke er rettet mot det jugoslaviske folket.

- Vi må stanse volden og få slutt på den humanitære katastrofen som nå utfolder seg i Kosovo. Vi har en moralsk forpliktelse til å gjøre dette, sa Solana.

Strid i Sikkerhetsrådet

FNs generalsekretær Kofi Annan forstår at det kan være nødvendig å bruke makt i Kosovo, men understreker at Sikkerhetsrådet bør ta del i alle slike beslutninger.

Kofi Annan sa dette da rådet kom sammen til møte i kveld.

- Det er tragisk at diplomatiet har feilet, men det er tider da det kan være rettmessig å bruke makt for å oppnå fred, sa Annan før møtet, som Kina og russland forlangte innkalt.

- Men som generalsekretær har jeg mange ganger pekt på at FNs charter gir Sikkerhetsrådet hovedansvar for å oppretthoolde internasjonal fred og sikkerhet.

Det var Russland ba om et møte i FNs sikkerhetsråd i kveld etter at landet stemplet NATO-angrepene mot Jugoslavia som ulovlige, ettersom de ikke er godkjent av FN.

- Som president og øverste militære leder (i Russland) har jeg bedt om et ekstraordinært møte i Sikkerhetsrådet for å få til en stans i flyangrepene, sa den russiske presidenten Boris Jeltsin.

(NTB/Reuters/CNN)

<B>BOMBET:</B> Angrepet mot Jugoslavia kom i gang ved av Tomahawk-raketter ble avfyrt fra skip i Adriaterhavet.
TAR AV:</B> Et B-52-fly tar av fra Fairford, 110 mil vest for London, tidligere i dag.